norgepåsvindeltoppen
Telia avslører at Norge er på verdenstoppen med såkalte "wangiri"-samtaler som betyr «ett ring og kutt» på japansk. Bilde: Telia

Annonse


Norge på svindel-toppen i Norden

“Norge er ekstremt mye mer utsatt for forsøk på telefonsvindel enn våre naboland”, forklarer Telia i en pressemelding der de viser til egne tall.

“Wangiri” er utbredt i Norge

“I løpet av januar blokkerte over 4 millioner oppringninger i Norge, er tilsvarende tall for Sverige og Danmark kun litt over halvparten av dette”, avslører de om den oppsiktsvekkende statistikken.

Et av triksene, og dette er ikke nytt, er at svindlerne tjener penger sekundet man godtar samtalen.

Mange opplever å bli oppringt av et ukjent utenlandsk nummer der det legges på etter kun få ring. Denne formen for svindel kalles wangiri, som betyr «ett ring og kutt» på japansk. Svindlerne oppretter høykostnummerserier i utlandet og tjener gode penger på å bli ringt tilbake. Det er grunnen til at de ofte legger på før anropene rekker å bli besvart.

Telia

Telia: “Nordmenn naive og lette bytter?”

Selskapet mener at en av årsakene til at Norge rammes i særlig stor grad, er at økonomien er god og at det er “høy grad av tillit til våre medmennesker, og ikke minst til våre myndigheter og bankinstitusjoner”. Derfor tror Telia at svindlernes vurdering er at de lettere kan lykkes i Norge.

Annonse


Vårt system blokkerte over fire millioner wangiri-oppringninger i Norge i januar, mens det i Sverige ble blokkert 2,6 millioner, i Danmark 2,2 millioner, og i Finland så lite som 450 000. Vi har akkurat det samme systemet på tvers av landene, så dette sier noe om hvor mye mer hissig på grøten svindlerne er mot norske kunder sammenlignet med resten av Norden.

Øivind Kristiansen, Fraud Controller, Telia Norge.

– I Norge har mange god økonomi, og vi har samtidig høy grad av tillit til våre medmennesker, og ikke minst til våre myndigheter og bankinstitusjoner. Svindlerne tror kanskje de kan ha større sjanse for å lykkes hos nordmenn sammenlignet med svensker, dansker eller finner, og at de derfor legger trykket her. Det kan også være at de opplever at de historisk har truffet godt med sine svindelfremstøt, og at det lønner seg å bruke tiden på oss nordmenn, sier han.

Her er versting-listen for blokkerte “wangiri-samtaler” Norden i januar:

Norge: 4 179 948

Sverige: 2 657 421

Danmark: 2 243 170

Finland: 454 538

Og her er topp 10-listen med land det ringes fra:

1. Pakistan +92

2. Portugal +395

3. New Caledonia +687

4. Chad +235

5. Irland +353

6. Østerrike +43

7. Kypros +357

8. Tyskland +49

9. Haiti +509

10. USA +1

Annonse