telia tester starlink
"På bildet ser vi en Pico-celle i toppen av masten. Den skaper vanlig mobildekning. Antennen på biltaket er en Starlink-terminal som kobler Pico-cellen til lavbanesatellitter og videre til Telias kjernenett. Til sammen blir dette en liten basestasjon," forklarer Telia.

Annonse


Telia tester Starlink som mobil-tjeneste

Telia avslører at de i løpet av den siste tiden har gjort tester med lavbanesatellitter fra Starlink.

Telia tester Starlink

Dette i kombinasjon med mobilnettet, melder selskapet i en fersk pressemelding.

“Resultatene er lovende, og Telia ser for seg en rekke ulike bruksområder for næringsliv, viktige samfunnsfunksjoner og frivillige aktører,” heter det.

I flere områder i Norge, og spesielt friluftsområder, er det ingen infrastruktur. Dette gjør det vanskelig å bygge mobilnett. I slike områder vil en liten basestasjon med satellitforbindelse være eneste alternativ for å skape sikker og god mobildekning.

Georg Svendsen, leder for infrastruktur, Telia Norge. 

– Fremveksten av lavbanesatellitter fra selskaper som Starlink og OneWeb skaper muligheter for oss og våre kunder som vi ikke har hatt tidligere, sier Jon Christian Hillestad, leder for bedriftsmarkedet i Telia Norge.

Annonse


Gjennom høsten har vi testet Starlink som transmisjon til en liten radiosender, en såkalt Pico-celle. I praksis fungerer løsningen som liten basestasjon som gir rask tilgang til mobilnettet, og som enkelt kan settes opp der det er behov for dekning. Vi jobber nå med å kunne tilby dette som en mobiltjeneste.

ITavisen har trodd at nettopp dette er noe Apple (det er allerede avslørt patenter) og Elon Musk er interesserte i å for å i større grad løsrive seg fra tradisjonelle måter å levere nett, dog, dette er snakk om en hybrid-løsning slik vi skjønner det.

Dette er hastighetene de har klart

Men mange lurer på hvordan hastigheten vil bli – Telia mener at løsningen på mange måter eliminerer dette problemet fordi satellittene går så lavt:

“Det at disse satellittene går i bane nærmere jorden gjør at forsinkelsen og kapasiteten er akseptabel til langt flere formål enn tidligere. Telia bruker normalt fiber som transmisjon, eller kabelforbindelse, til selskapets mange basestasjoner landet over, men der hvor dette ikke er tilgjengelig kan lavbanesatellitter sammen med Pico-celler være et meget interessant alternativ fremover.”

Så hvilke hastigheter snakker vi om? Under Telias tester av Starlink har de klart å oppnå nedlastings- og opplastingshastighet på 140-160 Mbit/s og 30-50 Mbit/s. Telia avslører at forsinkelsen er på 30-50 ms “under gode forhold.”

Vi ser på Starlink som et spennende tillegg til mobilnettet, ikke en direkte konkurrent. Som Norges største utfordrer er vi opptatt av å hele tiden teste ut ny teknologi i tett samarbeid med våre kunder og samarbeidspartnere.

Jon Christian Hillestad, leder for bedriftsmarkedet, Telia Norge.

Jobber med batteri-løsning

Telia innrømmer at nettet ikke er i nærheten fullverdig bredbånd, men at man altså kan servere nett nærmest overalt og at de også ser på muligheten til å tilby tjenesten med batterier:

– Under en nylig demo med Forsvaret demonstrerte vi en Teams-samtale med lyd og video der flere mobiltelefoner sendte videostrømmen over tre ulike nett. Det ene var et privat 5G-nett, det andre et eget nett med Starlink-transmisjon, og det tredje var Telias nasjonale 5G-nett. Strømmingen fungerte fint, og er et godt bevis på fleksibiliteten som skapes med denne type løsninger, sier Ole-Petter Røstad, prosjektleder i Telia Norge.

Selskapet sier at både forsvaret og politiet ser på løsninger som dette – også kommunene er interesserte:

“Telia opplever videre en stor interesse fra norske kommuner som ønsker å ha en slik løsning til beredskapsformål ved utfall i mobilnettet som følge av fiber- eller strømbrudd. En satellittforbindelse vil da kunne skape midlertidig dekning.”

Annonse