elonmusksomutfordrertilapple
Elon Musks Twitter føler seg truet av Apple. Musk har allerede uttalt han vil måtte lage sin egen mobil om Twitter blir kastet ut av de store app-butikkene. Bilde: SpaceX/YouTube

Annonse


KOMMENTAR: Jeg tror dette kan være Musks store plan

Musk sa han vil måtte lage “sin egen” mobil om Twitter blir kastet ut av Apple App Store eller Google Play Store.

Opprinnelig publisert 29. november 06:10.

Kan dette være starten på en konkurrent til Apple, Microsoft og Google?

Jeg tror Musk har en plan som er mye større enn kun apper og mobiler.

Jeg trodde at Musks første hint om en mobil, som jeg allerede nevnte, kun var en uttalelse for å myke opp bransjen i påvente av mer.

Annonse


Er Twitter en “unnskyldning” for å gjøre noe mye større?

For nå er vi her noen dager senere: Musk tweeter at Apple allerede har truet Twitter med å fjerne appen fra App Store, men at de visstnok ikke vil si hvorfor. Det er en potensiell gigantisk avsløring som kan få store ringvirkninger.

Og med andre ord visste jo Musk at faren var langt større for at Apple kom til å fjerne appen enn han hintet til i første tweet. Dette er klassisk Musk. Han overtaler med å lage fortellinger og nå eier han teateret.

Kontroll, sensur og ytringsfrihet

Og jo mer man tenker over det, jo mer formes det et helhetlig bilde av Musks fremtid, eller hans store strategi for resten av livet, om du vil.

Musk klager på tre ting han mener Apple gjør og som må bedres: sensurer innhold, inkludert apper i App Store, bestemmer hvem som får være på App Store og tar en avgift for å servere dem.

Hva har Musk allerede? Internett, og et åpent et sådan. SpaceX sine Starlink-satellitter er per nå myntet på hytte-eiere og personer som beveger seg langt utenfor operatør-støtte – også Ukraina har dratt nytte av dem.

Men hva om Starlink blir en de facto nett-leverandør for alle enheter man kobler til og uten statlig styring?

Et web-basert OS som trenger mindre for å fungere bedre

Satellittene er jo ikke i et land, og på den måten er det kun mottager-utstyret i landet som i så fall må stjeles av myndigheter som slår ned på ytringsfrihet.

Ja, det kan komme en Musk-mobil som eksklusivt fungerer med SpaceX sine Internett-satelitter. Det er også mulig å se for seg at Musk tar til seg Jack Dorsey sitt ønske om et nytt mobil-OS basert kun på web-en, og plutselig kan man kanskje se omrisset av en helt ny vending i teknologi-bransjen der personvern, ytringsfrihet og åpne app-butikker garanteres av måten mobilen kobler seg til nettet på.

Dessuten, om økosystemet er web-basert og i stadig utvikling kan datamengden som overføres i stor grad krympes og derfor sørge for at trafikken mellom enhet og satellitt er minimal for å holde kosten nede, og batterilevetiden god. På den måten kan mobilene også være billige. Snakket om en web-basert mobil som alltid er tilkoblet har vært en snakkis i bransjen lenge, men har aldri kunnet bli virkelighet grunnet mangelen på dekning visse steder. Dette er vi nå på vei til å løse.

Vil få Jobs og Gates til å se ut som dverger om han lykkes

Det er visse grep han må ta, og det er ingenting som er mektigere enn å være sin egen ISP, sin egen mobil-produsent, sin egen mobil-OS utvikler og sin egen tjeneste med app-butikk og kanskje som server-leverandør og dermed også en Amazon-konkurrent med servere der oppe i rommet.

Det kan hende at det gir mer mening for Musk å lage et OS basert på Android, men som er web-basert, men det er jo litt vanskelig å se for seg en Android-produsent med større merkevare-styrke enn Elon Musk, Tesla og Space X.

Dette er ikke en gang Apple som har avtale med satellitt-selskap om nødanrop og meldinger på iPhone 14. Det er også mulig at Apple blir sin egen operatør og at nød-funksjonene kun er første steg. Det om Apple som operatør er ikke helt unikt og noe som ble diskutert da Jobs var sjefen og han slet med å få operatørene til å gjøre som han ønsket med iPhone.

Det spesielle om Musk skaper et nytt teknologi-selskap, er at det kanskje kan få kontroll over en rekke ting ingen av de andre store selskapene har i lomma hver for seg: mobil-produsent, operatør, eier av et stort nettsamfunn og et nytt web-OS som alltid er tilkoblet uansett hvor man er.

Her kan Musk kunne tjene penger på salg av mobil, og på tilkoblingen hver måned, eller finansiere mobilene med nett-tjenesten. Bred dekning med Starlink i hvert hjem vil også måtte være en del av strategien, samt integrasjon mot batteri-systemer og Teslas biler.

Kanskje en mobil med Tesla eller SpaceX-merkenavn – kanskje et helt nytt selskap.

Skal Musk ende med å bli tidenes mektigste teknologi-leder noen sinne med fingrene i transport, kommunikasjon, utforskning av rommet og kolonisering av Mars? Om det skjer vet jeg ikke, men jeg tror noe slikt er Musks plan. Energi, kommunikasjon, transport.

Lykkes han kan han skape et selskap som er større enn Google, Apple og Microsoft kombinert.

Uansett hva du mener om Musk, er det på tide at noen med pengene prøver å utfordre Google, Microsoft og Apple? Og om ikke Musk, hvem?

Annonse