epsondeaktiverereiernesprintere
Epson fjern-deaktiverer skrivere som de mener har utslitte blekkputer.

Annonse


Epson bestemmer for eieren når skriveren ikke lenger fungerer

Epson kan plutselig velge å deaktivere eierens printere selv om alt tilsynelatende fungerer som det skal.

Epson fjern-deaktiverer skrivere

Det har i de siste ukene dukket opp masse kritikk mot skriver-produsenten etter at det ble kjent de tar seg rettigheten til å deaktivere printere de mener “trenger service”.

Dette er ikke akkurat en ny greie i bransjen at produsentene av skrivere gjør alt for å få kunden til å handle nytt blekk. Helt tilbake til sommeren 2003 skrev vi om en Epson-skriver som har en brikke som:

“…teller hvor mange utskrifter du har gjort, i stedet for å sjekke hvor mye blekk du faktisk har på blekkpatronene. Resultatet er at skriveren slutter å virke og forlanger nytt blekk, selv om du i virkeligheten kunne kjørt rundt 50 utskrifter til. Epson tilbakeviser påstanden og hevder brikken bare er der for å hindre at skriveren går tom for blekk. Brikken vil fra 2006 være totalforbudt i EU.”

Annonse


Vi skrev også en sak i 2015 om at “”Tomme» blekkpatroner viser seg å være 20 prosent fulle.

Nå er det “putene” som brukes opp

Spol frem til 2022 og Epson fortsetter sine noe merkelige metoder for mersalg.

Denne gang er det visstnok blekkputene som er så utslitt at det kreves service – spørsmålet er hvorfor Epson ikke bare lar kundene bruke printerne til de selv ser det er over og ut, i stedet for å stoppe produktet de har handlet fra å fungere, over nettet. Ifølge Epson er dette for ikke å skade printerne, mer om dette senere.

Den aktuelle kunden, Mark Tavern, forklarer at hans kones “veldig dyre” Epson-printer handlet i USA sluttet å dfungere.

Epson har sine grunner, men er ikke dette uansett å gå for langt?

Produsenten sier at en løsning er å sende printeren til Epson for å skifte blekkputene, eller å betale for et lokalt verksted for å utføre jobben.

Ifølge The Verge har Epson nettopp slettet et hjelpe-dokument, før dette ble en snakkis på Twitter, som forklarte at “reparasjon er kanskje ikke en god investering for lavprisskrivere fordi skriverens andre komponenter også kan være nær slutten av sin brukbare levetid” og at “de fleste forbrukere som er utenfor garantien, velger å bytte ut en rimelig skriver når de mottar en melding om slutten av levetiden.”

Det er jo litt merkelig de slettet dette, men likevel ikke.

Selger nøkler på det “mørke nettet” for å forlenge varigheten

Det er faktisk slik at det finnes et program (“Maintenance Reset Utility“) til Windows 10, 8, 7, Vista og XP som kan påby skriveren å ignorere feilmeldingene å fortsette å fungere (!), men merk at Windows 11 ikke er støttet. Det har blitt så ille at tredjeparts-butikker selger ulovlige nøkler for å forlenge levetiden til Epsons skrivere.

Det er også slik at Epson sier at feilmeldingen i dette tilfellet er sjelden og at de har disse funksjonene på plass for å unngå at blekk ødelegger elektronikken.

Det er ikke bare Epson som driver med slik praksis. I oktober i fjor skrev vi om en Canon-skriver som nektet å scanne om den var tom for blekk.

Eier du en blekk-skriver, i så fall: hvorfor har du ikke gått for laser enda?

Annonse