vwid5gtxtest
ID.5 GTX byr på veldig mye kjørehjelp og komfort til en pris som mange vil kunne akseptere. Det vi ikke kan akseptere er det svake gresnesnittet og etterslepet berøringsskjermen byr på. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Cruise-kontroll – VW ID.5 GTX

Jeg fikk endelig muligheten til å teste en av VWs ferskeste biler, en mindre SUV kalt ID.5 GTX.

Introduksjon

GTX betyr som regel kule ting, og så også denne gangen. Bilen til 624 700 kroner har bedre seter, massasje (!), infotainmentpakke+ og førerassistentpakke+-. Det er spesielt sistnevnte som gjorde testingen til en meget komfortabel opplevelse, og jaggu er ikke massasjen bedre enn i Mercedes sin EQS 580 til 1,5 millioner kroner.

I hverdagen lader du effektiv hjemme med en ladeeffekt på inntil 11 kW (AC) fra en ladeboks. På lengre turer i helgene kan du hurtiglade med økt ladehastighet på inntil 135 kW (DC) og få inntil 290 km på ca. 30 minutter på en av de mange offentlige hurtigladestasjonene langs hovedveiene.

VW, november 2021

Nøkkelfunksjoner som oppsummert av VW i fjor:

  • Toppmodell basert på den modulære MEB-plattformen for elektrisk drift.
  • Kraftfullt design kombinert med enestående aerodynamikk og lav luftmotstand gir lang rekkevidde: Inntil 520 km (WLTP). Testet modell: 473 km rekkevidde
  • Programvareversjon 3.0, og ny, kraftfull maskinvare muliggjør «over-the-air»-oppdateringer og oppgraderinger
  • ID.5 og ID.5 GTX produseres og overleveres kunden med karbonnøytralt avtrykk.

Først, la oss se på spesifikasjonene og pakkene i modellen jeg testet:

Design

Det er ingenting overdådig med ID.5, selv ikke GTX-modellen som riktignok byr på designdetaljer de andre ikke har, men i hovedsak på innsiden. Du har sikkert sett mange ID.4 på veiene og kanskje også noen ID.5, og fellesnevneren er at de ikke gjør stort av seg. Designet gjenspeiler i så måte det bilen ønsker å gjøre: frakte familien trygt fra A til B, og ikke gjøre det flashy.

Det er de store hjulene på 20″ som på utsiden avslører at dette er en GTX-modell foruten “GTX”-påskrevet på sidene.

Annonse


Fronten og hekken er mer øynefallende. Lyktene i front ser ut som små motoriserte øyne som ønsker deg velkommen når du beveger deg mot bilen med nøklene i lommen. Jeg liker den hvite VW-logoen i front som bryter opp det “røde-såpestykket” av en bil.

Også på baksiden skimtes samme logo og en litt oppstrammet hekk som gir plass til god høyde, om ikke rekord-mye plass, i bagasjerommet. En stor hund får plass der bak, en viktig fordel for mange familier.

Opplevelse

Det er nærmest plass med å klatre opp på dashboardet til denne bilen. Det er usannsynlig mye plass for fører og side-passasjer foran. Det er lang vei fra fører til frontrute.

Foruten mye plass til å veive rundt, er det to skjermer, der den rett foran føreren gir lyn-oversikt over hastighet, fartsgrense, hvem som ikke har tatt på seg beltet, cruise-kontroll – slike ting.

Man kan nesten si det er tre skjermer, for til prisen er det også informasjon i fronteruten som speiles over veien og som også sier ifra om hastighet og om man skal ta til høyre eller venstre om man bruker det innebygde navigasjonssystemet. Dette er typisk en funksjon dyrere biler byr på, men jeg er som nok mange andre glad for å slippe å se ned for å finne ut hva som skjer. En annen kul detalj er en lang stripe med lys-animasjoner på bunnen av frontruten som klart sier ifra om du må svinge venstre eller høyre om du har plottet inn ruten.

Rattet tar ingen sjanser, for her finner man kun det mest nødvendige og du vil være vant til det fra nærmest alle andre biler på markedet. Til venstre aktiverer man cruise-kontroll med veihjelp, kun cruise-kontroll og justering av farten opp og ned.

Trykker man hardt ned på knappen, som forøvrig gir litt kunstig tilbakemelding, økes farten opp til første doble hastighets-tall. Jeg er ikke så veldig glad i disse knappene da det er for lett å feilaktig bomme og trykke på en annen knapp, ofte den som deaktiverer cruise-kontroll+veihjelp.

Den trådløse ladeplassen kan ofte komme til å varsle om at mobilen ikke kan lades grunnet grunnet objekter i veien, selv om det ikke er annet enn mobilen som ligger der.

Til høyre aktiverer man stemme-assistenten (som jeg aldri fikk til å fungere, muligens fordi jeg ikke kunne knytte bilen til min egen VW-profil som jeg ikke eier – jeg fikk rett og slett ikke svar på noe, uansett språk), samt volum-kontroll. Med “view”-knappen endrer man hva man ønsker å prioritere på den minste skjermen rett foran deg.

Ved å se opp finner man innstillinger for to lys-seksjoner med to lys på hver side og en avlang berøringsflate for elegant å åpne sol-skjermen. Det er godt å få verden og solen inn noen ganger, det er til og med hyggelig når det regner, og det er imponerende mye glass.

Bilen gir mer plass til alle passasjerer enn det utvendige designet hinter til.

Jeg har vært ganske snill enn så lenge, og det med rette, men nå kommer kritikken.

Den største skjermen som styrer bilens egenskaper, navigasjons og medier er treg. Det er ikke kult å måtte vente på etterslep når man prøver å taste inn hvor man skal. Selv bokstavene henger etter når man skriver, og når man tror man har truffet på riktig element i grensesnittet er man stadig usikker da det tar alt for lang tid før ting skjer.

Det rapporteres at tidligere VW-sjef Herbert Diess fikk sparken, blant annet grunnet programvare-problemer. Jeg sier ikke mer enn at jeg må konkludere med at dette ikke er verdig resten av bilens kvaliteter og et realt irritasjonsmoment. Det er støtte for Apple CarPlay og Android Auto, så om du kan, anbefales disse løsningene for navigasjon.

Navigasjonssystemet er like tregt som de andre delene av grensesnittet. Den smarteste delen er de siste stedene du har vært og hvor bilen peker i forhold til dem.

Komfort

Nå flytter jeg oss fra kritikk til det beste med ID.5 GTX: komforten. Den er rett og slett veldig god, og selv om den på ingen måte kan handle opp med Mercedes EQB i sportslig moro, er setene utrolig gode og kanskje de beste jeg har opplevd. Den innebygde massasjen går overraskende iherdig til verks, og knar nedre del av ryggen hardere enn Mercedes gjør i sin bil til 1,5 millioner kroner.

Jeg kjørte nærmest i ett strekk fra Viken til Stockholm, det tar i overkant syv timer med et par stopp, og ikke en eneste gang følte jeg behovet for å justere kroppen grunnet “sitteverk” eller andre ubehageligheter.

Også var det førerassistentpakken som er inkludert i prisen på 620 000 kroner. Det er først da man lærer denne å kjenne at man blir smått forbauset at prisen ligger på godt under 700 000 kroner.

For her finner man ikke bare tradisjonell aktiv cruise-kontroll, men selvkjøring som Tesla-er har. Jepp: denne bilen styrer rattet for deg og leser veien.

Med funksjonen aktivert kan du bare hvile en eller to hender på rattet og den guide deg gjennom svinger, men varsler også om rundkjøringer og større svinger og senker farten. Merk at den senker farten for mye i rundkjøringer, så mye at jeg i frykt for å skape irritasjon med mine med-trafikanter, at jeg alltid akselererte manuelt.

Som i langt dyrere biler med “heads up”-panel sier bilen klart i fra om den kan hjelpe deg med styringen, dvs. den trenger klar merking på hver side av kjørebanen. Et negativ med systemet er at den ikke tar i betraktning veier det jobbes med – da vil nemlig rattet oppleve situasjonen som forvirrende slik at rattet skifter i små rotasjoner kjapt til venstre og høyre. Dette bør lukes bort i en programvareoppdatering (jeg mottok for øvrig ingen under ukes-testen.)

Jeg vil oppsummere kjørestilen bilen byr på, som nøytral. Det er få forskjeller mellom øko-modus og sport, utover at bilen selvsagt akselerer kjappere. Som nevnt tidligere byr ikke bilen på like mye sports-glede som en Mercedes eller en Poletar, men det er heller ikke poenget eller forventet av det som ellers er en bil som på korrekt vis er designet for maks størrelse for sjåfører og samtidig med god plass i bagasjerommet.

Jeg klarte ikke finne noen innstillinger for regenererings-bremsing, en funksjon jeg setter pris på i stedet for å bremse for en ekte en-pedal-opplevelse. Jeg la merke til at funksjonen var aktiv en gang, men jeg fant altså ingen måter å endre den på for å øke eller minske effekten og er usikker på hva som aktiverer dette.

Konklusjon

Man får mye for pengene med ID.5 GTX. Sportspakken øker setekomforten til nye høyder med en massasje-funksjon som faktisk gjør en god jobb. Du vil ikke føle ubehag selv etter mange timer uten pause.

50 kW-ladestasjoner lader opp bilen i en hastighet på 4 km i minuttet. Det var på min langtur derfor aldri behov for å lade særlig mer enn 30 minutter. Det er en pauselengde man uansett bør ta om man kjører fem timer eller mer.

ID har gjort en god jobb med plassen både foran og bak, men det er førerassistent-pakken som er stjernen i denne pakken, og som får gammeldagse biler til å føles slitsomme å kjøre i mer enn to timer. Å gå fra dette til en 2013 SUV føles naturlig nok som en stor nedgrading.

Det største irritasjonsmomentet er uten tvil grensesnittet på den største skjermen som er fryktelig tregt og som i tillegg har et forvirrende nagivasjons-grensesnitt.

Annonse