s22ultratest
De to toppmodellene til Samsung i Galaxy S-serien er helt OK, men ikke den revolusjonen på innsiden de burde ha vært, og S22-serien har ikke fått design-jåleriet de har utstyrt S22 Ultra med.

Annonse


TEST – Galaxy S22 Ultra og S22+: ikke stor-oppdateringene vi hadde håpet på

Jeg har sittet på sidelinjen og lest en rekke tester av Samsungs nye flaggskip som ble innledet med et effektivt PR-blitz.

Introduksjon

Det har vært en spesiell lansering denne gang. Det hele startet med en voldsom hype av de kommende produktene, ikke minst fordi Samsung i måneder snakket opp sitt samarbeid med AMD sin RDNA 2-gruppe og mulige implementering av deler av grafikk-teknologien som brukes i Playstation 5 og Xbox Series X/S – ikke rart det skapte interesse!

Selskapet er også veldig gode på å hype kommende produkter lenge i forkant av selve pressekonferansen, men som så ofte skjer endte lanseringen med endel kalddusjer, noe jeg kommer tilbake til.

I tillegg har Samsung seilet på suksessen av mellomklasse-mobilene og S21 FE som undertegnede likte veldig godt: du kan jo lese testen min.

Annonse


Mitt inntrykk er at Samsung trenger tid etter lanseringen av nye produkter å finnepusse for å kunne levere en god nok opplevelse, og er nok en av årsakene til at jeg likte S21 FE så godt. Alt føltes riktig med den mobilen.

Spesifikasjoner

Design

Som dere sikkert har fått med dere har årets Ultra-modell tatt over for Note-serien. Det er helt greit for meg, og det er en naturlig måte å ikke kannabalisere eget salg og samle kreftene rundt en merkevare, i denne sammenheng S-toppklassen.

Derfor er også designet til toppmodellen annerledes: Ultra-modellen har runde kanter der S22 er mer firkantet (men likevel med litt krumming), samtidig som kameraene er på langt vei bakt helt inn i kroppen på baksiden, noe jeg liker veldig godt og noe jeg forventer å se i de kommende 14 Pro-modellene fra Apple.

Begge to har en litt for glatt bakside enn hva jeg liker, og det er ikke tvil om at jeg hadde pakket inn S22 Ultra med deksel. S22+ er jeg mer usikker på om jeg hadde pakket inn, da den ligger bedre i hånda – dette ikke bare fordi den er mindre, men fordi den ikke har like glatte kanter.

Jeg vil fremdeles oppfordre produsentene til å designe mobiler som S21 FE som later til å være bygget for å tåle en støyt samtidig som de ikke glir ut av hånda.

Trond Bie, deksel-hater

S22-kundene burde føle seg snytt, for hvorfor må de ta til takke med fjorårets design (det er jo ingen endringer av praktisk betydning sammenlignet med S21-serien), samtidig som Ultra-modellen ser penere ut, dog er den mindre praktisk i bruk.

Det beste hadde vært å gitt samtlige modeller samme design som S22 Ultra, men unngått de runde hjørnene. Som dere ser under er det heller ingen store ytelses-forskjeller mellom årets og fjorårets modeller, noe som nok er mye av årsaken til at Samsung igjen spiller på at kameraene er mye bedre i pressemateriell jeg så før lanseringen.

Programvare

Uansett hvilken modell man velger får man det nyeste grensesnittet, og jeg er veldig fornøyd med det, som jeg var med S21 FE. Dette vil være en grunn til å velge Samsung fremfor andre produsenter, og selskapet snubler ikke denne gang heller med programvaren.

Hjemskjermen er ren og pen, men i innstillingene og i hurtigpanelet er det haugevis av innstillinger og funksjoner man kan kose seg timevis med å endre på for å få den perfekte opplevelsen.

Som jeg skrev i S21 FE-testen:

Å kaste seg inn i Samsungs Android-opplevelse etter mange år uten å ha tatt i en Galaxy-mobil var litt av en (positiv) opplevelse, faktisk. Jeg trodde ikke jeg kom til å like hva de har gjort så godt, men jaggu prøver ikke Samsung å gjøre sin Android-opplevelse til et hyggelig sted du ønsker å være, og de lykkes. I motsetning til Googles strippede og nærmest kliniske presentasjon av Android, gjør Samsung det hjemmekoselig.

ITavisen, 10. februar 2022

Ytelse

Galaxy-mobiler som selges i Europa bruker Samsungs egen Exynos-brikke, og selv om Ultra-modellen har en større skjerm å drive, er ytelsen så og si identisk.

Her er GeekBench-tallene:

  • CPU – S22 Ultra: 1120 – 3458
  • CPU – S22+: 1151 – 3451
  • GPU – S22 Ultra: 8949
  • GPU – S22+: 9344
  • CPU – iPhone 13 Pro Max: 1735 – 4908
  • GPU: 15 002

For ytterligere å sammenligne, her er S21 FE CPU-tallene og Pixel 6 Pro:

  • Galaxy S21 FE: 1089 – 3064 poeng
  • Pixel 6 Pro: 1047 – 2850

Jeg ble forskrekket over S22 Ultra-ytelsen før den første oppdateringen kom. Å gest-berøre toppmodellen var som å gå på skøyter med joggesko der fingeren liksom ikke klarer å berøre ting uten at ting stopper opp og at elementene er unøyaktige å treffe – det var rett og slett en svært selsom opplevelse. Det hele blir noe forsterket av at animasjonen på lås-skjermen faktisk hakket. Uææ! Dårlig førsteinntrykk fra første sekund, altså.

Heldigivig har oppdateringen fra 25. februar gjort sitt for å rette opp i den elendige første-opplevelsen, og toppmodellen er nå like kjapp som lillebror. Heldigvis.

Når det er sagt har Samsung fremdeles langt å gå med egne brikker (S22 yter på nivå med iPhone 11 i GeekBench), og mange foretrekker Snapdragon-utgavene.

Jeg utførte en fersk GeekBench-test på iPhone 13 Pro Max med iOS 15.4 beta 5, og det er lett å se at Apples toppmodell fremdeles er den kjappeste målt i rå kraft. Når sant skal sies er det ingen Android-produsenter som er i nærheten av A-brikkene til Apple, men jeg hadde jo håpet Samsung skulle gjøre det bedre enn dette, spesielt grunnet RDNA 2-hypen, men nope.

Jeg prøvde å finne ut hva som skjedde med den såkalte store GPU-revolusjonen i S22-serien som aldri ble noe av, men Samsungs PR-apparat har dødd av i denne sammenheng.

Jeg skrev i en artikkel 10. februar følgende:

“Vi prøvde å finne ferske referanser fra Samsung om RDNA 2-brikken, men det eneste vi fant ble tweetet av Samsungs Exynos-konto 18. januar der det lyder at “vi introduserer nye Exynos 2200 med nye Xclipse GPU-en født fra AMD RDNA 2. Aha, “født fra”, men det er altså ikke ekte AMD RDNA 2?”

Samsungs GPU-tall peker i retning på at det ikke er noen ekte RDNA 2-kjerne i disse mobilene, da Apple vinner med 6000 poeng. Da er vel egentlig greit at de på mange måter droppet det hele, for om dette er en ekte RDNA 2 GPU så er ytelsen skuffende dårlig.

Batterilevetid

Da jeg satt meg ned for å skrive disse testene ble det samtidig oppdaget at Samsung ytelses-sperrer apper for å spare på batteriet, men utelukker grafikk-tester for å ikke lide under dårlige poengsum. Som sagt: det har vært endel kalddusjer.

Jeg har ikke noe spesielt negativt å si om batterilevetiden: den er hverken veldig god eller veldig dårlig, men sånn midt-på-treet.

Jeg er lei av å dra frem iPhone 13 Pro Max, tro meg, men Apple fikk etter mange år endelig til å produsere en mobil med utrolig god batterilevetid, mens Samsung ikke er i nærheten av å kunne kombinere den beste ytelsen med den beste batterilevetiden.

Kamera

Jeg tok dag- og natt-bilder med iPhone 13 Pro Max, S22+ og S22 Ultra. For å sammenligne kan du også sjekke ut bildene jeg knipset med S21 FE under de tre første galleriene.

Verdt å merke seg denne gang er at S22 Ultra har vanvittig god zoom, men som dessverre faller noe sammen på natta. Ikke at det overrasker så mye, men det er nå verdt å merke seg.

iPhone har lenge vært dårlig på ekstrem-zoom, og stopper som vanlig på maks 30 x digital-zoom, mens Ultra kan dra den helt ut til 100 x digital-zoom og faktisk komme seg imponerende godt ut av det hele. Hvor ofte man bruker slik zoom kan jo diskuteres, men litt kult er det jo.

S22 Ultra

S22+

iPhone 13 Pro Max

Galaxy S21 FE

Konklusjon

Det er lett å skjønne at kundene higer etter S22 Ultra som har et meget pent design og en stor skjerm, og det til godt under 15 000 kroner: at man kan handle inngangsmodellen med 128GB lagringsplass for 13 490 kroner er det lett å la seg friste, men ingenting er perfekt og S22 Ultra lider av det som nok er en litt underdimensjonert CPU/GPU. Ikke misforstå: ytelsen er god nok, men langt ifra noen revolusjon, og ditto må sies om batteriet.

Personlig blir mobilen litt for stor, et problem som hadde blitt hjulpet om Samsung hadde gjort det enklere for seg selv og andre og kopiert S22-designet med sine mer firkantede hjørner.

Hadde jeg måtte ha velge hadde jeg nok gått for S22+ da jeg ikke trenger pennen (som føles billig i motsetning til mobilen og som jeg aldri bruker) – dette i kombinasjon med designet som ikke øker selvtilliten ved å ikke risikere å miste den i bakken. Likevel er det merkverdig, og en av årsakene til at jeg brukte så lang tid på å konkludere med denne testen (utover at ITavisen tilsynelatende stod bakerst i Samsungs test-kø), er jo det faktum at S22-serien bortsett fra Ultra er de samme mobilene som allerede ble lansert i fjor, bare med bedre kameraer. Da er det ikke rart at kamera-forbedringene er det som stod i sentrum på presse-eventet jeg var på.

Jeg pleier å trekke frem at så store skjermer er best for de som pendler mye i kollektivtrafikk, for det er ingen tvil om at den store skjermen er en nytelse for underholdning, men for alle andre kan man likegodt se på S22+ eller S21 FE og være mer selvsikker ved bruk og slippe deksel.

Jeg velger å gi begge mobilene 8 av 10, under ganske stor tvil (spesielt gjelder dette S22+ som føles ut som en for liten oppdatering), for økes ikke ytelsen neste år og S23-serien får nytt design og bedre batterilevetid, vil jeg være langt strengere. Og Samsung: ikke lanser en toppmodell med så svak ytelse på dag 1 – kundene fortjener bedre.

S22 Ultra:

+ En utrolig pen skjerm med wow-effekt
+ Lekkert design, spesielt rundt kameraene
+ Veldig bra zoom
+ Fin programvare med mange funksjoner

– Et upraktisk design
– Ytelsen burde vært bedre
– Pennen føles billig
– Jeg er ikke fan av å gjette at jeg treffer fingernsensoren når skjermen er av

S22+:

+ Et praktisk design som er lett å holde i
+ Perfekt skjerm-størrelse for de fleste
+ God nok ytelse
+ Gode kameraer
+ Fin programvare med mange funksjoner

– Det samme designet
– Langt fra like god zoom som 22 Ultra
– Jeg er ikke fan av å gjette at jeg treffer fingernsensoren når skjermen er av

Annonse


Annonse


Annonse