iphone12promax
iPhone 12 Pro Max I gull er ekstra av alt: ekstra luksus, ekstra kjapp og med ekstra lite batterilevetid. Bilde: ITavisen

Annonse


TEST: iPhone 12 Pro Max har best skjerm, batteri og kamera

iPhone 12 Pro Max. Det er en munnfull av et produktnavn, er det ikke?

Oppdatert, 2. desember, 07:50:

Etter mer testing på en formatert iPhone 12 Pro Max, og ikke en enhet med en gjenopprettet iCloud-backup, så er batterilevetiden god nok til å løfte karakteren opp til 9 av 10, da man ikke vil trenge å tenke på å lade batteriet i løpet av dagen, selv med over syv timer med skjermen på.

Det innebærer at mobilen har best batteri, kamera og skjerm av alle 12-modellene, noe som også innebærer at den fortjener nesten full pott.

Annonse
Oppdatert, 23. november, 09:20:

Jeg valgte å formatere mobilen og starte på nytt med blanke ark i stedet for å gjenopprette fra iCloud-backup. Selv om dette ikke skal være et problem, kan det hatt negativ innvirkning på batterilevetiden denne gangen.

Jeg tester videre og oppjusterer karakteren om det skulle vise seg at batteriet er tilfredsstillende etter formatering.

Introduksjon

Men så er også dette flaggskipet til Apple, og derfor flaggskipet innen selskapets viktigste segment, mobiler, og selve juvelen.

Men hvor ser Apple for seg iPhone i fremtiden, og gir iPhone 12-serien noen hint i den retning? Kanskje, men fremdeles er fokuset på kamera, ytelse og design – som alle de andre.

Således er årets lanseringer fra Apple på mobilfronten ingen stor evolusjon eller en revolusjon (som vi kan være fristet til å mene at M1-brikken og de nye MacBook-ene er), men nok et knippe gode produkter fra et selskap som ikke har tatt sjanser med iPhone på lang tid, men foretrekker å oppgradere kameraene.

Les min test av iPhone 12 Pro:

Design

Utrolig vakkert, rett og slett. Jeg foretrekker gull-modellen fremfor den nye blå-fargen som jeg ble kjapt lei av på iPhone 12 Pro.

Dette er designet veldig mange av oss håpet Apple skulle bringe tilbake fra iPhone 4- 5-gulllalderen, og nå er det altså her og vi er fornøyde med hva Apple har klart.

Metallrammen skinner på disse Pro-modellene til forskjell fra de matte 12-modellene som også er fine, men som ikke gir den eksklusive smykkefølelsen denne gir.

At panelet ikke er buet lenger er helt greit for min del, jeg ser egentlig ingen fordeler eller ulemper for eller imot, men konstaterer at det nok ser aller best ut med flatt panel på en mobil som dette.

12 Pro Max har enda større sensorer enn 12 Pro, og har derfor også et større kamerasystem men det har nesten alle mobiler nå for tiden. Et deksel “retter” plagen med at de buler ut.

Det mest oppsiktsvennde med 12 Pro Max er at panelet er økt fra 6,5″ til 6,7″ i år.

For de av dere som mener at det høres for mye ut, så er jeg ikke så sikker. Jeg mener at oppgraderingen av størrelsen var smart. For meg er den perfekt for en stor mobil og tykkelsen på selve mobilen er perfekt. Vi har ingen problemer med å holde i den med selvtillit, men deksel er et must selv om de ofte gjør en stor mobil en god del større, spesielt om man foretrekker Apples lærdeksler.

Ytelse

Wow. Det er bare en ting å si: w-o-w. Apper starter på sekunder, og spill de starter kjappere enn vi trodde var mulig. Dette gjelder også for iPhone 12 Pro, selvsagt, som jeg kanskje ikke påpekte nok i min test av lillebror: A14-brikkesettet er rått.

Vi snakker om noen ganger over en halvering av tiden det tar å laste større iOS-spill sammenlignet med Pixel 5 og OnePlus Nord. Ytelsen er også merkbart oppgradert fra 11-serien, men man merker ikke så stor forskjell som når man sammenligner mot en Snapdragon-mobil.

Det at begge Pro-modellene har 6GB RAM er hyggelig. Apper holdes ikke våkne like lenge som på en Android med 8 eller 12GB RAM, men så er aldri batteriene i iPhone de største, så en balansegang må til. Uansett er mine erfaringer at disse ekstra GB-ene kommer godt med, og jeg har derfor ikke stort å utsette på multitasking-opplevelsen lenger.

Uansett starter apper så kjapt nå uansett, at det nærmest ikke er forskjell på en lukket og ikke-lukket app. Det er oppstart av større spill som gis det største løftet her.

Kamera

iPhone 12 Pro Max har et enda bedre kamera enn iPhone 12 Pro, finurlig nok.

Pro Max har en 47 prosent (!) større f/1.6 vid sensor, “sensor shift” stabilisering og 87 prosent høyere ISO. Telefoto-kameraet har en lengde på 65 mm og Pro Max har 2,5x optisk zoom, opp fra 2,0 på 12 Pro som du kan se av testbildene jeg lenker til under.

Halide (de er utviklerne av Halide Mark II – Pro Camera med ProRaw-støtte som iOS 14.3 introduserer) har analysert kameraet i Apples toppmobil.

Hva mener disse proffene om det beste iPhone-kameraet noen sinne? Analysen går svært dypt og er meget god, så jeg anbefaler å lese den, men nøyer meg med å oppsummere:

Det er varierte meninger om iPhone 12 Pro Max. Er det et stort sprang fremover for iPhone-kamerakvalitet? Vi mener det, og at resultatene taler for seg selv.

Som utviklere av en kamera-app er resultatene imponerende. Mobilen oppnår bilder som vi tidligere bare har sett fra dedikerte kameraer, med sensorer fire ganger størrelsen. Det gjør at fotografer kan få stødige og godt eksponerte bilder under forhold som ikke var tenkelige for et år siden. Den tar bilder i svakt lys bedre enn alt annet vi har sett fra en iPhone, og det med god margin.

Jeg er enig, spesielt det om nattbilder: også 12 Pro tar inn så mye lys når det er mørkt at jeg må skru ned på lysstyrken. Apple har gjort en svært god jobb her. Imponerende, intet mindre.

Se mine iPhone 12 Pro Max-testbilder mot Pixel 5 og iPhone 12 Pro:

Kilde:
Halide

Batteri og andre plager

Det mest irriterende er at vi heller ikke i år får servert 90 eller 120Hz-panel, men igjen, som jeg skrev i 12 Pro-testen:

Det største problemet er batteriet, spesielt etter å ha testet Pixel 5 og OnePlus Nord. Begge disse Android-mobilene klarer seg fint uten en middagsladelur, mens iPhone 12 Pro sliter med å komme seg gjennom en hel dag med aktiv bruk. Om bruken er mer på snitt, er det rundt 20 prosent igjen når man legger seg, men når man våkner er jo tallet enda lavere og ikke nok til å overleve frem til lunsj.

Men tenk deg 120Hz med kombinasjonen 2900 mAh batteri som denne har. Det hadde jo ikke gått med slik batteriytelse, og er nok årsaken til at Apple venter til neste år med 90 eller 120Hz. Apple valgte i stedet slanke mobiler med et pent design, men noe mindre batterier.”

iPhone 12 Pro har et 3687 mAh batteri, ned fra iPhone 11 Pro Max sine 3969 mAh. Et mindre batteri i kombinasjon med 5G og et kjappere brikkesett har skadet batterilevetiden såpas mye at jeg må trekke ett helt poeng. For en skuffelse: i fjor var jeg kjempeglad for en iPhone med endelig god batterilevetid, i år er vi tilbake til Xs-serien på dette punktet. Surt.

Lightning fortsetter å vokse som plage, omtrent i takt med alt USB C-utstyret og alle USB C-kablene jeg nå har samlet opp. Her om dagen fant jeg ikke en eneste Lightning-kabel, det er bare USB C igjen.

MacBook Air M1 bruker USB C, MacBook Pro 13″ bruker USB C, alle de andre mobilene bruker USB C, iPad-en bruker USB C… ok, du skjønner greia, men til og med den portable lampa på kontoret lader med USB C. Kom igjen, Apple.

iPhone 12 Pro Max og iPhone 12 Pro i hånda:

Konklusjon

Etter at den første gleden med nytt design har lagt seg, og man er vant til ytelsen, er det kameraet igjen som imponerer og vil gjøre det i flere måneder til.

Derfor er det heller ikke så mye nytt, kun oppgraderinger av ting som allerde har vært bra lenge. Vi har i flere år forventet bedre kamera hvert år fra Apple, og det er også tilfellet i år at de imponerer med trolig det beste kameraet på markedet.

iPhone 12 Pro Max har skikkelig gode høyttalere. Dette i kombinasjon med et design som gjør det behagelig å spille, så er mobilen svært god på gaming, men husk å ta med laderen.

All kraften åpner alt litt kjappere, men hva så (utover spill-ytelse og video-redigering)?

LiDAR systemet utnyttes litt av kameraet, men AR har fremdeles ikke endret verden og MagSafe er for tidlig til å vurderes. Vi må si vi er skuffede over mangelen på mer kult magnet-tilbehør, men vi håper mer er på vei. Vi tror MagSafe har potensiale.

Til syvende og sist er det bare nok en oppgradering, spesielt om man ikke får dra nytte av 5G-hastigheter, men i stedet må ta til takke med ganske dårlig batterilevetid i tillegg, og det er jo en av grunnpillarene som må være på plass. Spesielt når Android-leiren fremdeles gjør dette bedre med mer RAM.

Jeg tror vi alle har mobil-tretthet, noe alt fokuset på kamerabiten har reflektert de siste fem årene.

Kanskje er det slik at ingen mobiler blir mer spennende før AR-alderen virkelig starter, eller kanskje omvendt: at det er over for mobiler slik vi kjenner dem idag – som et håndholdt smykke, som en iPhone 4 eller en iPhone 12 i gull. I det minste vil vi slippe å se ned hele tiden.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse