macbookairm1
MacBook Air M1 er ikke en hvilken som helst maskin, selv om den ser ut som nok en Air - den er nemlig kjappere enn de fleste. Bilde: ITavisen

Annonse


SNIKTITT: MacBook Air M1 – det er sant: Intel har et stort problem

Vi har alle fått med oss anmeldelsene hos de store, The Verge og Engadget. Spesielt Air gjør det svært bra, og nå har jeg brukt nettopp Air M1 med 8GB RAM i så mange timer som mulig på lanseringsdagen, og ja: jeg er imponert.

Det er lite som tyder på at det testerne sier ikke stemmer, for å si det sånn. Det har vært en fryd så langt å titte på batteriprosenten, for alltid å bli positivt overrasket, men det er langt fra den eneste grunnen til å være svært fornøyd.

De første anmelderne er svært begeistrede, og vi er foreløpig meget imponerte.

Ikke la deg lure av den kjedelige, grå innpakningen

Det er ingen tvil om at de første sekundene etter at man har åpnet esken og fjernet plasten, at man føler man har handlet samme maskin igjen. En treg og grå Intel-maskin med varmeutviklingsproblemer med alle utfordringene det medfører med seg, fra for mye varmeutvikling til dårligere ytelse som direkte følge av en gammel måte å tilnærme seg datamaskiner på.

Alle disse problemene eliminerte Apple dagen de lanserte de to MacBook-ene (hvor mange år har ikke Intel hatt på seg for å gjøre noe med dette?) og den ene Mac mini-en med M1-brikken som forener CPU I/O, sikkerhet, RAM og minne:

“Til nå har en Mac hatt behov for en rekke brikker for å levere alle funksjonene, men med M1 er alle disse teknologiene bakt inn i en brikke, en SoC (System on a Chip). På den måten kan vi levere et nytt nivå med integrasjon for økt sømløshet, effektivitet og utrolig ytelse. Med de utrolig små transistorene, er M1 utrolig kompleks og med det største antallet transistorer vi har brukt i en brikke noen sinne”, forklarer Apple som også poengterer at M1-maskinene er de første PC-ene med 5 nm prosess.

Annonse


Det er også en annen viktig forbedring i disse M1-maskinene, og det er noe som heter UMA, altså Unified Memory Architecture:

“M1 forener høy-hastighetsminnet med høy båndbredde og lav svartid i en tilpasset pakke. Som et resultat får alle teknologiene i SoC-en tilgang til de samme dataene uten å kopiere dem mellom flere oppstykkede minne-områder. Dette forbedrer ytelsen og energieffektiviteten dramatisk. Video-apper er mer snappy. Spillene er større og mer detaljerte. Bildebehandlingen er lynrask, og hele systemet ditt er mer responsivt”, mener Apple, og vi kan ikke annet enn å si oss enige.

Dette er maskinene som løfter macOS Big Sur til et nytt nivå

Det Apple sier er at M1 er svært energieffektiv og samtidig klarer å levere svært god ytelse. Og, etter våre timer med maskinen, er det nøyaktig hva vi erfarer: alle programmer og innstillinger starter kjappere. Animasjonene er mykere samtidig som alt reagerer med en gang på en måte vi ikke kan huske å ha opplevd på en bærbar maskin før, uansett spesifikasjoner.

Der MacBook Pro 13″ Intel-maskinen med 16GB RAM og Intel i7 guffer på med viftestøy for den minste lille utfordring, får man aldri følelsen av at Air i det hele tatt har fått på seg treningstøyet og kan gå i stedet for å løpe for å gi oss en behagelig Safari- og kontor-app opplevelse…

..Du vet, som på en mobil med ARM, eller en iPad.

For, om du noen gang har satt deg ned med mobilen og PC-en, og det tikker inn et varsel, er sjansen for at man foretrekker å hente opp informasjonen på mobilen største, da den er klar med en gang og mer “nappy” enn PC-en din. Nå som Mac-en også kjører en ARM-basert brikke får vi nå glede av dette også på Mac: maskinen er klar nærmest på sekundet, og apper starter før man vet ordet av det. Som en iPad, bare enda kjappere.

Maskinen er en fryd i bruk

Det at jeg kommer fra den siste generasjonen MacBook pro med det elendige tastaturet gjør sitt for å løfte kun beundring av totalopplevelsen så langt, men tastaturet er virkelig meget behagelig og kjapt. Det er det samme som fra den siste generasjonen Intel Mac-er.

Jeg pakket opp maskinen klokka 14:00, nå er klokken 23:37 og jeg har 80 prosent igjen etter å ha brukt maskinen sporadisk til lett arbeid. Jeg skal presse den mye før jeg er klar med den endelige testen, men dette lover svært godt.

Her er maskinens korte batterilogg:

Foreløpig konklusjon

Jeg var først sikker et jeg ville ønske å oppgradere til 16GB RAM etter jeg måtte stress-bestille 8GB-modellen, men enn så lenge ser jeg faktisk ikke poenget.

Når har det vært et ikke-idiotisk alternativ å velge den rimeligste Apple-modellen, spesielt i Mac-segmentet?

Jeg kan ikke erindre det har skjedd, men nå er det faktisk ikke en dum ide. Så effektivt er M1-brikkesettet: man kan gå tilbake i tid spesifikasjonsmessig.

Dette ser ut til å være en aldri så liten revolusjon innen bærbare PC-er dette, og vi fatter ikke helt hva Intel og Windows-verdenen skal gjøre nå. Vi har ikke sett tegn til noe lignende på den fronten da Intel fremdeles sliter med å lage ytelseseffektive brikker som står i stil til vår mobile hverdag.

Apple har brukt sine mange år med ARM-erfaring til å skape noe virkelig spesielt med de aller første Apple Silicon-maskinene. Det verste for Intel er at Apple bare startet, mens de ikke en gang har satt i gang.

Annonse


Annonse


Annonse