Annonse


SpaceX har skutt opp 60 nye Starlink-satellitter

Elon Musk og hans romfartsselskap, SpaceX, begynte i fjor å sende opp internett-satelitter til rommet. Målet er at satelittene skal gi nettilgang i hele verden. Musk har tidligere sagt at det trengst minst 400 satellitter for å gi internett til hele USA – før dagens oppskytning var det skutt opp 180 av dem.

Les også: Vellykket oppskytning av Musks internett-satellitter

Vellykket oppskytning

Målet er dog at minst 12 000, men potensielt 42 000 satellitter, skal sveve i bane rundt jorda.

I dag ble ytterligere 60 Starlink-satelitter skutt opp. Oppskytningen var egentlig planlagt til mandag, altså for to dager siden, men værutfordringer førte til at det hele måtte utsettes.

Annonse


Oppdraget pågår fortsatt og sendes direkte på YouTube:

Les også: Denne Musk-meldingen kommer fra en Starlink-satellitt

Boosteren landet trygt – har ikke feilet siden 2018

Dagens oppskytning fant sted ved Cape Canaveral Air Force Station i Florida rundt 15-tiden onsdag ettermiddag. SpaceX fraktet satellittene med en Falcon 9-rakett. Rakettens booster hadde allerede flydd to ganger tidligere, under SpaceX-oppdrag i 2019.

Også i dag lyktes SpaceX med å redde Falcon 9-boosteren – den landet på et droneskip i Atlanterhavet etter å ha separert seg fra frakten og det andre raketttrinnet.

Boosteren har en imponerende historikk – i 48 av 56 forsøk har SpaceX klart å redde den slik at den kan brukes om igjen. Boosteren har ikke hatt en mislykket landing siden desember 2018.

Selve utplasseringen av Starlink-satellittene skal skje ca 40 minutter etter oppskytning. Etter dagens oppskyting vil Space da ha 240 satellitter i bane rundt planeten vår.

Selskapet er nå den største private satellittoperatøren i verden.

Global dekning etter 24 oppskytninger

Hvis alt går etter planen skal hele verden kunne koble seg til internett via SpaceX-satellittene etter 24 oppskytninger. Ifølge SpaceX er det snakk om høyhastighets internett som kan brukes til alt fra strømming til spilling. Spesielt nyttig vil tjenesten være for personer og produkter som befinner seg i fjerne områder, for eksempel på fly og cruiseskip.

Astronomer bekymret

SpaceXs plan er imidlertid ikke ukontroversiell. Astronomer har tidligere gått ut og advart mot internett-satellittene. Eksperter frykter at Starlink-satellittene kan forstyrre astronomer og instrumenter som skal observere himmelen og rommet. SpaceX har tilbakevist påstandene om forstyrrelser:

«Muligheten til å observere Starlink-satellittene reduseres dramatisk når de kommer høyere opp og orienterer seg med antennene mot Jorda, noe som fører til at solcellene ligger bak kroppen av satellittene», uttalte Musk i en pressemelding i fjor.

SpaceX sier at de vil fortsette å monitorere eventuelle satellitter som må fjernes, og at alle satellitter har manøvreringsevner. De er også programmert til å unngå hverandre og andre objekter med «god margin».

Kilde:
Space News

Annonse


Annonse


Annonse