Elon Musk og Starlink vil levere internett fra verdensrommet
Satelitter kan de neste årene bli mer vanlige for å levere internett-tjenester verden rundt.

Elon Musk vil levere internett fra verdensrommet

Grunderen og milliardæren Elon Musk er kjent for sine store, ambisiøse prosjekter. De fleste kjenner nå til hans gedigne SpaceX rom-program, som allerede har skutt opp, og landet, en rekke raketter og landingsmoduler.

Musk ser blandt annet mot månen og Mars i sine planer, og mye står på spill. Særlig også fordi han heller ikke er alene i sin drøm om en fremtid for mennesker i rommet. Men i mellomtiden har han også enda en stor plan som utnytter SpaceX sin evne til å skyte opp satelitter.

Internett for alle – fra rommet

Prosjektet Starlink skal bestå av et stort antall satelitter som i sin tur vil levere internett-tjenester til store deler av verden. Selskapet til Musk skulle etter planen skyte opp 60 Starlink satelitter fra Cape Canaveral i Florida denne uken, men måtte utsette oppskytningen grunnet sterk vind.

Hver satelitt veier nesten 230 kilo, som er den tyngste vekten en SpaceX rakett vil ha løftet opp hittil. For å kunne nå sine mål om fast tilgjengelig internettdekning til det meste av verden med Starlink, vil Musk måtte skyte opp ytterligere 12 slike raketter til.

Mye som skal klaffe, og flere om beinet

Men Starlink og SpaceX er derimot ikke alene i kappløpet om internett-tjenester fra rommet. Andre store selskaper som LeoSat Enterprises, Telesat, og OneWeb er i full sving med sine egne satelitt-programmer for å konkurrere med hverandre.

Elon Musk kaller Starlink-prosjektet sitt for ”ett av de mest utfordrende prosjektene jeg har gjort, fra et ingeniør-standpunkt”. Selskapet skal begynne å dra i land avtaler med kunder i løpet av 2020, og forventer å ha 2000 nye satelitter lansert hvert år fremover.

Kilde:
Reuters