SpaceX Starlink
Her ligger Starlink-satellittene i Falcon 9-raketten.

Annonse


Vellykket oppskytning av Musks internett-satellitter

Oppdatering kl 16:15: Falcon 9-oppskytningen er nå gjennomført og alt har foreløpig gått etter planen. Satellittene vil frigjøres fra Falcon 9-raketten innen en times tid etter oppskytningen og vil deretter plassere seg i bane rundt jorda. Det første trinnet av raketten landet for øvrig trygt på et droneskip (for fjerde gang på rad, noe som er rekord for SpaceX).

Mandag ettermiddag norsk tid, skal en Falcon 9-rakett frakte med seg 60 Starlink-satellitter til rommet.

Satellittene er en del av selskapets internett-prosjekt, som går ut på å gi verden høyhastighets internettilgang via verdensrommet. Det er bare noen uker siden toppsjef Elon Musk publiserte en tweet som han hevdet ble sendt via en Starlink-satellitt.

57 satellitter er allerede i bane

SpaceX har allerede sendt opp 62 Starlink-satellitter, spredt ut over to oppskytinger som fant sted i henholdsvis februar 2018 og mai 2019.

Annonse
Av de 60 satellittene som selskapet fraktet i mai, er 57 av dem fortsatt i bane rundt Jorda. Tre av satellittene fikk problemer og er nå ute av drift.

Les også: Spektakulært: Fanget Musks internett-satellitter på video

Brennes opp når de «dør»

De nye 60 satellittene skal øke den totale kapasiteten, og i tillegg har de en konstruksjon som gjør at de brenner fullstendig opp når de er ferdige med å gjøre jobben sin.

Dagens oppskyting er en av seks oppskytinger som skal finne sted før SpaceX lanserer internett-tilgang via satellittene i USA og Canada. For å oppnå global tilgang til høyhastighets internett-tilgang kreves det ytterligere 24 oppskytinger, ifølge SpaceX.

Vil ha 42 000 satelitter i rommet

Selskapet har søkt om å få sende opp ytterligere 30.000 satellitter, noe betyr at det potensielt kan ende opp med å være 42 000 Starlink-satellitter svevende over oss.

Falcon 9-oppskytingen skal etter planen skje kl 15.56 i dag. Du kan følge oppskytingen fra videospilleren nedenfor. Dersom oppskytningen likevel ikke kan skje i dag, har SpaceX et alternativt vindu tilgjengelig i morgen kl 14.34.

Kilde:
SpaceX

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse