Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Her ligger Starlink-satellittene i Falcon 9-raketten. (Ill.: SpaceX)

SpaceX avviser at internett-satellittene vil blokkere utsikten

Selskapet har kommet med første statusoppdatering.

Elon Musk og hans selskap SpaceX utførte i forrige uke en vellykket oppskyting av sin Falcon 9-rakett, som hadde med seg 60 Starlink-satellitter i lasterommet. Planen er at satellittene skal levere høyhastighets internett over hele verden.

Vellykket

Nå har vi fått den første statusoppdateringen fra Starlink-prosjektet. En talsperson fra SpaceX kan nå fortelle at «alle satellittene har på en vellykket måte distribuert sine solpaneler, generert kraft og kommunisert med våre stasjoner»

Tidligere denne uken fikk vi et spektakulært syn av satellittene, takket være en hobbyastronom som fanget satellittene på himmelen. Men forskere og astronomer er bekymret for at satellittene skal gjøre det vanskeligere å gjøre observasjoner av verdensrommet, som følge av eventuelle forstyrrelser.

Synligheten reduseres

Elon Musk har tidligere avvist at satellittene vil blokker utsikten mot himmelen, men ikke alle som har peiling på fagfeltet er enig. I pressemeldingen gjentar imidlertid SpaceX at satellittene blir mindre synlig etter hvert.

«Muligheten til å observere Starlink-satellittene reduseres dramatisk når de kommer høyere opp og orienterer seg med antennene mot Jorda, noe som fører til at solcellene ligger bak kroppen av satellittene».

SpaceX sier at de vil fortsette å monitorere eventuelle satellitter som må fjernes, og at alle satellitter har manøvreringsevner. De er også programmert til å unngå hverandre og andre objekter med «god margin».

Kilde:
Space.com
Stikkord: Elon Musk, satellitter, SpaceX