President Trump vurderer monopoli-bøter mot store IT selskaper
Donald Trump er enig med EU om at de største IT-selskapene har for mye makt over folket.

Annonse


President Trump vurderer monopol-bøter mot store IT-selskaper

Anti-monopol lovgivning har fått mer søkelys på seg de senere årene i takt med at gigantselskaper som Google, Apple, Amazon, og Facebook bare har blitt større – og dermed fått mer påvirkningskraft til milliarder av mennesker på verdensbasis.

EU kommisjonen gransker for tiden Apple for monopolistisk virksomhet, og i USA har en av Facebooks opprinnelige grunnleggere tatt til orde for at selskapet er for stort og bør splittes opp. Begge sider av de politiske partiene i USA har argumentert for at store teknologiselskaper som Google og Facebook har altfor stort monopol og påvirkningskraft, og at noe må gjøres med dette.

Enig med EU angående monopoli-bøter

Donald Trump uttalte seg også om temaet, i et intervju med CNBC på mandag. Han henviste til flere saker som har gjort nyhetsoppslag i Europa – hvor selskaper som Apple og Google har blitt bøtelagt store summer av konkurransetilsyn for brudd på anti-monopol lovgivning.

Han sa seg enig i at også USA burde begynne å ta affære. “Vel, vi burde også gjøre dette, dette er våre selskaper”, sa Trump. Google alene har blitt bøtelagt over 43 milliarder kroner de siste årene. Trump sa videre at de kanskje vil gå frem på en litt annen måte enn hva EU har gjort. Han la til: “Vi kommer kanskje til å gå frem litt annerledes. Vi har en flott statsadvokat, og vi kommer til å angripe ting litt forskjellig”.

Annonse


Vil redusere politisk ensidighet

I USA er det allerede pågående etterforskninger mot Amazon og Facebook for brudd på personvern, og særlig store sosiale nettverk har fått mer oppmerksomhet rundt sin politiske vinkling. Siden Trump ble valgt til president har både Google, Facebook, og Twitter blitt tatt i å aktivt sensurere innhold fra høyresiden, mens venstre-lente bloggere og nyheter i demokratenes favør får prioritet. Google har også blitt saksøkt for å ha forhindret konservative menn ansettelse.

Dette har ført til sterkt behov for granskning fra republikanerne, som ønsker at store selskaper med mye makt bør være med nøytrale.

Trump sa også følgende i intervjuet med CNBC:

“Jeg kan fortelle deg at de diskrimnerer mot meg. De virkelige sammensvergelsene mot meg foregår mellom demokratene og disse selskapene fordi de var så imot meg under presidentvalget. Alle sa at hvis man ikke har støtte fra disse selskapene så kan man ikke vinne. Vel, jeg vant, og jeg vil vinne igjen fordi vi gjør det bra og vi er ikke idiotene lengre”

Kilde:
BusinessInsider

Annonse