Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Facebook blir nok en gang satt under søkelyset for sin praksis rundt personvern. (Ill.: Pexels)

Facebook dømt til å frigi informasjon om personvern-brudd

Tapte søksmål i personvern-skandalen og må overlevere opplysninger.

En dommer i USA har pålagt Facebook til å måtte overlevere personlige dataopplysninger som de hadde samlet opp i forbindelse med Cambridge Analytica-skandalen mellom 2015 og 2018. Sistnevnte var involvert, med Facebooks velsignelse, til å samle brukerdata for 87 millioner brukere uten at Facebook orienterte noen om hva som var på gang.

Hele opplegget ble oppdaget i mars i fjor, og skapte store nyhetsoverskrifter. Sjef og grunnlegger av Facebook, Mark Zuckerberg, måtte senere stille opp personlig i en offentlig høring i Washington DC for å svare for seg.

Presset av aksjeeiere

Torsdag ble en 57-siders rapport fra Delaware Chancery Court offentliggjort, som også kommenterte følgende:

“De fremlagte bevisene i saken gir tilstrekkelig grunnlag, og Facebooks toppledelse tok ikke de nødvendige stegene for at Facebook skulle ivareta brukernes hensyn til personvern”

Nå er altså Facebook dømt til å måtte oppgi detaljer om hvem som ble påvirket og hvordan. Saken kom som følge av at aksjeeiere saksøkte Facebook i september for å få rede på omfanget av skandalen med Cambridge Analytica.

Innrømmer å ha kjent til omfanget

Kommisjonen som lagde denne ukens rapport mener at ledelsen i Facebook var klar over hva som skjedde, men ikke tok affære. Zukerberg innrømmet senere at de hadde begått brudd på personvern uten å melde fra til sine brukere eller myndighetene.

Hverken Facebook eller advokatrepresentaten for aksjeeierne har enda villet kommentere videre om saken.

Kilde:
Reuters

Stikkord: facebook, nyheter, personvern, politikk, usa