Facebook-grunnlegger ber om oppdeling av selskapet
Chris Hughes grunnla i sin tid Facebook sammen med Mark Zuckerberg.

Annonse


Facebook-grunnlegger ber om oppdeling av selskapet – selskapet fnyser av ideen

Oppdatert, 22:10:

En talsmann for Facebook, Nick Clegg, svarte i en uttalelse på kravet fra Hughes:

“Facebook er inneforstått med at ansvar også kommer som følge av stor suksess. Men du kan ikke påtvinge ansvarlighold ved å kreve splittelse av et suksessrikt amerikansk selskap. Teknologi-selskapers ansvarsrolle can kun oppnås ved å istedet introdusere nye regelverk for internett. Det er nettopp dette Mark Zuckerberg har bedt om.”



Facebook har vært i hardt vær det siste året. Det har hopet seg opp med rettsaker og anklager mot den sosiale media-kjempen, blandt annet etter et par skandaler og kontroversielle lekkasjer som berører personvern. Mange har tatt til orde for at Facebook har for mye makt, og at noe må gjøres.

Annonse


En av dem som nå også uttaler seg om dette er ingen ringere enn en av de som var med å starte Facebook i sin tid – Chris Hughes.

Tidligere forretningspartner og venn med Mark Zuckerberg

Chris Hughes bodde sammen med Mark Zuckerberg da de var studenter, og lagde platformen sammen i 2004. Men de to skilte senere lag i 2007, og Hughes har ønsket å distansere seg litt fra hvordan Facebook utviklet seg videre.

Mark Zuckerberg og Chris Hughes på Harvard University sammen i 2004

Nå tar han sterkt til orde for at Facebook bør splittes opp i tre mindre selskaper, fordi han som mange andre mener at de rett og slett har blitt for store, og skaper et urettferdig monopol i markedet.

Enorm innflytelse uten regelverk

Forslaget er å bryte ut Instagram og Whatsapp som egne selskaper. Disse var tidligere privat eid, men Facebook kjøpte dem opp i henholdsvis 2012 og 2014. Facebook i seg selv har over 2 milliarder brukere, mens disse to appene også har 1 milliard brukere hver for seg. Ingen annen internasjonalt dekkende sosial media-platform kommer i nærheten av disse brukertallene.

Faren, mener mange, er at med så stor innflytelse har Facebook et stort ansvar både politisk og med tanke på personvern. Selskapet har allerede blitt tatt i å sensurere svært mange bloggere og andre folk med innflytelse på den politiske høyresiden – mens de fortsetter å la venstreradikale og religiøse ekstremister delta aktivt uten konsekvenser.

Politikere vil ha granskninger, og slutt på monopol

Høyresiden i USA, republikanerne, har lenge uttrykket bekymring for dette. Men nå har til og med politikere blandt demokratene fått nok av selskapets måte å håndtere ting på. Senator Elizabeth Warren har lovet at dersom hun blir valgt til president, lover hun å splitte opp både Facebook, og andre giganter som Amazon og Google.

Senator Elizabeth Warren vil ha slutt på Facebooks monopol

Andre politikere, som senator Richard Blumenthal, mener at USAs justisdepartement bør sette igang en etterforskning.

Hughes sier han sist møtte Zuckerberg i 2017, like før lekkasje-skandalen med Cambridge Analytica ble kjent. I dag sier Hughes at en oppdeling av selskapet bør skje snarest:

“Myndighetene må holde Mark ansvarlig. Lovgivere har i for lang tid stått på sidelinjen og sett på Facebooks eksplosive vekt, men oversett deres ansvar for å beskytte amerikanere og sørge for at markedene forblir konkurransedyktige”

Kilde:
Reuters

Annonse