Årets MacBook Pro-modeller er trolig de siste i rekken før 2020 da det kommer en helt ny generasjon med nytt design.

Annonse


MINITEST: MacBook Pro 2019 – samme maskin, men med færre problemer

Apples kjappeste MacBook Pro 2019 13″ med Intel Core i7 2,8Ghz (Turbo: 4,7GHz) og 16GB RAM til 25 490 kroner.

2019-modellen har mer kontroll over CPU-en enn tidligere, og derfor noe bedre ytelse samt et mer robust tastatur, men ellers er alt som før. Denne artikkelen tar derfor en titt på ytelse og temperatur, og er ikke en fullverdig anmeldelse da designet er gammelt.

Intels CPU-problem

Forrige generasjon hadde større problemer med varmehåndtering enn denne, men vi kan likegodt avsløre med en gang at selv ikke denne nye modellen når 4,7GHz som Intel oppgir som teoretisk maks CPU, en 8569U. Ingen overraskelse, men noe å være klar over for de som ikke ønsker å bruke den fra fryseren.

La oss også få unna at disse 2019-modellene trolig er de siste i rekken (fire år per generasjon) med dette designet, da det ventes nye med mindre ramme og en 16″-modell.

Annonse


Vi er fremdeles ikke solgt på TouchBar, men ytelsen på en MacBook Pro 13 med Core i7 og 16GB RAM er merkbart bedre enn fjorårets Windows-maskiner.

Jo mindre disk, jo dårligere ytelse

Men, tilbake til denne som har de typiske fordelene og ulempene, dog med et par færre ulemper.

Fordelene er merkbar mot min forrige bærbar: bedre ytelse sammenlignet med Matebook X Pro med en Intel i7 8550U, langt kjappere oppstart etter dvale og en CPU, vifte- og kjølesystem som takler varmen noe bedre og derfor kan kjøre stabile og høye klokkefrekvenser.

Lese-hastigheten til SSD-en er svært god på 2614MB/s med BlackMagic Disk Speed test, mens lesehastigheten på denne 256GB-disken stopper på 1283MB/s.

Sjekk tallene for 2018-modellen vi testet (les testen) med 512GB SSD, og to andre merker:

MacBook Pro 2018 512GB SSD:

  • Lesehastighet: 2624 MB/s.
  • Skrivehastighet: 2445 MB/s.

MateBook X Pro:

Ytelsestall (CrystalDiskMark) LiteOn SSD:

  • Lesehastighet 3154 MB/s
  • Skrivehastighet 1590 MB/s

Ytelsestall for Toshiba SSD:

  • Lesehastighet 2916,9 MB/s
  • Skrivehastighet 460,1 MB/s

Vær derfor klar over dette: jo større disken er, jo kjappere er den. Apple oppgir på egne sider for MacBook Pro at diskene når “opp til” 3,2GB/s lesehastigheter og “opp til 2,2GB/s” skrivehastigheter.

Om Apple hadde forklart meg på forhånd at 512GB-modellen er kjappere, hadde jeg trolig oppgradert, da jeg var noe i tvil om 256GB var nok. Jeg har 115GB igjen etter installasjon av nødvendig programvare, så det skal gå. Jeg er klar over at mange er klar over at kjappere disker betyr bedre ytelse, men igjen, det kan forklares bedre.

Det er ikke alltid slu markedsføring gir dere mer penger i lomma, er det vel Apple?

Merk: ved bruk av Photos, sørg for å deaktivere lokal-lagring av bildene.

Bedre ytelse enn fjorårets i7

MateBook X hadde et større varmeproblem med CPU-en i 2018-modellen (det er lansert en ny utgave som skal være bedre på dette), noe som medførte lavere klokkefrekvenser, oftere.

En annen plage med en kraftig CPU i små maskiner, er at Windows-modeller har manuell kontroll av ytelsen. Dette er noe jeg mener OS-et må ta seg av mest mulig optimalt i bakgrunnen i stedet for å la brukeren streve mellom å finne optimal ytelse/batteri-balanse i forhold til arbeidsoppgaven.

Vi hadde en fin tid med Huaweis maskin, men ytelsen strakk ikke helt til og batterilevetiden ble for svak om jeg brukte maks ytelses-innstillinger i Windows.

Kun USB C

Negativt er det at den ikke har USB 3, men fordelen er at den har 2 x USB C, to på hver side for enkel lading uansett hvilken side man har ladekabelen på. Minus for ingen MagSafe, selvsagt – hva med å introdusere den igjen i den nye generasjon som kommer?

Vi synes også det er på tide med en svart MacBook Pro – det står jo i enda mer i stil til nattmoduset i macOS og det kommende til iOS.

Det er heller ikke dedikert spill-skjermkort i denne, om du er på jakt etter noe slikt. Da må du handle 15-tommeren som starter på 26 990 kroner med 16GB RAM, men samme 256GB disk.

Apple sier de har forbedret tastaturet slik at tastene ikke lenger skal henge seg opp. Om dette stemmer, vil tiden vise.

Utover dette er bruksfølelsen av tastaturet likt.

Klokkehastigheter og varme

I Cinebench dropper maskinen aldri under 2,4GHz som er Apples grunn-spesifikasjon for maskinen.

Maskinens i7-8565U klarer i teorien 4,7GHz TurboBoost, men ikke i Apples forholdsvise lille chassis der Cinebench stopper på 3,8Ghz med en temperatur fra 88 til 95+ grader.

Intels maksgrense for denne CPU-en er 100 grader, men så holder også maskinen 3,8GHz under hele testen og dermed godt innenfor 2,4GHz grunnverdien Apple markedsfører.

Men det er klart det er større forbedringer å hente her med et helt nytt design og ditto kjøleegenskaper. Når maskinen jobber på sitt mest iherdige er det lett å høre viftene selv om lyden er balansert – varm blir den uansett rett under panel-hengselet.

Når det er sagt holder maskinen seg på rundt 44 under ikke-intensive oppgaver og den varmen merker man ikke i fanget.

I GeekBench er MacBook Pro 13 2019-tallene som følger:

  • En-kjerne: 5121 (2018-modellen: 5102)
  • Fler-kjerne: 18 484 (2018-modellen: 17 557)

iPad Pro 12,9″ med Apple A12X brikkesett:

  • En-kjerne: 5000
  • Fler-kjerne: 17 931

På tide at en MacBook slo nyeste iPad Pro!

For å sammenligne med en langt svakere maskin, fjorårets nye MacBook Air med Core i5-CPU, ser tallene slik ut:

  • En-kjerne: 4200
  • Fler-kjerne: 7800

Takk for at du leste minitesten, og følg med på alle artiklene som kommer fremover om iOS 13, iPadOS og macOS Catalina.

Annonse