TEST: Tidenes beste MacBook Pro.
MacBook Pro 13" er en av markedets aller beste bærbare.

Annonse


TEST: Tidenes beste MacBook Pro

Det er enkelt å se at det er iPhone som er kjæledeggen til Apple og at produkter som MacBook og iPad kommer i andrerekke. Prioriteringen er kanskje ikke så overraskende da iPhone-salget står for noe noe sånt som 68 prosent av den totale omsetningen til Cupertino-giganten.

Mens Apple lanserer nye iPhoner hver eneste høst, har det gått over halvannet år siden sist vi testet en MacBook Pro. I mellomtiden har PC-konkurrentene sluppet nye og spennende bærbare – bare se på Huawei MateBook X Pro – som på mange måter har stilt MacBook Pro i skyggen. Denne sommeren lanserte Apple nye og oppdaterte laptoper, men er nyhetene store nok?

MacBook Pro

Selv om det meste er nytt med MacBook Pro 13″ 2018, er det umiddelbare svaret til spørsmålet over, nei. Skjermen er forbedret med True Tone-teknologi som vi kjenner fra iPhone og iPad, prosessoren er nå Intels åttende generasjon, grafikkortet er litt kraftigere – fremdeles ikke bra nok til seriøs spilling – og sannelig har Apple gjort noe med det utskjelte tastaturet.

Samtidig er prisen skrudd opp. Innstegsprisen for en ny MacBook Pro 13 tommer er 19 990 kroner. Da får man en PC med Intel Core i5-prosessor, 256 GB SSD-lagring og lave 8 GB minne. Modellen vi har testet med 2,7 GHz i7-prosessor og 16 GB LPDDR3-minne koster 25 490 kroner – legg på 2200 kroner hvis du ønsker 512 GB SSD. Hva med 15-tommeren? Den starter på svimlende 26 990 kroner.

Annonse


  • 2,3 GHz 4‑kjerners 8. gen. Intel Core i7-prosessor.
  • Turbo Boost opptil 3,8 GHz.
  • Intel Iris Plus Graphics 655.
  • Fra 8 GB 2133 MHz LPDDR3-minne.
  • Fra 256 GB SSD-lagring.
  • 13-tommers Retina-skjerm (2560 x 1600 piksler) med True Tone.
  • Touch Bar og Touch ID.
  • Fire Thunderbolt 3-porter.

Design

Mens mye av innmaten er skiftet ut og oppdatert, er utsiden nærmest identisk med tidligere MacBooker. Den største endringen er at den allerede gigantiske styreflaten er blitt større. Ellers er designet slik MacBook Pro har vært de seneste årene, og det spørs om man i det hele tatt savner en oppdatering på fronten. Kanskje hadde det vært gøy om Apple lanserte en svart modell?

Hvis vi skal sette fingeren på noe ved designet til MacBook Pro anno 2018, må det være de tykke rammene rundt skjermen. Flere PC-produsenter, som Dell, Lenovo og Huawei, har smale rammer rundt skjermene på sine maskiner og det får MacBook Pro til å se gammeldags ut med forholdsvis tykke rammer. Dette kan ha noe med plasseringen av nettkameraet å gjøre, for løsningene til Dell og Huawei er ikke nødvendigvis optimale for alle. Er det på tide med en “notch” på MacBook Pro-skjermen?

En annen designdetalj er Touch Bar som erstatter F-raden øverst på tastaturet. Apple introduserte den berøringsfølsomme streken med MacBook Pro i 2016 og fortsetter trenden i år. Mer om Touch Bar lenger ned i testen.

På hver side av MacBooken sitter det to USB-C-kontakter, samtlige med Thunderbolt 3-støtte og kan brukes til lading. Apple har også funnet plass til en minijack-kontakt, men HDMI-utgangen er for lengst historie på selskapets bærbare. For å koble MacBook Pro til en skjerm med HDMI, må du kjøpe en adapter. I motsetning til Huawei, legger ikke Apple ved en hendig adapter i esken.

Hva byggekvalitet gjelder blir det kanskje litt kjedelig å gjenta seg fra hver gang Apple lanserer et nytt produkt, det være seg iPhone, iPad eller MacBook. Sett bort fra noen avvik, er byggekvaliteten totalt sett bedre enn alt annet på markedet. Slik er det også med MacBook Pro anno 2018. Alt er riktig godt skrudd sammen og egentlig har vi ingenting å utsette på denne fronten.

Det vil naturligvis stilles spørsmål ved utformingen av tastaturet – de nye butterfly-tastaturene er ikke helt uten problemer (undertegnede har opplevd det selv med en MacBook 12 og f-tasten), men Apple har gjort endringer for å hindre at støv og smuss lurer seg inn under tastene og skaper trøbbel. Så gjenstår det å se om problemet er løst.

I bruk

Man kan bare si det først som sist: ytelsen på MacBook Pro er helt enestående. Det handler om at Apple har full kontroll over maskinvare og programvare, men også det at macOS er godt optimalisert samtidig som Apple leverer raskt minne og lagring i produktene sine. Se bare på SSD-ytelsen til MacBook Pro sammenliknet med Huawei MateBook X Pro. Stor forskjell:

MacBook Pro:

  • Lesehastighet: 2624 MB/s.
  • Skrivehastighet: 2445 MB/s.

MateBook X Pro:

Ytelsestall (CrystalDiskMark) LiteOn SSD:

  • Lesehastighet 3154 MB/s
  • Skrivehastighet 1590 MB/s

Ytelsestall for Toshiba SSD-en:

  • Lesehastighet 2916,9 MB/s
  • Skrivehastighet 460,1 MB/s

Så kan en selvsagt stille spørsmål om “mannen i gata” merker forskjellen i praksis. Kanskje ikke, men hvis man håndterer store filer kommer den solide SSD-ytelsen godt med. Dette er også noe som bidrar til å forsvare den høye prisen Apple tar for PC-ene sine.

Introduksjonen av Intels åttende generasjon prosessorer bidrar naturligvis også positivt på denne fronten. Prosessoroppgraderingen er kanskje den største nyhetene ved de nye MacBookene. Jo, man venter fremdeles på at Intel skal ta steget fra 14 til 10 nanometer, men den åttende generasjonen byr uansett på ekstra kraft i form av minst fire prosessorkjerner. Den forrige MacBook Proen vi testet hadde kun to.

Apple selv uttaler:

“De nye MacBook Pro-modellene med Touch Bar leveres med åttende generasjons Intel Core-prosessorer med seks kjerner på 15-tommersmodellen for opptil 70 prosent raskere ytelse og fire kjerner på 13-tommersmodellen for opptil dobbelt så rask ytelse.”

Hvis du bruker PC-en til kun surfe og litt underholdning, vil du neppe merke til den ekstra kraften, men hvis du driver med video- og bilderedigering og andre ting som trenger mer futt, vil du absolutt glede deg over de to ekstra prosessorkjernene – MacBook Pro 15 har opptil seks kjerners prosessor – som åttende generasjon Intel Core leverer.

Men ekstra kraft er ikke uten sine ulemper. Varmeutviklingen er høyere og MacBook Pro-maskinene har ikke akkurat digre lufteluker, noe som betyr at man vil oppleve litt viftestøy. Dog er det ikke like sjenerende som for eksempel MateBook X Pro.

Tastatur og mus

Som nevnt over er butterfly-tastaturet til MacBook Pro omstridt og det av flere årsaker. Først og fremst fordi mange foretrekker det gamle og gode MacBook-tastaturet – det nye kan føles litt lavt – samtidig som flere har opplevd problemer med at det slutter å fungere, i tillegg til at det på ingen måte er støysvakt.

iFixits demontering viser at Apple har gjort endringer for å løse de to sistnevnte problemene. Hvor pålitelig tastaturet er er for tidlig å si, men vi kan i det minste skriver under på at det er mer stillegående.

Når det gjelder det første punktet, skriveopplevelsen, er redaksjonen store tilhengere av butterfly-tastaturet til Apple. Det reagerer umiddelbart – som forventet – på trykk  og er dønn stabilt. I tillegg føles det mykere enn 2016-tastauret, noe vi bare syns er positivt. Dog spørs det om butterfly-motstanderne kommer til å la seg overbevise, men vi føler at Apple tar et steg i riktig retning.

Vi må også nevne Touch Bar som var en av de store nyhetene da MacBook Pro 2016 ble lansert. Den er fortsatt til stede enten man liker det eller ei. For undertegnedes del har opplevelsen vært overraskende positiv – det er første gang jeg tester Touch Bar – selv om det kanskje ikke er noe som brukes altfor ofte. Da foretrekker jeg fremdeles berøringsskjerm som på for eksempel MateBook X Pro, Lenovo ThinkPad X1 Yoga (test er på vei) eller Microsoft Surface. Men det kan man glemme på Mac enn så lenge macOS ikke er optimalisert for berøring.

Styreflaten er Apple fremdeles best i klassen på, selv om Windows-konkurrentene nærmer seg med store og responsive pekeplater. Vi trodde egentlig det ikke var mulig, men Apple har faktisk gjort styreflaten i nye MacBook Pro enda større og er bedre enn noensinne. Den støtter gestene man er vant til fra macOS, og når man mestrer disse blir man flere hakk mer effektiv når man jobber. Det er sjeldent man savner PC-mus når man bruker en MacBook.

Vi trodde ikke det var mulig, men Apple har faktisk gjort pekeplaten større.
Vi trodde ikke det var mulig, men Apple har faktisk gjort pekeplaten større. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Skjerm og batteritid

Områdene som MacBook Pro opp gjennom årene har vært klasseledende på, er batteritid og skjerm. Skjermene er enestående og godt kalibrert rett ut av esken og er en av grunnene til at designere og artister sverger til MacBook Pro fremfor noen annen PC. Det hjelper også godt med at lysstyrken er på hele 500 nits som gjør opplevelsen litt mer levelig utendørs i sterk sollys. For skjermen er nemlig blank, dog med et antirefleksbelegg.

Oppløsningen er derimot ikke den høyeste på markedet: maksimalt 2560 x 1600 piksler på 13-tommeren, som samtidig betyr at dette er en 16:10-skjerm slik Apple tradisjon tro opererer med. Fordelen her at man får mer plass i høyden enn på 16:9-skjermene som føles litt brede og lave. Den største skjermnyheten er naturligvis True Tone-teknologien som allerede finnes på iPad og iPhone. True Tone tilpasser fargetonen automatisk på skjermen basert på omgivelsene og gir et varmt og mer behagelig bilde. Med mindre du er avhengig av en skjerm med eksakt fargegjengivning er det bare å aktivere True Tone først som sist.

Sist må vi selvsagt nevne batteritiden. Apple har de seneste lanseringene holdt seg på lovnader om ti timer videoavspilling på MacBook Pro, og det er også tilfellet med den nyeste utgaven:

  • Opptil 10 timer med trådløs surfing
  • Opptil 10 timer med filmavspilling i iTunes

Vår erfaring er at Apple treffer godt på disse lovnadene, men hvis man gjør noe mer enn å surfe eller se på video, tappes batteriet raskere. Likevel er vi godt fornøyd med tiden mellom hver lading – til kontorbruk holder den en hel arbeidsdag (naturligvis med pauser) som inkluderer mye skriving, surfing, musikklytting, e-post og litt videostrømming. Opplevelsen er tilsvarende med andre PC-er i samme klasse, så Apple er ikke nødvendigvis markedsleder på denne fronten lenger.

MacBook Pro 13" anno 2018 er den beste 13-tommeren Apple har laget.
MacBook Pro 13″ anno 2018 er den beste 13-tommeren Apple har laget. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

 

Konklusjon

Det er ingen tvil om at MacBook Pro 2018 er en svært god bærbar, trolig er det den beste MacBooken Apple noensinne har laget. Byggkonstruksjonen er som alltid i særklasse, mens ytelsen og opplevelsen er enestående. Dette takket være en ny prosessor med flere kjerner, men også et veloptimalisert macOS. Skjermen har alltid vært et smykke på MacBoookene, og TrueTone-teknologien tar den til nye høyder, men vi føler det er på tide at Apple barberer rammene. Det ser rett og slett litt utdatert sammenliknet med Windows-konkurrentene.

Når det er sagt, er det ikke alt som glimrer ved nyeste MacBook Pro 13″. For eksempel er det trolig at man må frem med en adapter på et eller annet tidspunkt ettersom maskinen kun har USB-C, men vi i ITavisen føler det er positivt at Apple på den måten forsøker å tvinge bransjen over på USB-C. Pro-brukerne reagerte da SD-kortleseren ble fjernet i 2016-modellen, og de setter nok heller ikke pris på at Apple ei har funnet plass til den i nyeste MacBook Pro.

Det største spørsmålstegnet ligger rundt prisen. Skal du ha den nyeste MacBook Pro-maskinen, er innstegsprisen 19 990 kroner. En pris som kan være tung å svelge ettersom minnet er lave 8 GB samtidig som man får solide Windows 10-maskiner – bare se på MateBook X Pro – flere tusen kroner rimeligere. For dem som må ha macOS, er ute etter den nyeste maskinen og hvis pris ikke er et spørsmål, er MacBook Pro 2018 det naturlige valget, men vi føler at maskinen ikke gir en opplevelse som forsvarer å bla opp noen tusen kroner ekstra for macOS kontra en Windows 10-PC.

+ Enestående byggekvalitet.
+ Fantastisk skjerm som bare er blitt bedre med TrueTone.
+ Solid ytelse takket være ny prosessor.
+ Tastaturet er bedre og mer stillegående.
+ Klasseledende pekeplate.
+ God batteritid.

– Stiv pris.
– Kun USB-C-
– Tykke skjermrammer.
– Litt støy.

Annonse:

Annonse