Hvem er verst av Steam og Epic Games Store? YouTuber Law har sett på saken.

Annonse


Lurer Epic Games spillerne? Jus-ekspert undersøker

Epic Games Store kom nærmest ut av det blå da tjenesten ble lansert mot slutten av 2018. Den digitale spillbutikken, som kan sees på som en potensiell Steam-konkurrent, har imidlertid ikke fått passere fritt for kritikk, til tross for at de gir utviklerne en større del av inntektskaka.

Da Metro Exodus-utgiveren valgte å lansere spillet eksklusivt på Epic Games Store, ble det for eksempel ramaskrik.

Enkelte hevder også at Epics  butikk har en mer forbrukerfiendtlig holdning enn enn Steam. YouTuberen Overlord Gaming er blant dem som mener Steam er langt snillere enn Epics butikk. Hvorfor? På grunn av brukervilkårene.

Tungleste brukervilkår

Brukervilkår kan for den gjengse kunde virke svært komplekse og vanskelig å tyde. Hvilke ordvalg et selskap bruker for å beskrive hva brukeren godtar ved å benytte en tjeneste, er viktig, men gir ikke nødvendigvis et riktig bilde av hvor «snill» et selskap er.

Annonse
YouTuberen Youtuber Law jobber med å skrive brukervilkår på vegne av teknologiselskaper. Han har gått Epics vilkår nærmere  i sømmene for å se hvordan tjenesten stiller seg opp mot Steams brukervilkår. Som han påpeker i videoen, som du kan se nedenfor, er det ikke nødvendigvis riktig at Steams vilkår er mye snillere enn Epics.

Rett til å selge innholdet ditt

Overlord Gaming reagerer på at Epic skriver i sine brukervilkår at de forbeholder seg retten til å selge innholdet ditt. Denne ordlyden er på sin side ikke å finne i Steams vilkår, noe som kan tolkes som at Steam er snillere.

Men ifølge YouTuber Law er dette bare vås. Han forklarer at Epics vilkår følger standardene mange selskaper i bransjen bruker, og at det ikke er noe unormalt å finne. At de bruker orde «selge» kan ikke brukes mot Epic, mener han.

Ikke bare fordi det er normalt å bruke dette ordet, men også fordi Steam i praksis forbeholder seg retten til å gjøre det samme. Den eneste forskjellen er at Steam ikke bruker ordet «selge». Steam forbeholder seg imidlertid retten til å bruke, reprodusere og markedsføre innholdet ditt, noe YouTuber Law påpeker at i praksis er det samme som å selge.

Verken bedre eller verre enn Steam

Videoen gir et interessant perspektiv på praksisen rundt brukervilkår, men ettersom YouTuber Law selv jobber innenfor bransjen skal man naturligvis være forsiktig, han er tross alt ikke en hundre prosent uavhengig kilde.

Tittelen er altså: Lurer Epic Games spillerne? Den foreløpige konklusjonen er nei. I hvert fall ikke mer enn Steam.

Sier bare hva de kan gjøre

Man kan heller ikke helt og holdent basere ståstedet sitt ut i fra slike brukervilkår. For de er skrevet på en måte som gir selskapene stort handlingsrom. Advokater og jusseksperter jobber nøye for å gi selskapene det spillerommet de ønsker, uten at de havner på kant med loven.

Mest av alt sier brukervilkårene noe om hva et selskap kan gjøre – de sier mye mindre om hva de faktisk gjør og planlegger å gjøre.

Dermed kan man i realiteten verken bekrefte eller avkrefte om Epic Games Store lurer spillerne. Det er det faktisk bare Epic selv som vet. Hovedpoenget er uansett at brukervilkårene til Epic i praksis er tilnærmet identisk med Steams vilkår.

Resten er opp til hver enkelt å vurdere.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse