TEST: iPhone Xr - en mellomklassemobil med for høy pris
iPhone Xr koster mindre enn Xs og Xs Max, men med veldig hard konkurranse i markedet, er det en stiv pris å betale over 8000 kroner for iOS og 64GB lagringsplass.

Annonse


TEST: iPhone Xr – en for dyr mellomklassemobil

Apple prøver seg på en slags mellomklassemobil igjen, flere år etter at iPhone 5C ikke ble den store masse-suksessen Apple hadde håpet på.

Vi tror salget vil gå bedre denne gang grunnet god ytelse og FaceID, men det spørs om denne er verdt prisen om du ikke er redd Android.

Introduksjon

Hvor mange husker egentlig 5C, den fargerike iPhone-serien som ble lansert september 2013? Enheten var utstyrt med en Apple A6-brikke, den samme som drev iPhone 5. På den tiden var det kun 1GB RAM å finne i begge disse modellene, og ytelsen var langt unna hva vi finner i dag.

Foruten de samme fargevalgene som 5C også bø på, har Apple heldigvis utstyrt Xr med A12-brikkesettet kjent fra Xs og Xs Max. Det er en god ting, så la oss starte med ytelsen.

Annonse


Annonse:

TEST: iPhone Xs Max – vent til neste år

Ytelse

Xr har 1GB mindre RAM enn Xs som har 4GB – med andre ord er Xr en kjapp og kompetent enhet, men vi merker at Xs Max er kjappere i bruk. Det er litt snodig, for begge modellene skal være klokket til 2,49GHz. Med andre ord har faktisk mer RAM noe for seg denne gang, også ved praktisk bruk utover multitasking.

GeekBench 4 avslører følgende en- og fler-kjernetall:

  • Xs Max: 4816 – 11 222
  • Xr 4795 – 10 732

Som vanlig er Apple mer offensive med å dvale apper, til forskjell fra Android-mobiler som ofte har 6, 8 og snart 10GB RAM, og derfor ikke trenger å legge appen under dyna hele tiden.

Men, med iOS 12, er ikke dette et stort problem fordi det er kjappere. Apples OS er endelig flott optimalisert på mobil (og macOS Mojave gjør selv en tidlig 2015 MacBook 12 med Intel Core M CPU ålreit til lett surfing på tampen av 2018).

Har du brukt en iPhone X? Eller kanskje en 8 Plus? Xr er på linje med Xs, som tidligere meldt, og merkbart kjappere enn 8 Plus, men bare marginalt kjappere enn X.

Blåfargen ser flott ut, men siden Xr også har glass på baksiden, er det tryggeste å dekke den til.
Blåfargen ser flott ut, men siden Xr også har glass på baksiden, er det tryggeste å dekke den til. (Ill.: ITavisen)
Blåfargen ser flott ut, men siden Xr også har glass på baksiden, er det tryggeste å dekke den til.
Blåfargen ser flott ut, men siden Xr også har glass på baksiden, er det tryggeste å dekke den til. (Ill.: ITavisen)

LCD-skjermen

Den litt kontroversielle skjermen er god den, selv om det kun er LCD-panel. Det er ikke bare-bare, for Apple har selv designet panelet og det er produsert etter deres spesifikasjoner. Apple kaller panelet “Liquid Retina”. Mobilen mangler 3D Touch, noe som er litt dumt, men Apple har sagt det er mulig det kommer støtte senere.

Og, årsaken til at panelet ikke går lenger ut på sidene, er LCD-teknologiens begrensninger på området. Jeg vil påstå dette faktum er mer irriterende enn den store Pixel 3 XL-busslomma som jo faktisk gir noe tilbake for det mange mener er en design-blemme: supre selfie-bilder der alle kommer med.

Man merker ikke de store endringene om man ser rett på skjermen til Xr, men ved vinkler skinner OLED, mens LCD-panelet merkbart mister lysstyrke om man vrir panelet til sidene.

For prisen synes jeg uansett de burde ha utstyrt den med OLED (og hva med alltid-på-informasjon på X-modellen?), men Apple ønsker gigantiske marginer på produktene sine.

Kamera

Se testbildene denne tar. Vi kommer tilbake med en mobilbilde-konkurranse mot Xs Max, OnePlus 6 og Pixel 3 XL.

Batteri

Xr har det største batteriet av noen iPhone (unntaket er Xs Max med 3174 mAh), i kombinasjon med en lavere oppløst skjerm. Det betyr at denne er smart for dere som har batteri-angst.

Apple mener at Xr har “opptil 1,5 timer lengre batteritid enn iPhone 8 Plus”, mens Xs har “opptil 30 minutter lengre batteritid enn iPhone X.

Med Xr lover de 15 timer nettbruk, mens Xs skal klare 12 timer. Vi mener det høres korrekt ut om man er forsiktig med bruken. Det er imponerende varighet for en mobil av denne typen: over 15 timer med kun et 2942 mAh-batteri (Xs har 2658 mAh).

De med små til medium store hender vil sette pris på 6,1"-formfaktoren.
De med små til medium store hender vil sette pris på 6,1″-formfaktoren. (Ill.: ITavisen)
Kantene er av aluminium, og ikke det glatte stålet som føles mer eksklusivt på Xs og Xs Max.
Kantene er av aluminium, og ikke det glatte stålet som føles mer eksklusivt på Xs og Xs Max. (Ill.: ITavisen)
Skjermen er helt OK.
Skjermen er helt OK. (Ill.: ITavisen)

Konklusjon

Dessverre er Apple-produkter svært dyre i Norge, derfor koster også Xr med kun 64GB lagringsplass 8690 kroner!

Det er mange mobiler der ute som leverer bedre multitasking-ytelse enn denne, men da må man over til Android-leiren. Det er også en rekke mobiler med større skjermer og bedre panel-kvalitet.

Takler man ikke Android er det ingen “utvei” synes vi (8-serien og eldre blir for gammeldags på tampen av 2018 med sine store rammer og mangel på FaceID), da må du gå for Xr om du ønsker FaceID, men synes Xs er for dyr.

Om man ikke ha iOS, er OnePlus 6 et svært godt valg, og 6T trolig et enda bedre et. Den rimeligste 6T-modellen koster nemlig kun 5295 kroner, og da får man en stor skjerm, fingersensor i selve skjermen, 128GB lagringsplass og hele 6GB RAM.

SNIKITT: Google Pixel 3 XL – RAM-feilen er et stort problem

Kun ett kamera og LCD

Men det er litt vanskelig å forsvare prisen, og det faktum at den kun har et kamera, når det finnes så gode alternativer på “den andre siden”.

Problemet med Xr er at den ikke leverer noen wow-opplevelse som OnePlus gjør med en utrolig fin balanse mellom pris og spesifikasjoner. Xr har trådløs lading og tåler vann, det gjør ikke OnePlus, men på den annen side så koster Xr flere tusenlapper (litt over tre av dem) mer, og da sitter man der og tenker at, joda, dette er et helt ålreit kjøp, men ikke akkurat et kupp.

Xs Max belønnet vi med 8 av 10, rett og slett fordi vi elsker den store skjermen med iOS, den lekre gullfargen og stålkantene. Xr er riktignok godt konstruert (hvilke mobiler over 7000 kroner er ikke det nå for tiden?), men føles ikke like eksklusiv, har mer ramme rundt panelet, er litt tregere og mangler zoom-en X og Xs-modellene er i stand til. Ja, selv iPhone 7 Plus har jo to kameraer (fra 6590 kroner).

Det føles rett og slitt merkelig når Apple prøver å tilby noe som er litt billigere enn toppmodellene, fordi de selv satte 1000 dollar-standarden med iPhone X i fjor.

Xr er ikke Apples flaggskip, men er priset til hva flaggskipene til Apple kostet før lanseringen av X. Smart, men kynisk.

+ God ytelse
+ God batterilevetid
+ Bra kamera
+ Pent design
+ FaceID

 

– Kun ett kamera til denne prisen?
– Fremdeles et dyrt produkt
– Skjermen har langt dårligere synsvinkler enn Xs
– Ikke OLED
– Lavere kvalitetsfølelse enn Xs
– Større rammer

Annonse


Annonse


Annonse