EU vedtok omstridt opphavsrettsdirektiv.
EU-parlamentet stemte for de omstridte direktivene relatert til digital opphavsrett.

Annonse


EU vedtok omstridt opphavsrettsdirektiv

I dag har Europarlamentet stemt for forslagene til nye direktiver som omfatter digital opphavsrett. Både artikkel 11 og artikkel 13 ble vedtatt.

EU-parlamentet stemte i juni for forslagene, men den gang ble de sendt tilbake til tegnebrettet. Nå er de offisielt vedtatt.

Svært omstridt

Artikkel 11, kalt “lenkeskatten”, innebærer at plattformer som Facebook, Google, Microsoft, Twitter og YouTube må betale lisenser for lenket materiale – for eksempel nyheter – som lastes opp.

Artikkel 13, kjent som “opplastingsfilteret”, krever at plattformer som Facebook og YouTube skanner innholdet som lastes opp og stanser ulisensiert deling av opphavsrettsbeskyttet materiale.

Annonse


“Full seier”

NRK skriver at Google har brukt rundt 300 millioner kroner på å stanse forslaget. Informasjonen er hentet fra UK Music. Overfor kanalen omtaler Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i TONO, avstemningen som “full seier”.

– Dette betyr at musikere og låtskrivere får inntekter fra plattformer som Facebook som er sammenlignbart med det de får fra Spotify. Det vil bety store endringer i musikkøkonomien, og musikerne vil ha en stor sum i vente, sier han til NRK.

Ifølge Tono står musikk og andre kulturelle uttrykk for 52 prosent av Facebooks totale inntekter.

– Et gufs fra fortiden

Erik Waatland, ansvarlig redaktør i Medier24, er derimot ikke begeistret for dagens vedtak.

– Jeg tenker at dette er et gufs fra fortiden, og minner om noe som kunne vært foreslått på 90-tallet. Vedtaket er nok fattet av gamle menn som ikke forstår internett. Det er helt absurd om man ikke skal kunne lenke til hverandre fordi man må betale skatt, sier Waatland til Aftenposten.

Han legger til:

– En vesentlig del av internett handler om å spre meninger og sørge for at et mangfold av ytringer kommer til ordet. Alle som prøver å hindre dette er med på å begrense ytringsfriheten. Her bidrar ikke EU akkurat til en sterkere ytringsfrihet i Europa.

 

Les mer om EU-direktivene som kan forandre dagens Internett:

Det nye EU-direktivet kan forandre Internett slik vi kjenner det i dag

Sterk motstand

Som vi har skrevet tidligere om saken, møter disse direktivene stor motstand og mange mener at de er en trussel mot den frie flyten av informasjon på nett. Flere svenske politikere tar til Twitter for å vise sin misnøye med avstemningen der 438 stemte for og 226 imot direktivene.

E24 skriver at direktivet i utgangspunktet også vil gjelde i Norge og at myndighetene ikke har hatt noen vesentlige innsigelser. Loven vedtas om et år.

 

Kilde:
E24

Annonse