EU-parlamentet stemte ja til strengere opphavsrettsregler på nett.
EU-parlamentet stemte foreløpig for innføringen av det omstridte direktivet.

Annonse


EU-parlamentet stemte ja til strengere opphavsrettslover på nett

EU-parlamentet har stemt ja til det omstridte lovforslaget om opphavsrett på nett, Artikkel 13. 15 stemte for, ti var imot.

Stemte for

Kort oppsummert innebærer lovforslaget at nettsider der brukerne i stor grad genererer innholdet, som Facebook og YouTube, må installere et filter som automatisk sjekker innholdet mot en database og filtrerer bort det som er beskyttet av opphavsretten. The Verge skriver at en slik løsning trolig blir dyr å opprette og umulig å holde oppdatert.

Frem til nå har nemlig ikke plattformene vært ansvarlige for det som lastes opp og det er personene med eierskap som selv har måttet lete opp innholdet, men Artikkel 13 legger ansvaret over på Facebook, YouTube og de andre tjenestene som risikerer bøter hvis opphavsretten krenkes.

Det vil blant annet si at “memes” og liknende som bruker bilder som er beskyttet av opphavsretten, kan bli historie.

Annonse


Avgjøres i juli

SweClockers skriver at også den såkalte “lenkeskatten” ble stemt for. Den innebærer at nettstedene må betale lisenskostnader til mediehus når de bruker sitat og liknende, forklarer nettstedet.

Nå er det opp til EU om de nye lovene blir iverksatt. Europaparlamentet, EU-rådet og EU-kommisjonen vil i et felles møte gå gjennom lovforslaget. Det vil finne sted mellom 2. og 5. juli.

 

Kilder:
SweClockers

Annonse