SNIKTITT - iOS 12: gled deg
iOS 12 beta 1 er allerede en fin oppgradering fra iOS 11.4, men for de aller fleste er det tryggeste å vente til minst beta 3.

Annonse


SNIKTITT: Gled deg til iOS 12, for dette lover bra

Så har tiden endelig kommet for en ny iOS-versjon, og denne kom ikke en dag for tidlig.

Vi tror dere vil like 12

iOS 11 har vært et rotete problem for Apple på flere måter, samtidig som nettopp denne versjonen er forbundet med den kontroversielle batteri-saken (du kan heller ikke med 12 se batteriprosenten til enhver tid på iPhone X) der Apple til slutt måtte innrømme at jo, de senket hastigheten på eldre iPhone med dårlig batteri, og det uten å varsle brukeren. Derfor kan det tenkes at Apple skylder akkurat deg penger. 

Årets iOS-fokus er derfor ytelse og stabilitet– det er 2019-modellen av iPhone- og iPad-operativsystemet som får en større design-overhaling, og en ny hjemskjerm.

iOS 12 beta 1 testet på: iPhone X og iPad Pro 10.5.

Annonse


Selv iPhone 5s kan installere:

Kan din kjøre 11? Ja, da kan den starte 12.
Kan din kjøre 11? Ja, da kan den starte 12. (Ill.: Apple)

Det er også bedre AI og AR å finne:

Measure App in iOS 12 has incredible tip to tip accuracy from ios

iOS 12 i bilder

Ytelse!

Man merker med en gang Apple har gjort en eller annen magi her, trolig med Metal, deres grafikk API. Med dette i kombinasjon med mer effektiv RAM-håndtering, er det endelig tid til å gratulere Apple for å gjøre veldig mye med så lite RAM, for nå starter apper langt kjappere og kommer kjappere tilbake fra dvale, om de sovner i det hele tatt. Apper svarer på berøring mye kjappere, uansett hvor lenge siden det er du rørte dem sist.

Tenk hva Apple kunne ha gjort med 6 eller 8GB! iPhone X har 3GB. Det er uansett en langt mer effektiv versjon – det er ikke noe vi brukte lang tid for å konkludere med.

Smart: SMS-koder fylles automatisk inn av systemet som på Android.

Apple prioriterer nå kamera og tastaturet. Kameraet åpnes derfor opp til 70 prosent kjappere (vi merket ikke store forskjellen på vår X) og tastaturet 50 prosent kjappere. Det er interessant at Apple mener at enheten er opp til 2 ganger kjappere til å laste en app når enheten jobber mye fra før av.

Utrolig: å åpne en mappe medfører ikke animasjons-etterslep for første gang i en iOS-beta.

Fjas.
Fjas. (Ill.: Apple)
Smartere varselkontroll.
Smartere varselkontroll. (Ill.: Apple)

Ingen nattmodus i iOS 12, det får du kun i macOS Mojave

At tolvern ikke inneholder nattmodus, men muligheten for å skape sin egen Animoji (“Memoji”… aaaaaaaggh) er utrolig irriterende. For et krampe-forsøk på å leke Snapchat. Vi skjønner ei heller prosessen ved å skape et slikt ansikt, for man kan ikke velge kjønn, og Apple bruker ikke kameraet, så du må sitte og tukle selv som i et MMO-spill. Barnegreier, og knapt nok det.

Vi vet dere er stolte av frontkameraet (nå ser den din tunge også!), men dette er ting dere kunne ha overlatt tredjeparts-utviklere.

Merk: det er mulig, allerede i beta 1, å aktivere automatisk oppdatering av OS-et.

En annen liten ting, utover at varsler grupperes, er muligheten for å justere varsler fra en app ved å sveipe mot venstre. Du kan også velge å gruppere varsler automatisk, per app eller skru av hele greia.

Det er til og med mulig å tvinge en førstegangs-varsel til aldri automatisk å skjule seg, om det er en greie du liker. Trolig ikke.

Hjemskjermen er som den alltid har vært. Du må vente til neste år for større endringer på dette området.
Hjemskjermen er som den alltid har vært. Du må vente til neste år for større endringer på dette området. (Ill.: Apple)

Hvor vanskelig kan det være? (Bildet er manipulert)

View post on imgur.com

iPad

Nettbrettene har to endringer vi må få av banene med en gang: kontroll-panelet er nå å finne oppe til høyre hjørne som nedsveip som på iPhone X, og dette liker vi (mer plass til apper i oversikten), og mulighet for å flikke kjapt mellom apper med en finger som på X. Det er kult nok, det.

Dato og klokkeslett er nå å finne oppe til venstre på hjemskjermen til enhver tid. Vi vet ikke hvor kult det er. Dette kan sikkert skrus av, men vi vet ikke hvor enda.

12 inneholder oppdateringer av Apples egne apper for å nyttegjøre skjermarealet på en iPad, som News-appen med kategorier på siden. Det samme gjelder aksje-appen og “Voice Memos”. App Store er seg selv lik (også på macOS Mojave).

Apple Books er helt ny og serverer på første side innhold Apple mener du bør titte på.

Har du en av disse Mac-ene kan du ikke installere nye macOS

Digital helse og konklusjon

Jeg har som jobb å bruke dingser, så digitalhelse (appen har egen widget) er noe jeg prøver å tenke på, men det er vanskelig å nedprioritere å holde seg oppdatert innen teknologi om man ønsker å servere en god nettavis om emnet.

Jeg kan dog se at det kan være interessant å se iOS 12 avsløre for meg hva jeg faktisk bruker tiden på, for der kan det tenkes jeg bommer.

Det skumleste i “Screen Time”-appen, er at den avslører hvor mange ganger du har plukket opp mobilen og hvor mange varsler du får i timen.

Denne beta-en virker veldig stabil til å være første ut, og kan bare bli enda bedre. 12 later til å være det brukerne har bedt om, så får det heller være at ingenting er helt nytt, utover digitalhelse-forsøket.

At Apple Music i nettleseren ikke ble vist frem (jeg trygler: drep iTunes), og at grensesnittet til samme app på iOS er uforandret, skuffet enda mer enn mangel på iOS-nattmodus. Kanskje kommer dette senere.

Og jo, hva med volumikonet som fremdeles er frekk nok til å dekke over alt innholdet. Kanskje neste år.

Har du en eldre iPhone eller iPad? Fortell oss om din ytelses-opplevelse (spesielt dere med iPhone 5s og iPad Air).

Denne er ekstra viktig for foreldre.
Denne er ekstra viktig for foreldre. (Ill.: Apple)

Annonse


Annonse


Annonse