Du vil ikke bli skuffet om du handler den ene eller den andre, men vi synes Note 8 er bedre takket være større skjerm og formfaktoren som er lekker nesten uten ramme i front. Kameraene er nesten jevngode, og Note 8 har pennen mange sverger til.
Du vil ikke bli skuffet om du handler den ene eller den andre, men vi synes Note 8 er bedre takket være større skjerm og formfaktoren som er lekker nesten uten ramme i front. Kameraene er nesten jevngode, og Note 8 har pennen mange sverger til.

Annonse


Les vår store duell-anmeldelse: iPhone 8 Plus vs. Note 8

Vi har brukt flere uker på å vekte Samsung Note 8 og Apple iPhone 8 Plus mot hverandre.

Les vår Note 8-sniktitt.

Innledning
Så i stedet for å gjøre to separate, tradisjonelle anmeldelser, har vi denne gang valgt å la de to krige mot hverandre i en og samme test.

Vi går rett på sak, og tar for oss hver kategori.

Annonse
Design og skjerm
Note 8 knuser 8 Plus på skjermareal. Ja vi vet, for et “sjokk”.

Der Apple fremdeles har det samme designet som startet med iPhone 6 Plus, også hva angår størrelse (5,5 tommer) og panel-teknologi (IPS), er Samsungs toppmodell på hele 6,3″, og det uten å være noe særlig større i hånda. Den er litt lenger, men faktisk smalere på sidene.

Note har nesten ikke ramme, mens 8 Plus som kjent har masse av det. Det er dette faktum som vil få veldig mange til å velge en Note 8 eller en Galaxy S8-modell i år, fremfor en iPhone 8.

Designet er avleggs, bortsett fra baksiden som rett og slett er vakker – Apples nye er også bedre å holde fordi baksiden ikke er glatt som syverne. Stor fordel. Note 8 ligger også godt fastklemt i håndflaten).

Men slike småting er ikke nok, så spørsmålet er hvor mange som venter på iPhone X, eller bare går for en modell fra Samsung som for lengst kan handles.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Vi elsker "sølv"-iPhone igjen.
Vi elsker “sølv”-iPhone igjen. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Det er lett å se hvilken mobil man vil ha med seg på en lang togreise om man vil spille eller se film.
Det er lett å se hvilken mobil man vil ha med seg på en lang togreise om man vil spille eller se film. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Som vanlig eksploderer Samsungs panel i et svært sterkt fargebilde grunnet OLED-panelene de selv produserer, mens iPhone 8 Plus er langt mer nøytral og “proff” i forhold til naturlige farger.

“True Tone” har virkelig noe for seg, og åtter-modellene er de første i iPhone-serien med teknologien som først ble introdusert i iPad Pro 9,7″. Apples panel viser rett og slett mer korrekte farger i flere lysforhold – hvitt er helt hvitt, mens Note 8-panelet har et brunskjær over seg når bakgrunnen egentlig skal være hvit. Dette med “Adaptive Display” aktivert (som også er standard)..

Det er lett å se når de to er side ved side, men ikke noe man kjenner til om man ikke har brukt begge produktene samtidig. Det er spesielt lett å legge merke til dette når man leser. Note 8 ser ut som en møkkete notatblokk.

Teknologi, ytelse og batteri
Trådløs lading er noe man aldri gir opp når man først har startet, noe Android-fansen har vært klar over i mange år.

Endelig er Apple på banen med trådløs lading, også til 8-modellene og iPhone X. Det var på tide. Veldig på tide.

Så mye på overtid er det at det får være grenser for hvor mye eple-selskapet må fundere og vente. Det er alltid best å prøve å gjøre en så god jobb som mulig uten å la seg presse for mye, men trådløs lading har fungert helt knirkefritt lenge.

Det er mange som sier velkommen etter til Apple i situasjoner der de ikke fortjener det, men denne gang fortjener de kritikken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Apples iPhone 8 Plus har best ytelse i GeekBench, men ved bruk føles ikke forskjellene like store som tallene skulle tilsi. Legg merke til "True Tone"-panelet.
Apples iPhone 8 Plus har best ytelse i GeekBench, men ved bruk føles ikke forskjellene like store som tallene skulle tilsi. Legg merke til “True Tone”-panelet. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

iPhone 8 Plus
La oss snakke litt om ytelsen til iPhone 8 Plus som ble hauset opp en god del. Eller sagt på en annen måte: A11 Bionic-brikken ble hauset mye opp, og leverer mye bedre ytelse enn A10 Fusion på papiret.

Føles den kjappere enn iPhone 7 Plus? Nei, ikke med mye. Ikke så mye som man tror når man ser på Apples tall.

Vi er overrasket over hvor lik mobilen føles i bruk. Og, siden den “kun” har 3GB RAM, må apper ofte startes på nytt etter at de ikke har blitt brukt på noen timer. På dette området føles den som forrige generasjon. Noen sinke er den ikke, men noen stor forskjell er det ikke å spore.

Det er en helt annen opplevelse med Android-mobiler med masse RAM (Note 8 har hele 6GB av dem).

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dette er helt klart to veldig gode mobiler man vil ha mye glede av i mange år.
Dette er helt klart to veldig gode mobiler man vil ha mye glede av i mange år. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Du kan nemlig mye kjappere hente opp en app som ikke er brukt på lang tid, mens Apples nyeste altså må lokke dem ut av dvale igjen. Det er skuffende at ytelsen på papiret ikke merkes ved bruk av iOS 11 (inkludert iOS 11.1 beta 1 – batterilevetiden er dog bedre med 11.1), men så er nok kraften også tiltenkt neste-generasjons-apper og spill, ikke minst de som tar nytte av AR. Om 8-modellene blir produktene som populariserer AR er for tidlig å si, men rammeverket er robust. Nå er det opp til utviklerne. Det er nok det forholdsvis lille batteriet som gjør at Apple ikke bruker for mye A11-kraft ved bruk av iOS 11.

Men den verste følelsen man vil sitte igjen med om man kjøper en 8 eller 8 Plus, er at all datakraften er litt poengløs med en skjerm som ikke strekker seg over 5,5 tommer-standarden som ble satt i 2014. Masse kraft, ja vel flott, men for hva? Det finnes ingen tilsvarende “DeX Station” som kunne levert iOS eller macOS-opplevelse på en stor skjerm.

Apple Pay har fremdeles dårligere støtte her på USAs Vestkyst sammenlignet med Samsung Pay. Dette faktum har ikke endret seg med iOS 11 eller iPhone 8, og Apple Pay Cash kommer i en fremtidig iOS-oppdatering for Vipps-lignende pengeoverførsel. Det samme gjør kjappere trådløs lading, pussig nok.

Hva angår batterilevetid er den på høyde med andre toppmodeller, noe som bare skulle mangle med en såpass “liten” skjerm. Man klarer som regel 1,5 dag.

Note 8
Note 8 er ikke som de mange andre Galaxy- og Note-modellene som er lansert, i positivt fortegn.

Den yter veldig bra, og det over tid. Det later til at Samsungs skall, Samsung Experience 8.5, virkelig er mye mer effektivt, og vi har faktisk ikke noe å utsette på ytelsen hverken i OS-et eller apper. Alt flyter silkemykt, og takket være masse RAM kan apper hentes frem veldig kjapt.

Samsung Pay er som nevnt mye bedre støttet i USA enn Apple Pay, noe som er veldig hendig. Kan vi ikke snart avskaffe lommebøker?

Vi har testet USA-modellen, og den har Snapdragon 835. Den står ikke tilbake for A11 Bionic-brikken hva angår OS-smidighet.

Er Samsung Android-opplevelse det lekreste grensesnittet som noen sinne er designet? Ikke etter vår mening.

Vi synes iOS 11 ser mye penere ut, og har en bedre animasjons-plattform som gir brukeren den lille ekstra avhengighetsfølelsen Apple er så flinke til å friste med. Det er vanskelig å la den ligge, rett og slett.

Selv om batteriet er mindre, har Note 8 mer enn godkjent batterilevetid. Den er spesielt god på dvale, og bruker nesten ikke batteri når den ligger alene og slapper av uten fingrene dine på den hele tiden. Du vil gjerne våkne med denne mobilen, om du ikke lader den, og finne at den har rundt 40 prosent igjen om du ikke lader på natten.

Hverken Apple eller Samsung har fått til noen batteri-revolusjoner her, men det går heldigvis riktig vei, om enn tregt.

Det er ingen tekst på baksiden, bortsett fra "iPhone".
Det er ingen tekst på baksiden, bortsett fra “iPhone”. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Kameraene
Vi har allerede kjørt to kameratester: En der Note 8 gikk i duell mot iPhone 7 Plus og Galaxy S8+, og en mer relevant test i forhold til denne testen, der den kriger mot Note 8.

Vi kan med en gang konkludere med at begge kameraer tar svært gode bilder, og spesielt iPhone 8 Plus gjør det mye bedre når det er svake lyskilder, enn de forgående modellene. Galaxy og Note-kameraene har alltid tatt inn masse lys, så gjøre også Note 8.

Portrett-funksjonen er best på iPhone 8 Plus. At man kan endre dybde-effekten i ettertid med Note 8 har ofte lite for seg – egentlig kun om Note 8 levere et dårlig resultat.

iPhones portrett-funksjon har bedret seg masse siden introduksjonen i iPhone 7 Plus, og leverer perfekte resultat hver gang.

Bortsett fra Apples portrett-funksjon som er bedre og smartere med nye filtre, er kameraene mer eller mindre jevngode. Det blir en smakssak hvor mye lys og farger man ønsker. Apple er konservative her også, mens Samsung ofte smører på for å gi deg øyneorgasme.

Konklusjon
iPhone 8 Plus

Fordelen til Note 8 er den store skjermen og nesten ikke ramme i front. Man må ta til takke med fingersensor på baksiden, men den er lettere å finne enn på S8-modellene.
Fordelen til Note 8 er den store skjermen og nesten ikke ramme i front. Man må ta til takke med fingersensor på baksiden, men den er lettere å finne enn på S8-modellene. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Vi vet dere kan gjøre effektive, kjappe og pene OS, kan dere gjøre mer? Kan dere overraske, Apple? Kanskje, men ikke med 8-modellene. Kjøper du en, vet du nøyaktig hva du får.

Årets modell føles bittelitt kjappere, har trådløs lading og “True Tone”-panel og kanskje det beste smartmobil-kamera på markedet når man inkluderer den fine portrettfunksjonen som har blitt enda bedre med årene.

Men er dette noe å juble over? Nei, det var akkurat som forventet. At Apple ikke kunne kuttet ramme som med iPad 10,5 er skuffende, det kunne jo vært en forsmak på iPhone X.

Du blir neppe skuffet om du velger en iPhone 8 Plus, men du kommer ikke til å hoppe rundt i ekstase heller. Det er rett og slett ikke nok nytt, og AR må fremdeles overbevise med en app som lager litt fest. Pokemon Go, bare morsommere for oss som ikke er samlere?

Samtlige produkter Apple lanserte i september er små-oppgraderinger som gjør produktene mer lik den perfekte visjonen utviklerne hadde for flere år siden, men som ikke gleder like mye som de pleier, da skjermen er så lik og designet like så.

En stor fordel er det at man vet man vil få OS-oppdateringer. Der henger Samsung langt etter som mange andre Android-produsenter.

Note 8
Etter 7-fadesen måtte Samsung virkelig lykkes denne gang, og det har de jaggu også. Joda, prisen er stiv med hele 10 000 kroner, men man får hva man betaler for:

En griselekker og gigantisk skjerm pakket inn i et svært lekkert design som kun ødelegges av all sertifisering-teksten på baksiden. Amerikanske iPhone 8-modeller har kun teksten “iPhone” bak. Pent.

Det er ikke mer stress å bruke og holde i denne kontra 8 Plus som kun har 5,5 tommer panel. Konstruksjonen oser kvalitet, som 8 Plus og Galaxy S8, selv om den nok kladder mer enn vi hadde ønsket, spesielt på baksiden. Der gjør iPhone 8 Plus det mye bedre.

Det som gjør Note 8 verdt pengene, etter vår mening, er at ytelsen er god, og at den ikke har blitt dårligere etter bruk, en gigantisk skjerm pakket inn i en solid konstruksjon. Pennen er ikke helt vår greie, men vi vet at folk der ute bruker den. Koble til et Bluetooth-tastatur, og skjermen er stor nok til enkelt arbeid.

Note 8 har også et særdeles godt kamera, veldig god ytelse og en Android-opplevelse som ikke er den aller beste, men veldig god, spesielt sammenlignet med hva Samsung har prestert tidligere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kameraet er svært godt, spesielt ved bruk av portrett-modus.
Kameraet er svært godt, spesielt ved bruk av portrett-modus. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Baksiden er denne gang langt lekrere enn fronten.
Baksiden er denne gang langt lekrere enn fronten. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
iPhone 8-kameraet har, takket være iOS 11, forskjellige lys-modus man kan velge mellom i portrett-modus.
iPhone 8-kameraet har, takket være iOS 11, forskjellige lys-modus man kan velge mellom i portrett-modus. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

iPhone 8 Plus – Karakter: 8 av 10

+ iOS 11
+ Flott panel, selv med 1080p
+ “True Tone”
+ Endelig trådløs lading
+ Kanskje markedets beste automatiserte smartmobil-kamera
+ Super portrett-funksjon
+ Optimalisert for AR, om AR tar av
+ Nydelig design… på baksiden

– Kjedelig design med masse ramme
– Treg trådløs lading (iOS-oppdatering underveis)
– iOS 11 gjør lite nytt på iPhone, mye mer på iPad
– Apple Pay ikke utbredt nok
– Dyr for kun 64GB lagringsplass
– A11-kraften utnyttes ikke godt nok i iOS 11

Note 8 – Karakter: 9 av 10

+ En skjerm ut av denne verden
+ Veldig kjapp
+ Det beste grensesnittet fra Samsung
+ Herlig design og solid konstruert
+ Veldig bra kamera
+ God batterilevetid (spesielt ved dvale)
+ Lagringsplassen kan ekspanderes med SD-kort
+ Kjapp trådløs lading fra sekundet du pakker opp

– Kun 64GB lagringsplass – lite for å være “pro”
– Når kommer nye Android-versjoner som 8?
– Ikke behagelig å skrive med S Pen

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse