Annonse


Japanerne kommer!

NTT DoCoMo, teleoperatøren bak i-mode, planlegger å lansere en mobil internettportal i Europa neste år, i samarbeid med den nederlandske operatøren KPN.

Portalen vil ha det vanlige utvalget av nyheter, sport, underholdning og finanstjenester. Men etter japans versjon av i-mode å dømme, vil den sannsynligvis være har et mye rikere innhold enn hva vi er vant med.

I-mode ble lansert i februar 1999, og har gitt abonnentene animerte tegnefilmer, og muligheten til å laste ned og sende bilder av for eksempel popstjerner, noe som har truffet blink hos tenåringer og skolejenter.

Forskjellig teknologi

Wap som vi dag kjenner den har vesentlige forskjeller fra i-mode, både teknologisk og når det gjelder betalingsformer.

Annonse


Wap benytter seg av GSN, som betyr at du må gå gjennom en gateway hver gang du ønsker å besøke en wapside. I-mode lar det være tilknyttet nettet kontinuerlig, som gjør at det generelt er raskere å hente innhold.

Siden du alltid er oppkoblet, bruker i-mode seg et betalingssystem hvor du betaler basert på hvor mye data du laster ned. Alle store europeiske og asiatiske operatører planlegger å oppgradere GSM-nettene til GPRS, som vil gi tilsvarene “alltid-på” muligheter.

T-Mobil i Tyskland og BT Cellnet i Storbritannia har allerede lansert GPRS for en begrenset kundemasse.

DoCoMo og KPN planlegger faktisk å lansere en ny portal, slik de også kan benytte seg av GPRS, ifølge KPNs talskvinne Carla.

– I-mode bruker også et dataspråk, compact HTML, som er forskjellig fra WML-språkene brukt i Europa og Asia, såvel som HDML i USA. Den nye portalen fra DoCoMo og KPN vil benytte både c-HTML og WML, sier Lomwel til Wapland.DoCoMo telefoner

Andre telefoner

En annen hovedforskjell mellom i-mode og wap ligger i terminalen. Mens i-mode tar i bruk farger, kan nåværende wapterminaler bare lese sorthvitt. Hitachi lanserte nylig en waptelefon med fargeleser i Japan, og lignende løsninger på andre telefoner ventes å komme etter hvert.

En typisk i-mode telefon har plass til ni eller ti linjer på skjermen, mens waptelefoner som regel bare har mellom fire og seks linjer.

KPN sier de er i samtale med mobilprodusenter for å få laget “passende” terminaler, men vil ikke ut med videre detaljer om dette.

I motsetning til i-mode, så er wap en åpen standard. Dette betyr at hvilken som helst operatør, produsent, eller innholdsleverandør i verden kan bruke den. I-mode er eksklusiv til NTT DoCoMo, og vil bare ekspandere i henhold til den japanske operatørens planer.

– Å sammenligne wap og i-mode er som å sammenligne en Rolls Royce jetmotor med Air France, sier Gerhard Fasol, CEO i Eurotechnology Japan, et konsulentselskap i Tokyo med i-mode som spesialfelt.

– Wap er en protokoll, mens i-mode er et varemerke og et komplett kommunikasjonssystem, sier Fasol.

Pan-europeisk

Den nye portalen har som mål å være pan-europeisk, men vil i første omgang lanseres i Tyskland, Nederland og Belgia, sier KPN.

KPNs abonnenter vil fortsatt ha tilgang til wap, da denne tjenesten kjøres parallelt med i-mode.

DoCoMo planlegger også å starte et forskningsinstitutt i Tyskland i November

Annonse