GBA4iOS
Bildet viser GBA4iOS. En versjon av appen fikk leve på App Store flere dager før Apple fjernet den. De som allerede har installert appen, kan fremdeles bruke den.

Annonse


OPPDATERT: Dette sier Apple og Nintendo

iGBA var en av de aller første, om ikke den første retro-spill emulator-appen til iPhone, men kun dager etter godkjenningen av Apple ble den kastet ut.

Oppdatert, 20:03:

Ovenfor MacRumors har Apple forklart hva som skjedde og hva som er lovlig bruk av emulator-apper i App Store. Først og fremst så bekrefter selskapet at iGBA ble fjernet fordi retro-appen var en kopi av GBA4iOS. En viktig presisering i forhold til kommende apper, er at emulatorer har lov til å laste inn ROM som er lastet ned fra nettet, så lenge appen kun emulerer retro-konsoll-spill.

Apple bekrefter også at de godkjente iGBA sin funksjonalitet, mao. er apper som den godkjente å laste opp, men Nintendo tar ingen forbehold om retro eller ei, og skriver i sine retningslinjer at “piratkopier av spillfiler blir ofte referert til som “ROM-er. Opplasting og nedlasting av piratkopier av Nintendo-spill er ulovlig.”

Annonse


Nintendo forklarer videre at det også er ulovlig å laste ned gamle spill og at emulering er ulovlig:

“Nei, tilgjengeligheten av et spill i butikkene er irrelevant med hensyn til opphavsrettsstatusen. Opphavsrett kommer ikke inn i det offentlige rom bare fordi de ikke lenger er kommersielt utnyttet eller allment tilgjengelig. Derfor er opphavsretten til spill gyldig selv om spillene ikke finnes i butikkhyllene, og bruk, kopiering og/eller distribusjon av disse spillene er et brudd på opphavsretten.

Selv om vi anerkjenner lidenskapen spillere har for klassiske spill, støtter emulering også ulovlig piratkopiering av produktene våre. Der det er mulig, prøver Nintendo og deres lisenshavere å finne måter å bringe legitime klassikere til nåværende systemer (via “Virtual Console-titler”, for eksempel).”

Hvorfor ble den godkjent?

At appen ble godkjent i utgangspunktet er merkelig, da den var en kopi av åpen kildekode Game Boy Advance-appen GBA4iOS som lenge har vært tilgjengelig utenfor Apple sitt økosystem. Utvikleren, Testut, skjønte heller ikke stort i løpet av helgen. På Threads kunne vedkommende ikke skjønne hvorfor appen ble godkjent, og var nok irritert over at den seilet opp til topplistene med både annonser og sporing. “Jeg er så glad at App Review eksisterer for å beskytte kunder fra scams og rip-offs som dette,” meldte han sarkastisk på Mark Zuckerbergs nettsamfunn.

Appen ble fjernet av Apple med hjemmel i spam og copyright. Når det gjelder regelen som omhandler spam, 4.3, så melder Apple: “Ikke opprett flere pakke ID-er for samme app. Hvis appen din har forskjellige versjoner for spesifikke steder, idrettslag, universiteter osv., bør du vurdere å sende inn én enkelt app og oppgi variantene ved å bruke kjøp i appen.”

Nintendo kan ha tatt kontakt

Nå det kommer til punkt 5.2 som omhandler copyright melder Apple “sørg for at appen din bare inneholder innhold du har laget eller som du har lisens til å bruke. Appen din kan bli fjernet hvis du har gått over streken og brukt innhold uten tillatelse. Selvfølgelig betyr dette også at andres app kan bli fjernet hvis de har “lånt” fra arbeidet ditt. Hvis du mener at din immaterielle eiendom har blitt krenket av en annen utvikler på App Store, send inn et krav via nettskjemaet vårt. Lovene varierer i forskjellige land og regioner, men sørg i det minste for å unngå følgende vanlige feil.”

Spørsmålet gjenstår altså: fjernet Apple appen fordi den var en kopi av en annen app, eller ble de kontaktet av Nintendo vi vet går offensivt ut mot pirat-kopiering? Vi vet ikke, men det kan jo også godt være en kombinasjon.

Annonse