samsung nvme pro
NVMe-brikker, WiFi og Thunderbolt vil dra nytte av PCIe 7.0 om noen år. Bilde: ITavisen

Annonse


Åpner for uvirkelige hastigheter

PCI-SIG, standardisringsorganet for PCIe, har annonsert PCIe 7.0 i versjon 0.5.

100 prosentbakoverkompatibelt

Det betyr at standarden ferdigstilles neste år, og at det vil ta et par år etter det igjen før de første produktene blir mulig å handle med et bredt utvalg. Men vi vet hvilke hastigheter vi vil få glede av i 2026/2027 fordi PCIe-hastighetene dobles med hver nye generasjon – mao. vil PCIe 7 klare 128 overførsler i sekundet. Det er 8 x kjappere enn 4.0 og 4 x kjappere enn 5.0. 7.0-standarden vil derfor kunne levere 512GB/s i begge retninger med x16-interface og 128GB/s med 4 x-koblingen på hovedkortet.

PCI-SIG oppsummerer:

  • Leverer 128 GT/s rå bithastighet og opptil 512 GB/s toveis via x16-konfigurasjon
  • Bruker PAM4 (Pulse Amplitude Modulation med 4 nivåer) signalering
  • Fokus på kanalparametere og rekkevidde
  • Fortsetter å levere lav latens og høye pålitelighetsmål
  • Forbedring av strømeffektiviteten
  • Opprettholder bakoverkompatibilitet med alle tidligere generasjoner PCIe-teknologi

Man vil kunne koble på mange NVMe-er rett på hovedkortet

Fordelen er at hovedkort-produsentene kan integrere de nyeste versjonene av Thunderbolt og WiFi direkte på hovedkortet uten at at ytelsen forringes i særlig grad. Noe annet fint er at SSD-er på x 4-koblingen i teorien vil klare opp til 60GB/s (de beste PCIe 5.0-diskene stopper på 14GB/s) når SSD og NAND-teknologien er klar. I det minste er det ikke PCIe det vil stå på.

Når det gjelder skjermkort så er historien den samme som tidligere: PCIe er aldri en flaskehals. Beviset for det er jo at kort som RTX 4090 kjører fint med PCIe 4.0 x16 som fremdeles er standarden siden 2019. PCIe 4.0 ble først annonsert i 2017, for å gi et tidsperspektiv.

Annonse