playstation pulse explore
Pulse Explore fungerer på mer enn Playstation, men det er der fokuset ligger på disse proppene med den spesielle lyd-teknologien. Bilder: ITavisen

Annonse


Ofret for lydkvalitet – “Playstation Pulse Explore”

Sony sine Pulse Explore er ikke som alle andre propper.

Introduksjon

For dette er “Planar Magnetic”-propper med teknologi fra Audeze som Sony handlet i august i fjor. Pulse Explore er først og fremst designet for Playstation 5 og Playstation Portal (les anmeldelsen vår.) Faktisk er det kun PlayStation Link-støttede produkter som kan koble seg til Portal (får du det ikke til må du oppdatere dem ved å kable dem mot en Playstation 5 – det erfarte jeg,) der Pulse Explore er et av dem, og Pulse Elite det andre. Sistnevnte er et par hodetelefoner. Heldigvis inkluderes også Bluetooth, PC og Mac-støtte.

Så hva er poenget med ny proprietær lyd-standard? Sony er jo kjente for slike stunt, men de mener at det har sine fordeler med mindre etterslep og kjappere tilkobling. Dessverre er det også minst to klare begrensinger med Explore.

Spesifikasjoner (pris: 2490 kroner)

  • Planar Magnetic-elementer
  • Opptil 5 timers batterilevetid – opptil 10 ekstra timer via det medfølgende ladedekselet
  • Integrert mikrofon med “AI-forbedret støyavvisning”
  • Bluetooth og Link-lydkilde kan være tilkoblet samtidig
  • PlayStation Link USB adapter for PS5, PC and Mac.  

Design

Ja, her er det en del ting å snakke om, for å si det sånn. Etuiet er stort, avlangt og… merkelig designet. Dette er ikke noe man putter i lomma. Altså du kan jo, men jeg foretrekker å droppe det. Første gang er man usikker på hvordan man kommer til proppene, til man slutt finner ut at en ikke så rent lite tilfredsstillende dytt fra siden som åpner dem fra siden. Litt kult er det jo, for proppene serveres på sølvfat. Mellom proppene finner man det man regner med er tilkoblingsknappen man må holde inn noen sekunder, og det stemmer, for tar man en nærmere titt kan man skimte Link-ikonet.

Annonse


Hver gang man åpner etuiet avslører lyskoder hvor mye batteri som er igjen, et lys som også kan skimtes når man lukker dem, men som ikke aktiveres før man først åpner. Det er vel greit nok. I enden man skyver bort fra, finner man USB C-inngangen.

Du må vite dette

Vi må få det av veien først som sist: de mangler ANC. De pauser heller ikke musikk og lyd når du plukker dem av. Hvorfor blir kun spekulasjoner fra min side, men det kan jo være at Sony handlet selskapet bak lyd-teknologien for ikke så lenge siden og ikke rakk å implementere det?

Kanskje det var fordi de ønsket å holde prisen under 3000 kroner? Når jeg tenker på det er sjansen størst for at det er sistnevnte. Jeg må nesten bare bøye meg i støvet for tøffheten til Sony som først velger å ikke støtte Bluetooth på Portal, for deretter å lansere et par propper som fungerer med den håndholdte, men som ikke har ANC. Men spiller det så mye rolle? Tja. Som nevnt sitter de langt ifra perfekt i mine ører, men er det litt stille rundt deg fungerer det.

Du må huske å trykke tilkoblings-knappen på Playstation for å aktivere dem, så det er ikke helt sømløst.

Det Sony burde ha brukt tid på, og som ei heller koster så veldig mye R&D-penger, for de klarer det jo utmerket med sine andre propper, er komforten. De sitter ikke så godt i som jeg håpet på, dessuten har proppene vinger som bygger såpass mye ut at jeg flere ganger lurte på om jeg ikke hadde plassert dem korrekt i øre-gangen. Slikt bør man spares for i 2024. Pluss for volum-knapper på begge.

Lydkvalitet

Nå som vi har fått det negative ryddet av veien, så er det kanskje en årsak til at Sony har valgt å droppe ANC og at de har et merkelig design som gjør det kronglete å dem til å sitte perfekt? Jo, “Planar Magnetic” som jeg nevnte innledningsvis byr på et detaljrikt lydlandskap der innholdet har mer rom å boltre seg på – man kan nesten sammenligne det med plater vs CD-er, men vi behøver ikke å krangle om det.

“Der vanlige dynamiske drivere bruker en magnet pakket inn i en spole, bruker Planar drivere en tynn membran som består av et filmmateriale nedsenket mellom kraftige ledere (magneter),” oppsummerer baybloorradio.com. Mye bass og diskant loves, altså mye av alt det man vil ha så mye av som overhode mulig! Det gjorde jeg med vilje.

Men er lyden god? Ja visst er den det. Er den så god at man kan forsvare prisen om man kun bruker dem til spilling? Det blir opp til enhver, og husk at Sony også tilbyr Inzone Buds som har ANC og mye bedre batterilevetid. Høyttaler-teknologien som er brukt er kjente for at man må bygge produkter som er litt større, og som spiser mer energi.

Disse er som Pulse Explore også myntet på spillere. Jeg belønnet dem med 9 poeng i november i fjor. Prisen er den samme.

Slik er proppene bygget opp med den lite brukte Planar Magnetic-teknikken.

Konklusjon

Batterilevetiden er ikke den beste, og de er ikke så smarte å dra med seg om man ønsker å bruke dem med mobilen – etuiet er ganske stort. At Link-teknologien er proprietær er mest et problem med Portal som kun støtter Sony-standarden, for Pulse Explore kan kobles til Sonys konsoller, PC og Mac.

Om man i tillegg kan godta at de mangler ANC, og det kunne jeg i de fleste timene under testingen fordi de sitter godt nok, får man servert lyd som vil veie opp for anke-punktene om man vet man bare ønsker å bruke dem til spilling.

Ofret for lydkvalitet – “Playstation Pulse Explore”
Vi konkluderer
Sony liker noen ganger å ta sjanse, og det gjør de med Pulse Explore som mangler ANC og har sånn passe batterilevetid. Hemmeligheten ligger i lyd-teknologien.
Leservurdering9 Vurderinger
5.7
+
God lyd
Støtter PS5, Portal, PC og Mac
Kan simultan-kobles til Bluetooth-enheter og Link
-
Ikke den beste passformen
Litt svak batterilevetid
Mangler ANC
Stort etui
8

Annonse