sony playstation portal
Playstation Portal gjør hva Sony lover, men ingenting mer. Bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


Bra, men dum – “Playstation Portal”

Jeg har minst like mange spørsmål som jeg har skryt av Playstation Portal, den håndholdte strømme-konsollen til Sony som lanseres her hjemme 8. desember.

Introduksjon

Jeg har aldri helt klart å sette pris på spill-strømming. Det har alltid vært et eller annet i veien mellom meg og veien til kjapp moro, enten tekniske problemer (plutselig nedgradering av den visuelle kvaliteten er hva som slår meg først,) eller haugevis med innlogginger. Det største problemet er meg selv: jeg spiller mange FPS der kortest mulig reaksjonstid er alfa og omega – da er det vanskelig å slå RTX 4090, VRR og 120 Hz.

Playstation Portal har som mål å løse mange av disse problemene med en sømløs tilkobling mot Playstation 5, som ja, du også må eie. Men det at ting er enkelt, og forholdsvis billig, er også årsaken til flere begrensinger.

Spesifikasjoner (2895 kroner)

  • 8 tommer – berøring
  • 1080p
  • 60Hz
  • DualSense med vibrasjon
  • Høyttaler
  • 594 g
  • USB C
  • 3,5 mm lyd
  • Playstation Link

Design

Sony har “demontert” DualSense-kontrolleren fra Playstation og montert dem på begge sider av en 8 tommer 1080p-skjerm av god kvalitet, og en størrelse som for meg føles perfekt i holde i og oppleve. Farger og designspråk er alt lånt fra Sonys nyeste konsoll. Greit nok det.

Annonse


Komforten er god og det er ikke noe dill-dall å spore. Faktisk har designerne nærmest gjemt dvale- og på-knappen (høyre front) samt volumknappene nesten på baksiden av konsollen, og de er alle svarte. Det er litt kjipt, og du vil knapt se Playstation-knappen, altså den med logoen heller, men den er på i front på venstre side, mens volum er på høyre. Du må ikke trykke på noen av de fysiske knappene for å komme i gang selv om konsollen maner deg til det: det er jo en berøringsskjerm.

Playstation Portal sitt eget grensesnitt kjører Android, uten at det spiller noen særlig rolle, men det er der man styrer lysstyrke og kobler til et kompatibelt Playstation-hodesett. Jeg kommer tilbake til dette.

Funksjoner og ytelse

Hva om meg kommer tilbake til det med en gang? Jeg må nesten det, for det er ikke Bluetooth-støtte. Det stemmer: du må enten ha et Playstation Link-støttet lydprodukt eller en 3,5 mm-adapter med Bluetooth. Jeg har ikke testet sistnevnte eller Link, men sistnevnte skal fungere.

Det er nesten kriminelt at Sony ikke har inkludert Bluetooth-støtte. Det er jo mulig dette er grunnet etterslep, kanskje andre tekniske utfordringer, kanskje fordi Sony ønsker å selge Link-produkter? Det blir spekulasjoner, men finnes det noe som helst annet forbruker-produkt uten Bluetooth etter 2001? Jeg tror Portal er alene i 2023, gett.

Når jeg først snakker om begrensninger, her er en til: du kan ikke spille på Playstation 5-konsollen Portal er tilkoblet fordi konsollen speiler det som er på skjermen. Hadde det ikke vært mulig å satt av denne jobben til en dedikert PS5-app slik at man i det minste kan spille lokal-spill på konsollen og samtidig strømme spill til Portal?

Her tror jeg problemet er to-delt: lisenser, fordi man liksom kun skal kjøre en instanse av gangen, og to: det er bare mye lettere å gjøre det slik rent teknisk. Kanskje latskap?

Hva om man har to Playstation 5-konsoller i hjemmet? Det hjelper ikke: Remote Play kan kun være aktiv på en av konsollene av gangen. Dette er vel samme årsak som lisens-greia, men akk så utrolig plagsomt det er. Uansett hvor mange Playstation 5 du handler, og ditto hvor mange tusenlapper du ønsker å gi Sony: glem det med samme konto.

Konklusjon

Skjermen er flott den. Komforten er god. DualSense fungerer ypperlig, og det fungerer meget bra å spille med Portal. Det vil si: den strømmer spill uten etterslep som plager. Joda, det er alltid noe etterslep, men velger du spill med litt omhu er det ikke et problem. Selv de mest visuelt intense spillene, som Spider-Man 2, fungerer fint, bare ikke gå for langt unna ruteren din, og WiFi 6 vil jeg nok tro er minimum.

At Bluetooth mangler er vanskelig å forstå, at man ikke kan bruke konsollen og Portal samtidig føles ugreit når man tross alt har betalt Sony enda mer penger. I det minste gjør Portal det den lover, men les det med liten skrift. Faktisk, det trenger du ikke lenger nå som du har lest denne testen. Kort oppsummert: så lenge du vet hva du går til vil du bli fornøyd.

Bra, men dum – “Playstation Portal”
Vi konkluderer
Playstation 5 har soleklare begrensninger men godtar man dem får man nærmest garantert en fin opplevelse.
Leservurdering100 Vurderinger
0.1
+
Flott skjerm
God komfort
DualSense og vibrasjoner
Det bare fungerer
God batterilvetid
-
Mangler Bluetooth
Playstation 5 er opptatt når man bruker Portal
Kan kun strømme fra en Playstation 5-konsoll samtidig
7.9

Annonse