Apple CarPlay
Apples helt nye CarPlay lanseres i år. Utover det har ikke selskapet annonsert en spesifikk lanseringsmåned, men iOS 17.4 beta 1 avslører flere nye funksjoner.

Annonse


Apples avslører hva som blir mulig med den nye generasjon i år

Det har vært veldig stille rundt den helt nye generasjonen CarPlay.

De første bilene med helt nye CarPlay kan dette

Det eneste vi visste i fjor var at Apple skulle avsløre mer på tampen av 2023: det eneste vi fikk 20. desember var et par nye bilder og PR-sitater fra Aston Martin og Porsche. Nå har Apple endelig oppdatert CarPlay-produktsiden fra å proklamere at det kommer mer informasjon i 2023, til å avsløre at lanseringen vil skje i år:

“Denne neste generasjonen CarPlay er den ultimate iPhone-opplevelsen for bilen. Den gir innhold til alle førerens skjermer, inkludert instrumentgruppen. Dette sikrer en sammenhengende designopplevelse som er det aller beste av bilen din og din iPhone – med design for hver bilprodusent som uttrykker kjøretøyets karakter og merke. Kjøretøysfunksjoner som radio og temperaturkontroller håndteres rett fra CarPlay. Og personaliseringsalternativer som spenner fra widgets til å velge kurert måleklyngedesign gjør den unik for sjåføren.”

Det er dessuten avslørt åtte nye apper i iOS 17.4 beta 1 som Apple lanserte i går i forbindelse med den store endringspakken selskapet må gjøre for iPhone i EU:

  • Autoinnstillinger: Denne appen lar deg administrere sammenkoblede iPhones og justere kjøretøyinnstillingene.
  • Bilkamera: Denne appen viser kjøretøyets ryggekamerafeed.
  • Lading: For elektriske kjøretøy vil denne appen vise batterinivå, ladestatus, gjenværende tid til batteriet er fulladet og mer.
  • Klima: Denne appen vil gi tilgang til et kjøretøys klimakontroller i CarPlay, slik at du kan justere temperaturen på klimaanlegget eller varmesystemet, viftehastighet, oppvarmede seter, oppvarmet ratt og mer.
  • Stenginger: Denne appen vil vise hvis noen av kjøretøyets dører er åpnet, og den kan også vise kjøretøyets advarselssymboler.
  • Media: Denne appen gir tilgang til FM- og AM-radiostasjonskontroller i CarPlay, sammen med andre mediealternativer som SiriusXM. Det er uklart om SiriusXM vil tilby satellitttilkobling, eller forbli begrenset til internettstrømming. Brukere vil kunne velge fra en liste over musikksjangre, for eksempel Topp 40 og Rock.
  • Dekktrykk: Denne appen viser lufttrykket for hvert av kjøretøyets dekk, og gir advarsler om lavt trykk, høyt trykk og flate dekk.
  • Turer: Denne appen vil gi en rekke kjørerelaterte data, inkludert kjøretøyets gjennomsnittshastighet, drivstoffeffektivitet eller energieffektivitet, total tid medgått og tilbakelagt distanse på en tur, og mer.

Der General Motors går for å droppe CarPlay helt i sine biler, har Ford valgt å gå for Googles Android Automotive-plattform, men også støtte CarPlay og Android Auto i tillegg til muligheten å kaste innhold til de store skjermene.

“Fords biler gjør det dessuten mulig å “kaste” noe positivt: Apple Maps eller Google Maps til den største skjermen, samt at Carplay og Android Auto kan dele informasjon som batterilevetid og rekkevidde-estimater. Det høres ut som det Apple prøver med sitt nye Carplay som vi fikk vite bittelitt mer om på tampen av fjoråret.” I så måte er ford og Apple sin tilnærming noe nærmere hverandre enn de andre produsentene.

Annonse