oneplus 12 test
OnePlus 12 lar deg, inntil videre, slippe maset om AI, og fokuserer i stedet på sine kjerneområder, men denne gang med trådløs lading. Bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


OPPDATERT: Røm fra AI med “OnePlus 12”

2024 blir ikke som 2014 da OnePlus lanserte sin første mobil.

Først publisert 23. januar.

Oppdatert, 24. januar, 11:41:

Oppdatert tekstboksen med at den mangler IP68. Lagt til nye Geekbench-tall under ytelse for OnePlus 12, Galaxy S24 Ultra, S24+ og 24.

Annonse


Introduksjon

Nei, sier du det?!,” tenker du sikkert. Poenget mitt er at ingen år blir som dette året, det store AI-året. Jeg er minst like lei av å høre om hvor fantastisk AI blir for livet mitt som du er – hvor mange teite fraser og semi-praktiske brukesområder kommer til å bli klasket på nær sagt alle mobiler dette året? Kan jeg få fri? Ja, sier OnePlus, kanskje for siste gang.

For hvor skal man gå når skjermene er store nok, designet fungerer, ytelsen er knallgod og batterilevetiden er god nok til å holde liv i dingsen du for lengst er avhengig av, i to dager? Tjenester. Skyen. AI… Men OnePlus er ikke på kjøret riktig enda. I stedet fokuserer de på kjerne-områdene de tradisjonelt har hatt suksess med, og på mange måter perfeksjonerer de det denne gang. Det er nok akkurat nå, men hva skal de gjøre i fremtiden? Vi behøver ikke bekymre oss for det riktig enda.

OnePlus 12:

  • 12GB RAM – 256GB: 11 790 kroner
  • 16GB RAM – 512GB: 13 790 kroner

OnePlus 12R:

  • 8890 kroner

Spesifikasjoner

  • 6,82″ – 3168 x 1440
  • Snapdragon 8 Gen 3 mobilplattform med CPU-vitalisering
  • Opptil 16 GB LPDDR5X RAM + 512 GB UFS 4.0 ROM med RAM-Vitalisering og ROM vitalisering
  • Dual Cryo-velocity VC-kjølesystem
  • TrinityEngine
  • Ny 2K 120Hz ProXDR-skjerm med LTPO + HyperRendering+HyperTouch
  • 100W SUPERVOOC hurtiglading + 50W AIRVOOC trådløs
  • Lader + 5400mAh batteri
  • 50 MP vidvinkelkamera med Sonys LYT-808 bildesensor • 64 MP 3x Periscope Telephoto
  • 114° FOV ultravidt kamera
  • Den nyeste HDR-algoritmen
  • Master-modus – Hasselblad Portrait Mode
  • 4K Dolby Vision Video
  • 360-graders omringet antenne
  • 3D romlig lyd
  • USB 3.2
  • Doble stereohøyttalere med Dolby Atmos •Infrarød fjernkontroll
  • AquaTouch

Pris, design, funksjoner

OnePlus har økt prisen sammenlignet med OnePlus 11 som jeg anmeldte i februar i fjor. Jeg oppsummerte med at det var nok en kjapp mobil med en stor skjerm, men at baksiden fettet for mye og at det ikke var noe særlig å begeistre seg over. Dessuten hadde den ikke trådløs lading. Prisen for 11 er nesten uendret, mens årets 512GB-modell med 16GB RAM koster 11 790 mot drøye 9000 kroner (i skrivende stund) for 16GB RAM og 256GB.

Men så er også skjermen oppgradert til drøye 6,8″ fra fjorårets 6,7″, og der baksiden dog ikke fetter, så er den i år svart, matt og trist – den er dessuten også av plast. Det føles billig, er jeg redd. Med andre ord fetter den ikke, men kan være ditto glatt i hendene om man fort blir tørr i håndflaten når det er kaldt ute som nå. Ellers er det lite overraskende å si om designet: panelet buer seg litt mot kantene og omkranser baksiden på en måte som gjør den mindre til en “kloss” som Galaxy-serien og iPhone pre 15-serien, men ikke så mye at den blir et “såpestykke” som en gammel iPhone. Jeg foretrekke som mange flat skjerm som jo drar nytte av all panel-arealet, men sånn er verden.

På-knappen byr på elegant haptisk vibrasjon, en detalje jeg savner mer enn jeg trodde jeg ville på andre mobiler.

Apropos gammel iPhone er den omtrent så god når det omfatter å låse opp. Som vanlig har man to valg: tommelfinger på skjermen eller ansiktsopplåsing med selfie-kameraet. Det er det samme problemet på samtlige Android-mobiler jeg har testet de siste årene: fingersensor under panelet er mindre presist enn på baksiden, og selfie-kameraet er ikke i nærheten av å være like god som iPhone FaceID. Her er mitt forslag: om dere prakker på AI overalt vil jeg ha bedre finger- og ansiktsopplåsing senere i år. Deal?

I tillegg til større skjerm er trådløs lading endelig inkludert i år, og den er usedvanlig kjapp om man handler en Airvocc lader som yter 50 W. Ikke bare har de fått på plass trådløs lading, men den er mye kjappere enn konkurrentene – bra! Det følger dog ikke med en så kjapp trådløs lader, så den må man handle i tillegg. Det som følger med er som vanlig en kjapp 100 W kablet lader, som har vokst litt.

Det store batteriet lades som alltid kjapt:

OnePlus 12 tar bare 26 minutter fra 1 prosent til 100 prosent batterikapasitet takket være 100 W SUPERVOOC hurtigladingsmoro.

OnePlus

Ytelse og batteri

Vi nevnte “Trinity Engine” allerede i september i fjor, en motor som “skaper bedre samarbeid mellom programvaren og selve maskinen, som plasserer OnePlus i toppsjiktet for å løse bransjeutfordringer – med bedre strømeffektivitet, høyere ytelse, og en vedvarende rask og jevn brukeropplevelse.”

I test-veiledningen forklarer produsenten det slik: “Trinity Engine er vår egenutviklede avanserte proprietære plattform som intelligent låser opp det fulle potensialet til mobilens maskinvare. Den har som mål å gi en konsekvent rask og jevn erfaring med tunge oppgaver, multitasking og langsiktige bruksscenarier. Med denne, uansett om du mulitasker på jobben, bytter mellom sosiale medier-applikasjoner, eller er midt i en intensiv spilløkt, er hver handling du utfører jevnere enn noen gang før.

Funker det? Jada, ytelsen er som vanlig vanvittig god, med denne nye “motoren” eller ei. Med kombinasjonen OnePlus og Snapdragon 8 Gen 3 og 16GB hadde jeg blitt sjokkert om resultatet var et annet. Ikke bare er det massevis av RAM å leke med, men OS-et er så hyper-optimalisert at jeg flere ganger i løpet dagen plukker den opp bare for å “loke rundt” og se hvor mye jeg kan gjøre samtidig før ting blir sirup. “Ting” blir aldri sirup, men for de som ønsker å trykke seg fra gjemte innstilling til neste nye innstilling man ikke trodde fantes, er Galaxy-serien til Samsung et bedre valg. OnePlus er og blir mer “barebones.”

Batteriet er på hele 5400 mAh som er godt over snittet og som også gir en batterilevetid på godt over snittet med lett et par dager med bruk om man ikke er på den hele tiden. Drømmen om to dagers-bruk er for lengst her, men nå også i kombinasjon med en stor og lyssterk skjerm som kan guffe det opp til hele 4500 nits når man titter på HDR-innhold. Det blir for meget for mine øyne brorparten av tiden. Det er verdt å merke seg at alltid-på-skjermen ikke er fancy som iPhone 14 Pro og nyere eller Samsung Galaxy S24 Ultra: i stedet er bakgrunnen svart og ikonene i gråtoner.

Geekbench 6:

  • OnePlus 12: 963 – 4766
  • Galaxy S24 Ultra: 2228 – 6811
  • Galaxy S24+: 2203 – 6986
  • Galaxy S24: 2202 – 6875
  • iPhone 15 Pro Max: 2852 – 6905
  • iPhone 14 Pro Max: 2535 – 6330
  • OnePlus 11: 1524 – 4843
  • Galaxy S23 Ultra: 1890 – 4893
  • Galaxy Tab S9: 2058 – 5516
  • Galaxy Tab S8 Ultra: 1229 – 3380

Kamera

Det er vel ingen som egentlig har trodd at Hasselblad har laget kamera-teknologien i OnePlus sine flaggskip, så er ikke tilfellet i år heller, for et par dager etter at testingen startet ble oppdateringen ble Hasselblad-filter levert: “legger til Master mode som forbedrer bildene med mer naturlige og levende bilder.”

De tre filtrene heter “radiance,” “sereneity” og “emerald” og gjør dette med bildene.

Merk i bildetestene under filtrene: Galaxy S24 Ultra har ett bilde mindre fordi de andre modellene har ekstra-bilder der jeg matcher med 10 x zoom som er et valg i kamera-appen til Samsung:

Standardmodus.
Radiance.
Serenity.
Emerald.

Under ser du dag- og nattbilder sammenlignet i rekkefølge med: iPhone 15 Pro Max, Galaxy S24 Ultra og Pixel 8 Pro:

iPhone 15 Pro Max:

Galaxy S24 Ultra:

Pixel 8 Pro:

OnePlus 12:

iPhone 15 Pro Max:

Galaxy S24 Ultra:

Pixel 8 Pro:

Konklusjon

I anmelder-guiden nevner ikke OnePlus betegnelsen “AI” en eneste gang. Er det feil av meg å uttale jeg elsker det litt? Kanskje, fordi OnePlus og alle de andre produsentene som ikke er Samsung vil om ikke så lenge måtte finne ut om de skal hel-integrere AI-funksjoner fra andre selskap, gjøre det enklere å bruke eksterne apper eller skape sine egne LLM-er.

Ingen flaggskip uten AI har en fremtid, ingen selskap i denne bransjen har – dette gjelder uansett hva man måtte mene om teknologien, menneskeheten og hvordan det kan integreres moralsk forsvarlig. Jeg hadde ikke blitt super-overrasket om OnePlus i fremtiden introduserer AI-funksjoner med mulighet for å deaktivere alt med et trykk. De kan kalle det “Human Mode 2.0” elns.

OnePlus 12 er den beste mobilen for de som ønsker vanvittig ytelse og en stor skjerm i et kompakt format, og som er lei “AI” før det har begynt.

Frem til det blir et absolutt must, og jeg må igjen si jeg er glad for å slippe maset, er OnePlus 12 kanskje en av de aller siste hardbarkede-ytelse-er-alt mobilene på markedet i Europa. OnePlus 12 er i så måte en slags svanesang for “gammeldagse” mobiler der skjerm og ytelse er alt, og innebygde tjenester ikke prioriteres. Til OnePlus blir tvunget til å “ta en Samsung,” er det vanskelig å ikke føle en aldri så liten dråpe melankoli på “AquaTouch”-panelet: det er ikke 2014 lenger.

OPPDATERT: Røm fra AI med “OnePlus 12”
Vi konkluderer
OnePlus har med 12. generasjon økt skjermen, forbedret ytelsen enda mer, lagt til støtte for veldig kjapp trådløs lading og utstyrt den med et over 5000 mAh-batteri. De som ønsker ytelse og god batterilevetid i et kompakt format uten AI-mas har funnet sin mobil, kanskje for siste gang?
Leservurdering40 Vurderinger
2.3
+
Veldig, veldig kjapp
Stor skjerm, kompakt design
Fokusert Android
Stort batteri
Kjap trådet og trådløs lading
Volum-bryter
Skjermen kan berøres om den er våt
Det følger med hurtiglader
-
Mangler IP68, har IP65 (beskytter mot vann, men kan ikke legges under vann)
Billig og glatt bakside
Potensielt ikke AI-fremtidssikret
Ikke best på finger- og ansiktsopplåsing
Ikke flat skjerm
9

Annonse