hp smart windows
HP Smart installeres av seg selv på en rekke Windows-versjoner. Hvorfor er usikkert, men Microsoft undersøker fenomenet.

Annonse


OPPDATERT: Microsoft vet ikke hva som skjer

Dagene der man kunne installere Windows på en formatert partisjon og forvente at det kun var Windows man fikk, er for lengst talte.

Først publisert 30. november.

Oppdatert, 6. desember, 07:45:

Microsoft bekrefter problemet på samtlige versjoner av Windows 10 og 11, men har ingen anelse om hvorfor det skjer, og har heller ingen feilretting. Det brukerne kan gjøre er selvsagt å slette appen, men installerer man de berørte Windows-versjonene igjen, vil programmet kanskje dukke opp igjen. Det eneste Microsoft vet akkurat nå er at det er “relatert til printer-oppsett” på maskiner med som er tilkoblet Windows Store. Altså vagt. Vi får vente å se om Microsoft finner ut av det.

Annonse


Microsoft skriver at printing skal fungere som før:

“Våre undersøkelser indikerer at dette problemet ikke er forårsaket av en HP-oppdatering. Utskriftsprosessene forventes heller ikke å bli påvirket av dette problemet. Det skal være mulig å sette utskriftsjobber i kø som vanlig, samt andre funksjoner som kopiering eller skanning. Skrivere på enheten vil fortsette å bruke de forventede driverne for skriveroperasjoner.”

Det er også flere andre feil som kan forekomme med alle Windows-versjoner med en printer installert:

  • ​Noen Windows 10- og Windows 11-enheter installerer HP Smart-appen.
  • Skrivere blir omdøpt til HP-skrivere uavhengig av produsent. De fleste blir navngitt som HP LaserJet M101-M106-modellen. Skriverikoner kan også endres.
  • Dobbeltklikk på en skriver viser feilmeldingen “Ingen oppgaver er tilgjengelige for denne siden”.

Det er en grunn til at Tiny11 er en greie

Som Neowin så korrekt oppsummerer det: “tror Microsoft virkelig å ha TikTok festet til Start-menyen forbedrer produktiviteten?” Så enkelt kan det oppsummeres. Det er også merkelig, som vi har påpekt flere ganger, at OS-et prakker på slike apper og serverer reklame i et produkt som jo ikke er gratis. Hver gang man handler en maskin er sjansen veldig stor for at den kommer med Windows 11 og da er lisensen allerede betalt. Selv om man har oppgradert fra Windows 7 til Windows 11 har man jo en gang betalt for Windows.

En ting er apper og reklame som følger med i Windows 11 sin installasjonspakke er en ting, men når OS-et installerer programmerer fra andre produsenter når man kobler opp maskinen, da begynner det å gå litt for langt.

Microsoft undersøker

Det er nettopp dette Windows Latest nylig oppdaget. Microsoft undersøker hvorfor HP Smart (undersøk startmenyen og høyreklikk og avinstaller) installeres automatisk i Windows 11 selv om brukeren ikke har HP-konto eller noen annen grunn til at en slik installasjon skal forekomme.

“Ifølge våre tester og rapporter vi har sett, installerer HP Smart automatisk på alle versjoner av Windows som bruker Microsoft Store, inkludert Windows 11 23H2 eller 22H2,” rapporterer Windows Latest. HP Smart er hva man tror det er: et program for å styre HP-printere, og det har derfor ingenting å gjøre på en standard Windows-installasjon.

Annonse