pc-er
AI-maskiner og ARM kan hjelpe salget neste år som forventes å øke med 8 prosent.

Annonse


De tror dette vil definere 2024

Analyse-selskapet Canalys tror at PC-markedet, etter flere år med negativ utvikling, kommer til å se positive tall igjen neste år.

2024 er året vi vil se 2019-tall tror Canalys

2024 blir året for enda større mobil-skjermer med enda mer lyssyrke, eksemplisert av OnePlus 12 sine 4500 nits. Kanskje det kan hjelpe-mobil-markedet? Ikke umulig, men AI vil være en større katalysator.

Når det gjelder PC-markedet tror nevnte analytiker-selskap at markedet endelig, etter syv kvartaler med nedgang, vil oppleve en oppgang på 8 prosent.

Faktisk tror de at inneværende kvartal vil se en positiv vekst på 5 prosent hjulpet av en sterkt julesalg og en forbedret makro-økonomisk situasjon. I løpet av 2024 tror ekspertene at det vil selges 267 millioner enheter, altså en økning på 8 prosent sammenlignet med i år.

Salget ned 37 prosent

Canalys-analytiker Ben Yeh tror som oss at AI blir en dominerende aktør:

“Innvirkningen av AI på PC-industrien vil være omfattende, med ledende aktører innen OEM-er, CPU-produsenter og OS-leverandører fokusert på å levere nye AI-kompatible modeller i 2024. Disse initiativene vil styrke oppdateringsbehovet, spesielt i kommersiell sektor. Den totale forsendelsesandelen av AI-kompatible PC-er forventes å være rundt 19 prosent i 2024. Dette inkluderer alle M-serie Mac-produkter sammen med de kommende tilbudene som forventes i Windows-økosystemet. Imidlertid, etter hvert som flere overbevisende brukstilfeller dukker opp og AI-funksjonalitet blir en forventet funksjon, forventer Canalys en rask opptrapping i utviklingen og adoptering av AI-kompatible PC-er.”

Annonse


Det har ikke vært verre på 10 år

Med andre ord: 2024 vil trolig etterfulges av enda større vekstår takket være større utbredelse av PC-er med AI. Det gir mening all den tid maskiner med AI-funksjoner introduseres neste år, og at man i de påfølgende årene vil klare å gjøre funksjonene etterspurt og senere til allemannseie.

Av produsenter som ble spurt i november i år mener 47 prosent av dem at salget av Windows PC-er vil øke med 10 prosent eller mer. Canalys påpeker også at ARM-baserte PC-er vil øke i omfang, og nevner Qualcomm sin Elite-brikke vi tidligere har omtalt. Det er ikke første gang Microsoft og partnerne prøver seg på ARM i Windows-økosystemet, men vi håper for konkurransens skyld at det går denne gang.

Annonse