pixel 8 pro og pixel 8
Google tar ingen sjanse i år, og det skjønner jeg: de har optimalisert seg inn mot en suksess-formel. Det er dog tvilsomt at de som eier en Pixel 7 Pro bør punge ut mer for 8 Pro enn de gjorde for fjorårets toppmodell. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


Tradisjonen tro – “Pixel 8 Pro”

Jeg har ventet lenge på dette.” Det var mitt hovedbudskap da jeg i oktober 2022 testet Pixel 7 Pro.

Introduksjon

Sjette- og syvende generasjon var den store omstarten av Pixel-serien, men kanskje aller mest syvende fordi det var startskuddet for offisielt salg av Pixel-serien i Norge. Det var smart av selskapet å vente til de nye generasjonene hadde kommet skikkelig i gang, for dette er og blir skikkelig bra mobiler etter noen år med hva jeg diplomatisk vil omtale som en “forsiktig strategi.”

Det vil ikke overraske at Google fortsetter i sporet til Pixel 6, og i enda større grad Pixel 7, med et design og en tilnærming til Android som bare Google kan. Spørsmålet er om det er nok forbedringer i år til å forsvare pris-hoppet.

Spesifikasjoner (pris 128GB: 12 690 kroner)

  • Super Actua 6,7 ” – 1344 x 2992 – LTPO OLED – 489 PPI – 1–120 Hz
  • Opptil 1600 nit (HDR) – opptil 2400 nit
  • 12 GB LPDDR5X RAM
  • Google Tensor G3
  • Titan M2-koprosessor for sikkerhet
  • USB C 3.2
  • WiFi 7
  • Bluetooth 5.3
  • 213 g

Kameraer:

  • 50 MP Octa PD-vidvinkelkamera
  • 48 MP Quad PD-ultravidvinkelkamera med autofokus
  • 48 MP Quad PD-telelinsekamera
  • 10,5 MP Dual PD-selfiekamera
  • 5x optisk zoom
  • Høyoppløselig zoom på opptil 30 x
  • LDAF-sensor (laserbasert autofokus) sensor med flere soner
  • Spektral sensor og flimringssensor
  • Optisk + elektronisk bildestabilisering på vidvinkel- og telefotografering

Design

Hadde det ikke vært for baksiden, så er det vanskelig å se det er en Pixel og ikke bare nok en droid. På den annen side skiller baksiden seg ut, og minner meg fremdeles om karakteren fra “Star Trek” jeg ikke vet navnet på. Horisontalt tar kamera-oppsettet opp hele siden i rustfritt stål, der Pixel 8 sin kamera-stripe er utført i aluminium. Forskjellen fra i fjor er at det er en ekstra temperatur-sensor.

Annonse


Polert aluminiumsramme og matt bakglass.

Google

Som iPhone 15 Pro Max gir baksiden følelsen av et merkverdig “mykt” materiale som innbyr til bruk og som sådan matcher brukergrensesnitt-opplevelsen. Rammen av rustfritt stål matcher ikke helt baksiden, men bidrar til en luksusfølelse mer enn noe annet, og følger man den helt opp kulminerer den i kamera-delen – det eneste som ødelegger det kosmetiske er de to antenne-båndene som dessverre er plassert nettopp der.

Overgangen fra “kropp” til panel-kantene er ikke like sømløs som jeg kunne ønske, med en følbar kant. Heldigvis krommer panelet nok til at man kan sveipe behagelig.

I bruk, ytelse og batterilevetid

“Dette er veldig mye mobil for pengene, men at fingersensor og ansiktsopplåsning er såpass svakt er jeg nødt til å trekke for.” Så er også tilfellet i år. Det er bare Apple som har god nok ansikts-sensor til å kunne droppe fingersensoren. At Android-leiren fremdeles, etter så mange år, må ha backup i form av under-panelet-fingersensor (som fremdeles er en dårligere løsning enn på baksiden) begynner å bli vanskelig å tilgi, men i det minste støtter ansiktssensoren betaling denne gang.

Ytelsen er lik på stor og liten, men 120 Hz er ikke aktivert som standard på minsten.

Der iPhone-modeller med FaceID ikke har problemer med å låse opp mobilen nærmest uansett vinkel og belysning eller mangelen på, er ikke Pixel 8 Pro sin i nærheten like god. Den begynner å nærme seg, ikke misforstå, men litt for ofte blir jeg nødt til å bruke den litt halvdårlige fingersensoren. Jeg mener ikke denne er dårligere enn konkurrentenes, men bare litt smuss på fingeren setter en stopper. At jeg flere ganger i uken ser meg nødt til å taste PIN-koden fordi begge de to mer moderne løsningene feiler, er for dårlig.

Den nye Google Tensor G3-brikken er spesialutviklet med Google AI for banebrytende bilde- og videofunksjoner samt nyttigere funksjoner i hverdagen. Og den gjør Pixel 8 Pro lynrask og effektiv.

Google

Jeg har i de siste par årene vært frustrert over at jeg ikke helt klarer å skjønne Googles Android-oppdateringer. Android 14 skiller seg ikke ut på den måten og ser ut til å være en polish-oppdatering med forbedringer “under panseret” i langt større grad enn nye funksjoner. Unntaket er automatisk generering av AI-bakgrunner noe jeg setter pris på og som med en gang savner i iOS 17. Jeg klarer heller ikke, som med Android 13, å gjøre meg klok på tema-motoren. Spesielt vanskelig er det å plukke et farge-palett jeg er fornøyd med. Her må det gjøres større forbedringer – hva med å la AI gjøre alt? Dere er jo allerede godt i gang, Google.

For å sammenlign med Apples toppmodell igjen så mangler det action-knapp, noe som er synd. I stedet har Google valgt å plassere volum- og dvale-knapp på høyre side. Det er helt greit det, og ikke noe jeg har noe negativt å si om. Om Google velger å implementere en action-knapp, håper jeg de implementerer den lenger ned enn hva Apple har gjort på iPhone 15 Pro Max: den er for høyt oppe.

GeekBench 6:

  • Pixel 7 Pro: 1040 – 3206 (Google Tensor G2)
  • Pixel 6 Pro (GeekBench 5-snitt): (Google Tensor G1) 969 – 2660
  • iPhone 14 Pro Max: 1867 – 5488 (Apple Apple A16)
  • Galaxy Z Fold4: 1283 – 3593 (Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1)
  • Galaxy Z Flip4: 1232 – 3629 (Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1)
  • OnePlus 10T: 1035 – 3468 (Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1)
  • OnePlus 10 Pro: 970 – 3431 (Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1)
  • OnePlus Nord 2T: 678 – 2844 (MediaTek Dimensity 1300 Octa-core)
  • Xperia 1 IV: 1176 – 3252 (Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1)
  • iPhone 13 Pro Max: 1726 – 4680 (Apple Apple A15)

Leser man bare tallene uten å teste samtlige modeller, vil man tro at Googles to toppmodeller er sinker i bruk. Det er de på ingen måte. Ved “OS-bruk” føles de like kjappe som iPhone 15 Pro Max. Forskjellen er at Apples toppmodell har en langt kraftigere GPU, og i kombinasjon med flerkjerne-ytelsen som er i en annen liga, så vil jobber som video-redigering i teorien være kjappere på Apples mobiler.

Pixel 8 Pro har 12 GB RAM og Pixel 8 har 8 GB RAM. Spesielt Pixel 8 Pro med sine 12 GB, i kombinasjon med meget optimaliserte Android 14, leverer en bruker-opplevelse som er like kjapp og smidig som iOS 17 i kombinasjon med A17 Pro, og med litt bedre multitasking-minne. Jeg påpekt i min test av iPhone 15 Pro Max at Apple må bli bedre på multitasking, spesielt nå som toppmodellen har 8 GB RAM å leke med, men enn så lenge er det et svakt punkt. Pixel 8 Pro er bedre på dette, mener jeg, uten å kunne vise til “vitenskapelige” tall.

Dette gjelder også for batterilevetiden som er langt bedre på Pixel 8 Pro enn iPhone 15 Pro Max. Hva som er grunnen er nok at iPhone 15 Pro har 4441 mAh, og Pixel 8 Pro 5050 mAh. Apple var lenge dårlig på batterilevetid, for så å ro seg litt inn igjen. Nå er de for langt bak igjen.

Den minste modellen har knallgod passform.

Kamera

Jeg har knipset dagbilder, zoom- og nattbilder med Pixel 8 Pro, Pixel 8 og iPhone 15 Pro Max. Klarer Pixel i år å hamle opp med iPhone Pro-serien som i flere generasjoner har vært langt bedre på nattbilder, og hva med iPhone Pro Max som for første gang har 5 x optisk zoom?

Venstre: Pixel 8 Pro. Høyre iPhone 15 Pro Max:

Venstre: Pixel 8 Pro. Høyre Pixel 8:

Konklusjon

Dette er på mange måter Apple og Googles “S”-år. Dere husker kanskje da førstnevnte merket sine mobiler med bokstaven – da var kundene klar over at det var en mindre oppdatering, en “tick, tock”-oppgraderingssyklus, som i CPU-markedet. Det er dumt Apple sluttet å merke produktene sine på den måten, men av salgs-årsaker er det lett å skjønne hvorfor.

Så ja, Pixel 8 Pro er en “S”-oppgradering, og som med iPhone 15 Pro Max er prisen hevet. Google har økt fra rett under 10 000 kroner som Pixel 7 Pro startet på (for en utrolig god deal det var i fjor, og for et flott tilbud det er i år: du kan handle en til 8490 kroner) til over 12 000 kroner.

Det er ikke store maskinvare-endringer, og det er ikke noen store design-endringer å snakke om. Dette i motsetning til Apple som kurvet baksiden og implementerte titan-ramme – Google har gjort enda mindre designmessig. På den annen side er Googles toppmodell i år likevel langt billigere med en pris som er 5300 kroner lavere, dog for 128 GB mot Apples 256 GB.

Igjen står det en temperatur-sensor som jeg ikke helt vet hva jeg skal med (den er ikke godkjent for kropps-temp-undersøkelser i USA), men med smarte kamera-funksjoner med AI og 5 x optisk zoom (som i fjor,) er ikke Pixel 8 Pro et bomkjøp, men eier du allerede en Pixel 7 Pro er jeg skeptisk. Det samme gjelder for de av dere som har en iPhone 14 Pro Max. Det som skiller de to er at Google lover syv år med programvareoppdateringer (“7 år med OS- og sikkerhetsoppdateringer samt lansering av nye funksjoner,” som Google foklarer). Det er mye mer en konkurrentene. Vi håper de holder det der lover.

Tradisjonen tro – “Pixel 8 Pro”
Vi konkluderer
Et smidig OS, god ytelse, veldig bra batterilevetid og en flott skjerm pakket inn i et behagelig design er fremdeles suksess-formelen, men veldig lite er endret fra i fjor, prisen er høyere og ansiktsopplåsningen er ikke bra nok.
Leservurdering84 Vurderinger
0
+
Meget god batterilevetid
God skjerm
Programvarestøttet i syv år
Fint materialvalg
Smarte kamera-funksjoner
-
Fingersensor fremdeles et must
Ikke den store oppgraderingen fra i fjor
Dyrere
8.8

Annonse