pixel7proogpixel7test
Pixel 7 Pro har en fantastisk stor skjerm, god batterilevetid og et flott OS med avhengighetsskapende berøring, men iPhone 14 Pro Max er kongen av nattbilder. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Jeg har ventet lenge på dette – “Pixel 7 Pro” og “Pixel 7”

Jeg har vært en pådriver for en offisiell Pixel-lansering i Norge i seks år.

Introduksjon

Jeg kan nesten ikke tro det er sant etter så mange år. Googles mobil-satsing føltes å henge i en tynn tråd flere ganger. Strategiene på en rekke områder har virket diffuse og signalisert en manglende vilje til å hoppe i det med begge bein.

Ytelsen er god tross mindre rå kraft enn Apples toppmodeller, og kameraet leverer også varene. Skjermen er stor og lys-sterk, men dessverre bruker Google under-panalet sensor og batterilevetiden kunne vært bedre.

Test, Pixel 6 Pro.

Men nå er det lys i tunnelen, og det er ikke så rent lite viktig heller: om Google forsvinner som produsent av mobiler, mister markedet en viktig konkurrent mot Samsung og Apple. Selskapet vil heller ikke kunne vise frem Android sine sterkeste sider.

Jeg har kort fortalt vært skuffet over situasjonen, men nå ser det lysere ut.

Annonse


Google lanserte helt nye Pixel 6 i fjor, men med designet kom også svak batterilevetid i 6 Pro-modellen. Ytelsen var heller ikke på topp når man måler ren kraft, som er viktig for å video-redigering og eksport. I tillegg til dette var også finger-sensoren for treg. Jeg mente derfor 7,5 av 10 poeng var nok.

Jeg har faktisk testet samtlige Pixel topp-modeller (noe som gjør ITavisen unik i norsk test-presse, etter hva jeg vet), fra Google Pixel XL vinteren 2016, til oppfølgeren oktober året etter, til Pixel 3 XL i november 2018, Pixel 4 XL i november 2019, Pixel 5 i november 2020 og Pixel 6 Pro i januar 2022.

Spesifikasjoner

Pixel 7 Pro:

Pixel 7:

Design

Google har omkranset mobilen med “ripebestandig” dekkglass i form av Gorilla Glas Victus. Baksiden er som Google omtaler det kantfri og er også av samme materiale fra Corning. Det hele rundes av med en polert aluminiums-ramme.

Designet er likt fjorårets modell. Den største forskjellen er området rundt kameraene som nå er laget av aluminium i stedet for glass.

Du gjetter riktig om du tenker at det høres ut som et stort såpestykke. Den samler også massevis med fingeravtrykk, noe som er eneste årsaken til at den ikke seiler ut av hånda hver gang man tar den opp. Materialet har den fordelen at mobilen gir en luksuriøs kvalitetsfølelse, men det minus at den altså samler mye fett og kan være veldig glatt om fingrene er tørre. Det kan jo forekomme på denne tiden på året.

Beklager, jeg vet det er ekkelt, men slik er situasjonen etter noen dager med normalt bruk. Den eneste fordelen er at det er lett å få av.

Fronten stort sett kun skjerm. Google har trimmet bort nesten av alt rammer. Skjermen buer på langsidene, men panelet flyter dessverre ikke sømløst inn i aluminiums-kanten.

På topp er selfie-kameraet sentrert, og det er også det eneste det er å si: det er en stor alltid-på skjerm som også kan vise farger. Utover det er bakgrunnen svart i motsetning til iPhone 14 Pro-serien sin demping av iOS 16-grensesnittet.

I bruk

Alt har denne sammen smeltet mye bedre sammen. Den føles skikkelig god i bruk, den gjør det. Den store og lyssterke (maks 1500 nits, men da tyner den også batteriet noe voldsomt – det spekuleres i at det er en feil, så mye mer energi brukes) 6,7″-skjermen føles også større enn iPhone 14 Pro Max i hånda.

Jeg ble overrasket over at 1080p var aktivert som standard. Jeg var enda mer overrasket over at det ikke spilte noen rolle, men om du vil vite at oppløsningen er makset ut kan du aktivere 1440p.

Pixel er mer hjelpsom enn noensinne. Med kort fortalt-funksjonen (kommer snart) kan du se nyttig informasjon når du det – for eksempel på hvilket bånd bagasjen utleveres på flyplassen, eller når en pakke leveres på døren.

Google

“At a Glance” heter funksjonen som viser været som standard, men som endrer til å vise f.eks. batterilevetid på hjemskjermen automatisk ved tilkobling. Det er også her man kan få informasjon om noen er ved døra om man har en Nest, få informasjon om leverte pakker (krever Gmail), timer og stoppeklokke, trening, sovetid og varsel om lommelykten er aktivert.

7 Pro og 7.

Det er en herlig “myk” og knirkefri opplevelse Tensor G2-brikken leverer når den spiller på lag Android 13. Man pumpes med litt endorfin ved hver sveip og berøring, på samme måte som iPhone. Det er vanskelig å holde fingrene unna, rett og slett.

Selv om du kanskje har vært heldig med dine mobil-valg, er dette ingen selvfølge blant alle produsentene. I det minste er ikke de ikke på dette nivået.

Ytelse og batterilevetid

Etter lanseringen kunne jeg endelig kjøre GeekBench 5. Det er ingen overrasklse å finne her, kanskje utover at enkjerne-ytelsen nærmest står stille. Fler-kjerne-ytelsen øker med rundt 550 poeng.

  • Pixel 7 Pro: 1040 – 3206 (Google Tensor G2)
  • Pixel 6 Pro (GeekBench 5-snitt): (Google Tensor G1) 969 – 2660
  • iPhone 14 Pro Max: 1867 – 5488 (Apple Apple A16)
  • Galaxy Z Fold4: 1283 – 3593 (Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1)
  • Galaxy Z Flip4: 1232 – 3629 (Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1)
  • OnePlus 10T: 1035 – 3468 (Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1)
  • OnePlus 10 Pro: 970 – 3431 (Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1)
  • OnePlus Nord 2T: 678 – 2844 (MediaTek Dimensity 1300 Octa-core)
  • Xperia 1 IV: 1176 – 3252 (Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1)
  • iPhone 13 Pro Max: 1726 – 4680 (Apple Apple A15)

Jeg har ingenting å utsette på ytelsen. Ytelsesproblemer er ikke en greie med mobiler lenger, om det ikke er snakk om OS- eller programvare-feil. Så er også tilfellet med Pixel 7 Pro som nok en gang, som alle andre and, ikke har i nærheten like mye rå kraft som iPhone. Samsung slår Google også på enkjerne-ytelse, og Snapdragon 8+ Gen 1 har enda noe bedre flerkjerne-ytelse.

Husk at Apple selger sine Pro-modeller også som skaper-enheter, og ikke bare en enhet for å ta opp innholdet. Rå kraft kutter ned ventetiden ved ekspert og redigering av video-innhold. Det er også årsaken til at iPhone Pro, selv om den er dyrere, likevel får god kritikker i pressen, og av oss.

Plager

Det er alltid noe, det er det. Også denne gang har Google gått for fingersensor under panelet. Løsningen er mye tregere og upresis enn alternativer som å bygge dette inn i på-knappen som Sony gjør, eller på baksiden som Google gjorde med Pixel 5. Det er også større utfordringer med å åpne opp om man har smuss på fingeren.

Ingen slår FaceID. Apples teknologi fungerer uansett scenario og er enda kjappere med iOS 16.1 og en moderne Pro-modell. Her har Google måtte spare på komponentene for å holde prisen under 10 000 kroner, liten tvil om det. Det er verdt minst 1500 kroner i pris-økning for brukeren at noe man gjør hele tiden, fungerer hele tiden.

Det hjelper ikke at selfie-kameraet i front i mange tilfeller ikke klarte å fange opp ansiktet vårt i lys-svake og mørke omgivelser. Frustrasjonene forsterkes av at mobilen ofte hopper til PIN-kode-alternativet om de to andre metodene feiler. Mange ganger om dagen må jeg derfor taste tall-koden – dette i 2022.

Pixel 7.

Kamera-test

Fikk du ikke med deg kamera-testen mot iPhone 14 Pro Max er det verdt å sjekke ut nå, spesielt disse natt-bildene som vakte endel oppmerksomhet i kommentarfeltet. Leserne spurte meg om jeg hadde glemt å aktivere nattmodus da det var tydelig iPhone 14 Pro Max gjør det bedre på natta.

Er jeg overrasket? Nei, jeg er ikke det all den tid Apple har vært en av de aller beste på dette de siste årene (det var ikke alltid slik), mens Google har surret med strategien. Det er også en pris-forskjell her på 6000 kroner om man sammenligner mot årets Pro Max. På dagtid er det mye vanskeligere å se forskjell, og ofte vil det ende på personlige preferanser.

Det er viktig å passe på å ikke knipse nattbilder med Pixel-mobilene før man har valgt fokusområdet og mobilene har samlet inn nok informasjon. iPhone knipser derfor nattbilder kjappere.

Fra venstre: Pixel 7 Pro og iPhone 14 Pro Max

1:1:

Maks zoom:

Makro

Maks vidvinkel:

1:1

Fra venstre: Pixel 7 og Pixel 6a

1:1

Maks zoom:

Makro:

Maks vidvinkel:

1:1:

Fra venstre: Pixel 7 Pro og iPhone 14 Pro Max

Fra venstre: Pixel 7 og Pixel 6a

Pixel 7

Jeg skjønner at mange vil ha problemer med å bruke Pro-utgaven uten å få finger-kramper, derfor tilbyr Google som vanlig en mindre 6,3″ som føles en god del mindre i hånda enn iPhone 14 Pro Max, men som kun har en skjerm som er 0,1″ mindre. Mobilen er lik på alle måter, bortsett fra: RAM (8GB mot 12GB), batterilevetid målt i mAh (den har den samme batterilevetiden i bruk – Google sier “Mer enn 24 timer”) og kamera-egenskaper.

Pixel 7 mangler 48MP telelinse-kamera og 2 x zoom mot Pro-en sine 5 x. Det er egentlig det du må være klar over. Jeg gir pluss for at det bare er fysikken som stopper Google her, som har gjort det de kan for ellers å servere den samme opplevelsen. 8GB eller 12GB RAM vil ha nær null påvirkning på opplevelsen.

Fra venstre: Pixel 6a, 7 og 7 Pro. Til høyre: Pixel 7.

Konklusjon

Dette er veldig mye mobil for pengene, men at fingersensor og ansiktsopplåsning er såpass svakt er jeg nødt til å trekke for. At mobilen ikke er like gode på nattmobiler til en mobil som koster 6000 kroner mer har jeg ingen problemer med å forstå, og jeg er ikke overrasket over resultatet i motsetning til endel lesere som lurte på om jeg hadde glemt å aktivere nattmodus.

Pixel 7 Pro vinner meg tilbake med en berøring- og grensesnitt-opplevelse på den mega-store skjermen som også har god lysstyrke, som er noe av det aller beste jeg har opplevd på en Android, godt hjulpet av versjon 13. Batterilevetiden er også god i år. Pixel 7 får samme karakter av meg som toppmodellen som har en smart størrelse mot 6,7 tommeren og en like silkemyk opplevelse som storebror.

Du bør være fristet, men også være klar over noen helt konkrete svakheter.

TEST: Jeg har ventet lenge på dette – “Pixel 7 Pro” og “Pixel 7”
Vi konkluderer
Pixel 7 Pro og Pixel 7 er mye mobil for pengene. Spesielt 7 Pro imponerer med 6,7"-skjermen og en pris på rett under 10 000 kroner. Skjermene er flotte, batterilevetiden er god og kameraene holder en akseptabel kvalitet, om enn ikke best i klassen på nattbilder, så er zoom-en god i Pro-modellen.
Leservurdering434 Vurderinger
1.2
+
Stor og flott skjerm
God batterlievetid
Under 10 000 kroner
Bra kamera med god zoom
Pent design
-
Kronglete fingersensor - svak ansiktspålogging
Glatt - må trolig ty til deksel
Ikke den beste på nattbilder
Ikke den beste rå-ytelsen
9

Annonse