dreame l20 ultra test
"Dreame" sin "L20 Ultra" setter som en av de første startskuddet for en ny generasjon vaske-roboter, og de er mye bedre enn de du har testet før. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


Jeg kommer aldri til å vaske igjen – “Dreame L20 Ultra”

Da Dreame fortalte meg de hadde en ny robot-vasker til test, var jeg ikke i utgangspunktet så begeistret, og det høres jo alt for-godt-ut-til-å-være-sant (TM) ut at man “ikke behøver ikke gjøre noe på 75 dager”.

Introduksjon

Årsaken er to-delt: jeg har ikke vært fornøyde med mine tidligere erfaringer med slike roboter som lover å gjøre husarbeidet for deg (det er flere år siden sist), og to: jeg har aldri hørt om “Dreame” før, og tenkte i de baner at dette er et tvilsomt kinesisk billig-merke etablert i 2017 – de kan umulig ha erfaring nok til å designe en så avansert maskin som kan alt?

Men jeg oppdaget flere ting i den lengre test-perioden, og kom meg positiv ut av det hele i tillegg til å slippe timevis med støvsuging i uka fordelt på tre etasjer. Det er grenser for hvor moro det er, uansett hvor bra Dyson V15 Detect er.

Spesifikasjoner (pris: 13 990 kroner:)

  • LDS-navigasjon
  • App
  • 6400 mAh – fra 0 til 100 på 4,5 timer
  • Doble roterende mopper – kommer inn til 2 mm nærme
  • Vasking og oppvarming av mopper
  • Automatisk påfylling av rent vann
  • Automatisk tømming av skittent vnn
  • 7000 Pa sugekraft
  •  Amazon Alexa og Google Assistant
  • Batterilevetid: 210 minutter: kun støvsuging eller kun vasking med i stillemodus) – 180 minutter (støvsuging og vasking i stillemodus)
Maskinen fyller på rent vann, kvitter seg med det møkkete og fyller på med såpe.

Medfølgende:

  • Hovedmaskin (4,3 kg)
  • Basestasjon (13,3 kg)
  • Sidebørste
  • 2 x moppeputer
  • Forlengelsesplate for sokkel
  • Bruksanvisning
  • Strømledning
  • Rengjøringsmiddel
  • Rengjøringsverktøy (forhåndsinstallert)
  • 2 stk. støvposer 2 stk. (forhåndsinstallert)
  • Hovedbørste (forhåndsinstallert)
  • Filter (forhåndsinstallert) – 3,2L

Design

Det er veldig enkelt å komme i gang med Dreame L20 Ultra. Det er egentlig bare dette du må forholde deg til, selv om det i utgangspunktet kan virke overveldende: nok plass til base-stasjonen som ikke er så bred, men litt høy, plugge i base-stasjonen, koble til maskinen til et WiFi-nett (5G fungerer ikke, men du må ikke skifte til 2,4GHz-nett på mobilen for å kommunisere med den,) fylle vanntanken (4,5 liter) med vann, monter på de to magnetisk festede moppene – det er egentlig det.

Annonse


Jo, også må du huske å presse inn rengjøringsmiddelet som følger med, for også dette doseres automatisk. Maskinen suger selvsagt også ut for deg det den samler av støv og partikler, altså den ikke-våte støvsuger-delen av jobben. Også dette er enkelt å tømme ved å løfte ut en plate i front av base-stasjonen.

Det er en grunn til at det følger med børste, for du vil måtte vaske skitt fra mopp-området. Øverst er posen for støv og partikler fra støvsuger-delen.

Jeg merket meg fort med glede at maskinen kom med nok batterilevetid for ikke bare å koble seg til hjemme-nettet med den medfølgende appen, men også at alt føles robust. Vann-beholderen er av kraftig plast med et smart bærehåndtak som jeg alltid følte meg trygg på ikke ville åpne seg ved en feil, og ditto for beholderen for det skitne vannet. Det er umulig å ikke skjønne hva man skal gjøre for å komme i gang uten mer stress det er enn å manuelt støvsuge, noe som jo er hele poenget.

Dreame har gjort alt enkelt – du vil sette pris på instruksjonene i base-lokket:

Skittent vann. Du vil måtte tømme denne ca. hver tredje dag om maskinen brukes daglig.

Appen og i bruk

Appen er egentlig det viktigste man forholder seg til, og heldigvis er den enkel i bruk. Du kan uten problemer styre maskinen når du er utenfor hjemmet uten å sette opp noe ekstra, og man kan til og med koble seg til kameraene og bruke den som en slags overvåknings-enhet og sende tale direkte til de som befinner seg i rommet.

Jeg anbefaler å gjemme seg og aktivere at maskinen skal følge etter personen i rommet med en tilhørende stemme fra maskinen som uttaler at den leter etter deg. Kombiner dette med kamera og tale og man har aldri hatt det mer moro med vaskingen. Du kan også styre den manuelt med appen og le ondskapsfullt. Roboten lirer ikke av seg “pappavitser.”

Når man er ferdig med å skremme barna/ektefelle, vil man like at grensesnittet er oversiktlig: det er enkelt å stille inn maskinen slik man ønsker, og det er en del ekstra man bør aktivere. Jeg aktiverte at den skal suge ekstra hardt om den finner at det er ekstra mye smuss (og komme tilbake til det samme området om den ikke klarte å fjerne alt ved første forsøk), at den skal være ekstra varsom om kjæledyr er i nærheten og at såpe skal doseres inn i maskinen av seg selv.

Du kan også velge om moppene kun aktiveres om maskinen vurderer at det møkkete nok, hver dag eller veldig ofte. I tillegg kan man aktivere stille-modus eller kjøre på med så mye kraft som mulig, hele tiden.

Du kan starte roboten fra base-stasjonen, med knappene på roboten eller fra appen.

Maskinen tegner ved hjelp LDS-navigasjonen (laser) et kart over hjemmet ditt og hvor den har vasket. Den vet til og med hvilke rom som er hva, og hvilke typer hindringer den unngår, som kabler og klær. Det første er ekstra viktig, for etter et par vaske-sesjoner kan man be den sone-vaske f.eks. kun på kjøkkenet. På den måten slipper man lukke dørene.

Faktisk oppdaget maskinen at laptopen var tilkoblet ladekabel og kjørte unna området for ikke å dra med seg maskinen ned på gulvet. Takk!

At den på papiret kan gjøre alt dette er fint og flott, men fungerer det? Ja, spesielt etter den siste fastvare-oppdateringen har jeg ikke rørt maskinen i det hele tatt. Ikke bare kommer den seg over hindringer som dette:

Men den kjører alltid tilbake til basestasjonen av seg selv, sier høylytt (du kan justere volumet) ifra hva den foretar seg, og fortsetter vaskingen om den ikke er ferdig og har fått ladet nok. Den vet jo hvor den har vært takket være LDS-systemet som også er smart nok til å unngå tepper, om det er ønskelig.

Konklusjon

Det er en ny generasjon av slike robot-vaskere på vei, og jeg må innrømme at jeg nå aldri hadde valgt en uten mopp-vasking med vann. Ikke bare er disse smarte nok til å se hjemmet ditt, dele det inn i soner for deg og vaske til det blir rent *, men at den også vasker moppene for deg, tørker dem og fyller på med rent vann og såpe er noe som betyr at disse maskinene virkelig setter startskuddet for en helt ny generasjon robot-hjelpere.

At den ikke setter seg fast, har en flott app, fastvare-oppdateres og klarer å kjøre hjem for å lade, betyr at det eneste man eventuelt må gjøre er å bære den opp eller ned etasjene. Det skal jeg alltids orke, men jeg har nok blitt alt for lat til å støvsuge manuelt.

Det mest negative jeg har å si er at jeg kunne ønske den var større og hadde en ekstra-børste også på høyre side, men da måtte batteriet har vært større og prisen hadde økt. Merk også at den * ikke vil klare å moppe opp skitt som har størknet ekstra hardt inn i gulvet.

Jeg kommer aldri til å vaske igjen – “Dreame L20 Ultra”
Vi konkluderer
Dreame L20 Ultra overrasket veldig positivt og setter startskuddet for en ny generasjon robot-vaskere som gjør alt, ikke setter seg fast og kommer seg hjem. Når appen i tillegg er enkel å bruke og maskinen deler inn hjemmet ditt i soner, blir man veldig fort helt avhengig av den.
Leservurdering218 Vurderinger
0
+
Gjør alt for deg
Kartlegger hjemmet og deler det inn i soner
Finner veien hjem og kommer seg over dørterskler
Mange praktiske valg i appen
Tar ekstra i når det trengs, og kommer tilbake for å fullføre jobben
-
Kunne moppet enda hardere
Kjører for tidlig "hjem" for å lade
9.2

Annonse