test av dyson v15 detect
Jeg bor ikke her, jeg bare støvsuger. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Du vil bli avhengig av å støvsuge – Dyson V15 Detect

Jeg har brukt Dyson-støvsugere i en årrekke.

Introduksjon

Jeg har gått fra en trådet og tung “Big Ball Animal” til en V11 trådløs og deretter en nyere modell igjen etter det. Kort fortalt: jeg vet hva jeg liker og ikke liker med produkt-serien Dyson er mest kjent for.

Designet slo ned som en liten bombe i teknologi-miljøet fordi, vel, fordi det så ut som noe så kjedelig som at disse støvsugerne var laget for dem. Det har neppe noe med saken å gjøre for ingeniørene, men greia er at disse har blitt støvsugere menn ikke har noe i mot å handle.

Og det er nok ikke bare grunnet designet, men også modul-systemet, de påstått kraftige motorene og all teknologien, og dessuten: de er så dyre at de må jo være bra, eller?

Annonse


Spesifikasjoner (pris for “Absolute Detect”-modellen som testet: 7990 kroner)

  • Piezo-elektrisk sensor
  • Automatisk suge-nivå
  • LCD-skjerm
  • Opp til 60 minutter brukstid – avhengig av hvor møkkete det er

Design

Det var ikke før med de trådløse modellene at Dyson fant seg selv i dette segmentet, og også klarte å finne en økende kundegruppe, og fordi de bruker plast kan de presse vekten ned. Jeg har andre problemer med bruken av plast, men det kommer jeg tilbake til. Det jeg ikke går tilbake til er kablede støvsugere.

Dyson har en spesiell stil, det kan man jo si. Ofte brukes det litt spesielle farger, ofte er plasten gjennomsiktig og ofte er den formet på en som fra også et markedsføringssståsted er smått genialt. Blikket klistrer seg mot disse, og man kjenner dem alltid igjen.

En design-detalj jeg mangler er å kunne feste på-knappen. Hvorfor skal jeg måtte holde den inne i over 30 minutter? Man betaler jo 8000 kroner for den med alle munnstykkene.

I bruk og batterilevetid

Jeg har blitt helt avhengig av den laseren på det minste munnstykket, og på V15 er laseren enda kraftigere enn den i Outsize-modellen jeg vanligvis bruker (som også mangler større munnstykker).

Laser høres ut som den teiteste gimmicken på jord, men faktum er at det har masse for seg. Ikke bare ser man med forskrekkelse hvor møkkete det er, men man får med seg alt. Intet støv eller partikler lurer seg unna blikket ditt med laserhjelp.

Også med et godt opplyst hjem vil man se partiklene. Merk at her har jeg allerede støvsugd, så det er mindre å se.

Størrelsen og vekten er behagelig nok til at man ikke gruer seg til å støvsuge. Jeg vil påstå at jeg finner det tilfredsstillende å støvsuge nå. Det er fordi Dyson lurer deg inn i en liten “gamification”-greie med skjermen og laseren og en kraftig motor. Det er nesten som å spille et spill der man går i korrekt mønster for å få opp alle partiklene.

Filteret vaskes med vann.

Her har du svaret på hvorfor du må betale så mye: forsking og avansert teknologi.

Dyson avslører skjult støv på harde gulv. En piezo sensor måler og teller kontinuerlig støvpartikler – og øker automatisk sugekraften ved behov. Dysons nyeste flokeløsende teknologi fjerner automatisk hår som har viklet seg rundt baren. Fjerner hår fra kjæledyrsenger, bilseter og trapper. Raskt.

Dyson

Er det nødvendig? Ikke i alle tilfeller, så svaret mitt er som i total-konklusjonen to-delt: det øker avhengigheten av produktet noe å følge med på hvor mye som plukkes opp, for man føler seg veldig effektiv og at man gjør noe nyttig, men jeg måtte slå opp hva de ulike fargekodene stod for og skjermen er alt for liten med ditto liten skrifttype.

En av avsløringene vil kanskje skremme deg litt:

Maskinen har en flott auto-modus, og her kommer også ovennevnte teknologi inn og gir valuta for pengene: den øker suge-effekten når den oppdager at det er flere partikler og skitt. Det er smått genialt, og sparer på batteriet, og senker lydnivået når det er mulig.

Dyson snakker om opp til 60 minutter batterilevetid, men jeg erfarer at med over middels skitne gulv så går det en drøy halvtime så må man lade. Kudos for tydelig batteri-advarsel i god tid før man går tom. Da kan man gå over de viktigste stedene, om man da ikke skifter til et ladet batteri.

Motoren er kraftig altså. Du kan selv manuelt velge eco, normal eller ekstra driv, og med siste får du opp til 240 w med kraft, men pass på batterilevetiden for det tappes langt kjappere.

Det kule med Dysons trådløse støvsugere, og om man handler pakken med flere munnstykker, er at de er perfekte til å rengjøre bilen med. Det følger også med en anti-floke børste for de vanskeligste materialene, og du kan vedde på at teppene blir helt rene med børste-munnstykket. Støvsugeren suger seg fast i materialet og skaper vakuum.

Konklusjon

Jeg tror det er batteriteknologien, og ikke nødvendigvis det faktum at det er en støvsuger, som har vært viktig for James Dyson. Jeg mener, mannen prøvde å lage el-bil (de brukte 27 milliarder kroner – på den måten kan man jo si at alle støvsuger-eiere også var med på det), hva er ikke det om mye optimalisering av batteri-teknologi.

At Dyson mest er interessert i teknologi kommer frem at de fremdeles bruker den verste typen plast i sine produkter. Jeg har selv erfart å miste en Dyson Outsize en halv meter fra en seng ned på et teppe, bare for å se at sylinderne hadde fått sprekker og sugeevnen ble borte. Jeg setter pris på at Dyson tok servicen gratis, selv om det sånn halvveis var min feil.

Det er ekstra viktig for meg at det er rent rundt meg, da jeg er “hus-støv”-allergisk. Vi har også både hund og katt, men vi har få tepper, og med det myke munnstykket som også “pusser” parketten og tarketten litt, vil du føle det på bena om du går uten sokker at Dyson-støvsugeren har vært der. Jeg følte det også da jeg ikke kunne støvsuge grunnet nevnte sak med Outsize-modellen. Utslaget ble allergi-reaksjoner.

Jeg har ikke mistet test-modellen, og har ikke tenkt å ødelegge den med vilje, så jeg kan ikke komme her og si at de ikke har gjort forbedringer, men jeg klarer ikke se noen med øynene. Det er uansett noe å være klar over.

Jeg vet jeg ikke har det beste synet, men skjermen er nok likevel minste laget. Man kan ikke bare sveipe blikket ned for å se hva man suger opp.

Det er ikke lett å se uten å zoome inn med kamera.

Det er spesifikt tre ting jeg ønsker Dyson skal gjøre: laser på alle hoder og at samtlige hoder var større, i hvert fall på Outsize-modellen (som har større tank og batterilevetid med opp til 120 minutter, men mangler “Detect”.)

Det å gjøre noe så kjedelig som støvsuging til noe man gjør, om ikke med hoppende glede, så i det minste uten surmuling, så er det noe med at det er verdt en del kroner det også. Det vil nok i det minste din bedre halvdel mene.

Begge burde hatt laser og burde vært større.

TEST: Du vil bli avhengig av å støvsuge – Dyson V15 Detect
Vi konkluderer
Dette er mye penger å bruke på en støvsuger, men så kan den også brukes inn i kriker og kroker, i bilen, har avanserte sensorer og gjør rett og slett jobben langt mer fornøyelig.
Leservurdering212 Vurderinger
0
+
Du kan faktisk bli avhengig av å støvsuge
Smarte munnstykker
God batterilevetid og suge-evne
Avslører hvor mye den suger opp
Lett å bytte på deler, filter-rense og bytte batteri
-
Kun et munnstykke har laser
Munnstykkene burde ha vært større
Skjermen er for liten
8.5

Annonse