Telegram check point
Check Point omtaler programmets registrerings-prosess som vanskelig å oppdage som falsk.Bilde: Check Point

Annonse


Du vil ikke se de prøver å lure deg

Sikkerhetsselskapet Check Point advarer mot skadevare som utgir seg for å være Telegram Messenger 9.2.1, en eldre versjon av lynmeldings-plattformen.

«Den perfekte forkledning»

«Risikoen for å installere modifiserte versjoner er stor, og det er umulig for brukere å vite hvilke endringer som faktisk blir gjort i applikasjonskoden. Man vet altså ikke hvilke koder som blir lagt til, og om de har ondsinnet hensikt. De falske, eller infiserte appene kan f.eks tilby ekstra funksjoner og tilpasninger, reduserte priser eller være tilgjengelige i et bredere utvalg av land sammenlignet med den opprinnelige applikasjonen,» forklarer Check Point om trojaneren som er bakt inn, Triada Trojanet.

Triada har mangfoldige ondsinnede evner, inkludert å registrere brukeren for forskjellige betalte abonnementer, utføre kjøp i appen ved hjelp av brukerens telefonnummer, vise annonser, og stjele påloggingsinformasjon. Den perfekte forkledning.

Pål Aaserudseter, sikkerhetsarkitekt, Check Point Norge

Skadevaren kan gjøre som den vil og brukeren vil neppe skjønne hva som skjer

Det den farlige versjonen gjør er å presentere brukeren for den samme måten å registrere seg på, og programmet har samme pakkenavn, org-telegram.messenger, og ikon. Check Point omtaler at utviklerne har gjort sitt beste for å gjenskape den ekte autentiseringsprosessen: «Brukeren har ingen grunn til å mistenke at noe er utenom det vanlige skjer på enheten.»

Den skadelige programvaren samler enhetsinformasjon, setter opp en kommunikasjonskanal, laster ned en konfigurasjonsfil og venter på å motta nyttelasten fra den eksterne serveren.

Check Point

Sikkerhetsselskapet avslører at «ved oppstart av applikasjonen kjører en malware-kode i bakgrunnen, forkledd som en intern applikasjonsoppdateringstjeneste,» og at trojaneren når dette er aktivert, får tilgang til alt på maskinen om de kriminelle bak velger å f.eks. logge alt som skrives og ta opp skjerm-aktivetet.

«Når nyttelasten er dekryptert og lansert – får Triada Trojanet systemprivilegier, som lar den injisere seg selv i andre prosesser og utføre flere ondsinnede handlinger.»

Annonse