apple passnøkler apples nettsider
Apple tildeler alle med iOS 17 og de andre nye OS-ene som lanseres i september passnøkkel for å logge inn på Apples tjenester med finger eller øyne. Bilde: Apple

Annonse


Endelig er det snart slutt på passord i Apple-verden

Fra og med iOS 17, iPadOS 17 og macOS Sonoma får alle med Apple ID automatisk en passnøkkel for kjapp-pålogging til Apples nett-tjenester.

I høst blir det enklere også med Apple-konto

De tilfeldig genrerte nøklene verifiseres med øyne, finger eller PIN-koder (i Apples verden er TouchID og FaceID støttet) slik at man slipper passord. Google er allerede godt i gang (og det er en stor fordel da mange tjenester støtter Google-pålogging), og fra og med i høst (trolig september), er det endelig Apples tur.

Du kan bruke en passnøkkel på iPhonen til å logge på en konto på enheter som ikke er fra Apple.

Apple

“Oppdateringen vil tillate en bruker å logge på en hvilken som helst Apple-netteiendom ved å bruke den angitte nøkkelen for Apple-ID-en. Den kan også brukes med “Logg på med Apple” på nettet,” melder Apple i pressemeldingen.

Alle kan prøve nå om de vil

Nå som man ikke trenger utviklerkonto for å teste beta-versjoner, kan de som allerede tester de nye versjonene allerede prøve passnøkler på iCloud.com og appleid.apple.com.

Apple har støttet passnøkler siden iOS 16, men det er altså ikke får nå Apples nettsider er støttet og det faktum at alle brukere får en automatisk tildelt. Slik forklarer selskapet teknologien:

“En passnøkkel er en kryptografisk enhet som ikke er synlig for deg, og den brukes i stedet for et passord. En passnøkkel består av et nøkkelpar, som, sammenlignet med et passord, forbedrer sikkerheten betydelig. Én nøkkel er offentlig og er registrert hos nettstedet eller appen du bruker. Den andre nøkkelen er privat og holdes bare av enhetene dine. Ved hjelp av kraftige, bransjestandard kryptografiske teknikker sørger dette nøkkelparet for et sterkt, privat forhold mellom enhetene dine og nettstedet eller appen.”

Annonse