google passkeys
Google støtter endelig passnøkler.

Annonse


Passordets tid er over – slik starter du

I oktober 2022 lanserte Google passnøkler til Android og Chrome.

Logg på med Google med passnøkler fra i dag av

“Passnøkler er en betydelig tryggere erstatning for passord og andre autentiseringsfaktorer som kan utnyttes med phishing. De kan ikke gjenbrukes, lekker ved server-hack og beskytter brukere mot phishing-angrep. Nøklene er bygget på industristandarder og fungerer på tvers av forskjellige operativsystemer og nettleserøkosystemer, og kan brukes til både nettsteder og apper,” forklarte Google den gang.

Poenget er at man godkjenner innlogging med en sikker enhet man allerede har logget inn på med passord, som mobilen, med ansiktet eller fingeren. På den måten slipper man manuelt taste inn, eller kopiere passord, fra en passordbehandler.

Google forklarer i dagens blogg-innlegg at flere store aktører er med: “I løpet av det siste året har vi delt oppdateringer om å bringe adgangsnøkkelopplevelser til både Chrome og Android med tjenester som Docusign, Kayak, PayPal, Shopify og Yahoo! Japan har allerede implementert passnøkler for å strømlinjeforme pålogging for sine brukere.”

Annonse


Her setter du det opp

Det nye? At fra i dag av “vil dette være tilgjengelig som et alternativ for Google-kontobrukere som ønsker å prøve en passordløs påloggingsopplevelse,” melder selskapet som henviser til denne siden for å starte (du må logge på med Google-passordet ditt først.) Når du er logget inn der får du en oversikt over alle Android-enheter du har logget inn med den aktuelle Google-kontoen. Der får vi også vite at Android-enheter automatisk lager passnøkler når du logger inn på Google-kontoen din.

Når man trykker på å sette opp passnøkler for første gang tar det et sekund og Google gir deg melding om at “neste gang du logger på Google på denne enheten, bruker du fingeravtrykket, ansiktet eller skjermlåsen for å bekrefte at det virkelig er deg som logger på Google-kontoen din.”

Man kan også opprette en passnøkkel når man er logget inn på Google-kontoen. F.eks. om du bruker en bærbar med fingersensor kan du lage en passnøkkel for den, og det eneste du vil måtte gjøre for å godkjenne pålogging med en ny enhet, er å legge fingeren på den bærbare.

Annonse