pixel 7a test
Det er lite å utsette på Pixel 7a sett prisen i betraktning. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Den beste til under 6000 kroner – «Pixel 7a»

Pixel 7 og 7 Pro var akkurat det jeg håpet på etter flere, for å si det forsiktig, skuffende Pixel-lanseringer.

Introduksjon

Jeg var faktisk redd for at Google skulle komme til å gi opp hele merkevaren som de ofte gjør med forbrukerprodukter, men så sitter jeg her og skriver dette våren 2023 og kan nikke bekreftende til ikke bare Pixel-mobiler i vanlig forstand, men også et nettbrett og en brettemobil!

Merkevaren er på ingen måte død, og skulle Google gi opp vil de måtte støtte mange produkter flere år fremover uansett. Ergo tror jeg de gasser på, og for å komplementere økosystemet er 7a her, en mindre utgave med et mindre avansert kamera-system.

Spesifikasjoner (pris: 5490 kroner – kun 128GB-modell tilgjengelig)

Design

Den er feitere, men omtrent på linje med hva som er vanlig på billigere mobiler. Det er førsteinntrykket. Designspårket fremstår for meg uendret, men jeg legger merke til at rammene er litt større enn på de aller dyreste modellene. Pluss for at den er behagelig å holde, minus for fettmerker.

Annonse


Størrelsen på enheten er fin om man like mindre mobiler, men den ekstra gode følelsen man får når man blåser opp Android 13 på Google på Pixel 7 Pro sine 6,7 tommer og berører seg rundt, er ikke tilstede i samme grad. Pixel 7 er også en mer morsom opplevelse med Android 13 med en 6,3″. Selv om 6,1″ høres mye ut, er i hvert fall jeg så vant til mobiler på over 6,5″. Man skal være klar over at man kanskje vil oppleve 6,1 tommer som mindre enn for fem år siden.

Google har plassert begge knappene på høyre side. De er faste og lager en ganske høy kneppelyd. Det føles ut som kvalitet med andre ord, og når man snur mobilen rundt får man et glimt av en høyere prisklasse da materialet er glatt og likt som på 7 og 7 Pro som befinner seg i en langt dyrere prisklasse.

Googles løsning for liksom å smelte kameraene inn i designet fungerer helt ok, selv om det kanskje i overkant skriker hva det er: et forsøk som legges merke til. Samsungs løsning på S22 og S23 er langt bedre, men så er de også i en annen prissklasse.

I bruk

Hele greia med å velge en Pixel-mobil ligger veldig mye i OS-et og også kameraet, selv om kanskje i mindre grad enn tidligere grunnet enormt tøff konkurranse. Også med den rimeligere modellen innfrir salgspoenget. Det er noe med berøringen og animasjonene som i kombinasjon med Googles måte å gjøre Android på, som er nærmest iPhone der Apple gjør det best.

Med det mener jeg at berøring og trykking føles mindre “digitalt” og gir en større følelse av tilfredsstillende navigasjon. Et eksempel på dette er iOS’ sin naturlige strikk-effekt når man blar fort og møter enden på nettsiden. I Android-verdenen er det Google som kommer nærmest Apples tilnærming i så måte.

Samtige tester er utført med GeekBench 5 – unntakene er Pixel 7a og Nothing phone (1) som er testet med GeekBench 6:

 • Pixel 7a: 1423 – 3371 (Google Tensor G2)
 • phone (1): 1040 – 3206 (Snapdragon 778G+)
 • Pixel 7 Pro: 1040 – 3206 (Google Tensor G2)
 • Pixel 6 Pro (GeekBench 5-snitt): (Google Tensor G1) 969 – 2660
 • iPhone 14 Pro Max: 1867 – 5488 (Apple Apple A16)
 • Galaxy Z Fold4: 1283 – 3593 (Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1)
 • Galaxy Z Flip4: 1232 – 3629 (Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1)
 • OnePlus 10T: 1035 – 3468 (Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1)
 • OnePlus 10 Pro: 970 – 3431 (Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1)
 • OnePlus Nord 2T: 678 – 2844 (MediaTek Dimensity 1300 Octa-core)
 • Xperia 1 IV: 1176 – 3252 (Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1)
 • iPhone 13 Pro Max: 1726 – 4680 (Apple Apple A15)

Dette er en god poengsum for en mobil til under 6000 kroner. I tillegg til god ytelse på papiret er Pixel 7a er nærmere “glatt” i navigasjonene enn de fleste Android-mobilene, og når Google også kan kontrollere maskinvaren, er totalopplevelsen flott.

Fordi det er den samme G2-brikken fra Google som de bruker i de andre Pixel-mobilene, Tablet og Fold, vil du ha mer enn nok fart å rutte med. Kamera-appen åpnes i velkjent Pixel-stil veldig kjapt.

Det er ikke gjort grensesnittendringer siden Pixel 7-lanseringen, og det er greit nok, men jeg kunne ønske tema-systemet, jeg vet ikke… ga mer mening? Jeg klarer ikke helt å skjønne logikken bak, og synes man for ofte ender opp med et veldig mørkt eller veldig lyst tema med sterke RGB-farger. Uansett er poenget mitt at jeg ender med å ikke endre på stort utover å skifte bakgrunn og noen ganger endrer fargene.

Som vanlig låser man opp med en tommel på skjermen, noe som er en tregere og mindre elegant løsning enn på baksiden. Produsentene gir seg dog ikke, uansett hvor mye jeg og andre kritikere mener om løsningen. Fordelen med 7a er at den også har ansiktsopplåser.

Du vil måtte regne med fett på baksiden med unntak av kameradelen.

Kamera

Så vi har god ytelse, et OS som er silkemykt med Googles optimaliseringer i program- og maskinvare og et mobil som er god å holde. Prisen? Under 6000 kroner. Selv trådløs lading er på plass. Hvor er det Google har spart penger utover skjermen? Det er sikkert kameraene, er det lett å tro.

Det stemmer hva angår antallet kameraer (vidvinkelkamera og ultravidvinkelkamera mot 7 Pro sitt telelinse-kamera,) men stemmer det når vi ser på bildekvalitet på 1:1-bilder? La oss ta en titt.

Som vanlig tar iPhone 14 Pro Max inn aller mest lys, og overeksponerer bildene som er tatt rett etter 22:00. Det kan først være en ulempe, men med mer informasjon i bildene kan de enklere redigeres i etterkant. Om du tar en titt på Pixel mot Nothing, så vil du legge merke til at sistnevnte tar inn minst lys av de tre.

Pixel 7a – iPhone 14 Pro Max:

Pixel 7a – Nothing (phone) 1:

Pixel 7a – zoom 2 x og 8 x

iPhone 14 Pro Max – zoom 2 x og 8 x

Nothing (phone) 1 – zoom 2 x og 8 x

Konklusjon

Det er imponerende hvor mye ytelse og kvalitetsfølelse i hånda men får med Pixel 7a. Det som irriterer mest med designet er litt mer ramme og en skjerm jeg skulle ønske målte 6,3 tommer, men da er man jo inne i Pixel 7-territorium og for lite hadde skilt dem.

For de som ikke har noe problem med en skjerm som er under snittet i størrelse, og heller setter pris på en god Android-opplevelse, ytelse og kamera til under 6000 kroner, vil finne mye å være glad i med Pixel. Den støtter dessuten trådløs lading noe jeg personlig prioriterer over lynkjapp OnePlus-lading.

Selv om jeg er glad i Android 13 på Pixel 7-serien, kunne jeg ønske at tema-systemet ga mer kontroll og at stilen var mindre glorete og mer elegant. Utover dette er det lite å klage på når man får god byggkvalitet og den samme fine finishien på baksiden som får den til å se dyrere ut enn den er, så får man heller ta med en pusseklut.

TEST: Den beste til under 6000 kroner – «Pixel 7a»
Vi konkluderer
Nå som vi har testet samtlige Pixel 7-mobiler, lever mellomklasse-lillebror 7a opp til merkevaren? Ja, den gjør det: ytelsen, prisen og kameraene sørger for en veldig god Android 13-opplevelse til prisen.
Leservurdering95 Vurderinger
0
+
Flott ytelse
Som alltid en god Android 13-opplevelse
Ligger godt i hånda
Bra kameraer
God pris
-
Skjermen kan bli i minste laget for mange
Litt store rammer
Litt tykk
Baksiden fetter
8.9

Annonse