sonos era 100 test
Sonos Era 100 høres bra ut, spiller høyt, har funksjonene man trenger og koster under 3000 kroner. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Jeg er veldig imponert – “Sonos Era 100”

Era varsler startskuddet for en ny generasjon Sonos-høyttalere. I denne testen tar vi for oss Era 100, et produkt som har mange gode grunner til å kunne bli en stor-hit.

Oppdatert med bilde av Era 100 og HomePod.

Introduksjon

For med en pris på under 3000 kroner og med Sonos kjappe og enkle grensesnittet, er håpet til selskapet at de kan overbevise nordmenn om å handle mange av dem. Selskapet har alltid vært meget gode på app-grensesnitt og hvor enkelt og kjapt høyttalerne installeres. Sonos-høyttalere har også et ganske robust økosystem med tilbehør.

Era 100 er en av to nye der Era 300 har Atmos-støtte. Era 300 har også et unikt design for å levere flerkanal-opplevelse fra en enkel høyttalere. Vi kommer tilbake til storebror i en kommende test.

Annonse


Spesifikasjoner (pris: 2799 kroner)

 • Tre klasse D digitalforsterkere
 • 2 x vinklede diskanthøyttalere
 • 1 x mellom-woofer
 • Mikrofonsettet for avansert stråleforming og flerkanals ekkokansellering
 • TruePlay
 • Justerbar EQ
 • USB C line-in
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Apple AirPlay 2
 • Vekt: 2,02 kg
Har Sonos sin reklame rett? Les for å finne ut vår første av to Era-tester. Bilde: Sonos

Design og funksjoner

Sonos omtaler Era 100 som et “remastret ikon,” og det er lett å se at første ord er korrekt: Era 100 er ikke design-unik på noen måte. Høyttaleren er oval og minner mye om produktet den erstatter, Sonos One. Ingen vil få et design-sjokk med denne, men så er heller ikke tanken bak produktet: som nevnt ønsker Sonos du skal kjøpe minst en til hvert rom, og hva er vel bedre enn at høyttaleren smelter inn i stua, kjøkkenet eller soverommet? Det vil også gjøre det enklere å overbevise din bedre halvdel om å handle mange.

På den annen side vekker ikke produktet noen følelser hos meg, verken positive eller negative, når jeg tar i betraktning designet. Det er ikke det samme som at kvalitetsfølelsene ikke er tilstede. Det er en robust kompakthet og tyngde til Era 100.

Uansett får Sonos-merkevaren meg ofte til å tenke på hvor enkelt det er å sette opp produktene. De gjør det faktisk til en liten begivenhet.

Sonos pakker inn produktet lekkert, og gjør det enkelt å ta det ut. Jeg liker selskap som tenker på alt. Jeg tror slikt smitter over på de viktigste funksjonene også. Som vanlig tar det kort tid å sette opp Era 100 første gang, og det var ikke et problem selv om om Era 300 stod rett ved siden av – den også klar for testing.

Era 100 gjør det enkelt å se hvor og hvordan man styrer volumet. Foran den avlange volumstyreren finner vi tilbake og frem, samt pause og start. Du kan dempe mikrofonen på baksiden om du ønsker anonymitet. Merk at Google Assistant er luket bort. Personlig er jeg fan av skjermer for å styre musikken, så det spiller lite rolle for meg.

Sonos-appen er seg selv lik: den fungerer som man ønsker. Sonos-biblioteket slås opp først, naturlig nok da den samler alle kilder, deretter kan man bla i f.eks. Apple Music i Sonos sin app som om man brukte Apples app. Ja, jeg vet, men en fin ordning om enn noe schizofren. Har du flere Sonos-høyttalere dukker de automatisk opp i volumstyreren slik at man kan velge hvem som skal spille, og volum per høyttaler.

Lyd

Jeg prøvde den mot Apple HomePod 2 (3799 kroner.) Dette er hva jeg fant. Era 100 spiller en god del høyere enn HomePod og har et mye bedre stereo-bilde, det er større avstand mellom instrumentene i lydbildet. Det er også mer “kjøtt” i bassen (med eller uten “loudness”) og klarere diskant, selv om man kan oppleve å mene at lyden er for digitalisert.

Jeg slo i testen fort bort tanken på at dette er overveldende negativt, da jeg slo over til Apples høyttaler som er dyrere, men fant at lyden fremstod som mindre underholdende, om enn dog noe mindre bearbeidet. Apple går for en mer naturlig lyd kan man si, men det går på bekostningen av moro.

En annen fordel er at man kan bruke dem som bakhøyttalere om man har en surround-lydplanke og kanskje ekstra bass fra samme selskap. Her er faren stor for at man ryker på flere handler om man først har startet. At Era 100 er priset under 3000 kroner er også meget god timing for selskapet i forhold til den negative forbruker-økonomien.

Konklusjon

Jeg stiller meg litt undrende til at Sonos ikke tok den helt ut med Dolby Atmos og inkluderte støtte også i 100-modellen fordi begge modellene smykker seg med “Era”-merkenavnet. Hadde det ikke gitt mer mening at alle Era-produkter har Dolby Atmos, all den tide flerskanalslyd er det store pushet med storebror.

Utover det er det lite å pirke på. Foruten Bluetooth for bred støtte, line-in for enda bredere støtte og en programvare-plattform og app som er helt i toppsjiktet er Sonos sine produkter stadig faktisk morsomme å sette opp.

Når også lyden er forbedret såpass mye, og designet ikke skremmer noen, er det klart at Era 100 neppe vil skuffe. Jeg mener at valget er enkelt: Sonos Era 100 fremfor HomePod 2 (om Atmos er et krav må du velge Era 300 eller HomePod).

Ikke bare er prisen lavere, men lyden er mer morsom, den spiller høyere og har etter min mening en flott måte å styre volumet på.

TEST: Jeg er veldig imponert – “Sonos Era 100”
Vi konkluderer
Det er ingen grunn til at dette ikke bør bli den nye folkefavoritten. Her dekkes alt: god lyd, god app, lav pris og et kompaktbesparende design som byr på overraskende god stereo-effekt. Det er dumt de mangler Dolby Atmos, men de kan kobles i stereo og også brukes som bakhøyttalere med en Sonos-lydplanke.
Leservurdering79 Vurderinger
0
+
God og fyldig lyd med detaljer
Bra app og økosystem
Spiller høyt
Bra pris
Tilkoblingene man trenger
Kan brukes i surround-oppsett
-
Mangler Dolby Atmos
Lyden kan i visse tilfeller høres over-prosessert ut
9.3

Annonse