sonossubminitest
Vi skulle gjerne ønsket Sonos matchet prisen med Ray, men de vet de har deg på kroken når du hører forskjellen. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

TEST: Sonos Sub Mini endrer alt

Annonse


“Den burde ha kostet mer” var tittelen på min test av Sonos Ray. Nå har du muligheten.

Introduksjon

Til å bruke mer penger altså, slik at ting låter som det “skal”.

Jeg ga produktet med 7,5 av 10, og var i hovedsak skuffet over mangelen på et vidt stereo-lydbilde. Dette fremstår forbedret etter programvare-oppdateringer, og planken er ikke dårlig, men kanskje, bare kanskje, er den litt tam?

Nå kan du gjøre noe med det. Og du: ikke prøv Sub Mini butikken med Ray om du ikke har planer om å kjøpe en for å komplementere Ray.

Annonse


Spesifikasjoner

  • 2 x woofers – ned til 25Hz
  • 6.35 kg
  • 230 mm x 305 mm
  • WiFi 802.11a/b/g/n 2.4 eller 5 GHz
  • 10/100 Ethernet
  • 2 meter ladekabel
Se, en svart sylinder-formet dings.
Jeg la kabelen slik at du kan se hvor lang den er. Lover.

Sonos er best på dette

Du har hørt hvor viktig førsteinntrykk er. Sonos er mestere.

La meg forklare for andre produsenter hvordan man pakker et produkt for å gjøre det en fornøyelse for kunden å pakke opp.

Si ifra hvor mye dingsen veier om den er større enn en mobil. Gjør det enkelt å ta ut hver del, uten saks. Presenter produktet i en duk for å bringe frem kvalitetsfølelsen og gjør det for guds skyld enkelt å hale opp produktet uten å måtte legge ned/rive i stykker esken.

Snakk om å øke forventningene og egen fallhøyde:

Den fine starten ble ødelagt noen minutter av NFC-teknologi. Du skjønner: du må registrere produktet med appen.

Jeg plasserte mobilen for tett på topp de første gangene. Jeg fikk det ikke til, og prøvde så å taste inn serienummeret på undersiden, men jeg klarte ikke å lese det forbaskede nummeret som er godt skjult. Jeg og ga opp hulemann-metoden. Jeg prøvde igjen med mobilen på topp, men lot det være noen cm mellom Sub Mini og mobilen. Voila: produkt registrert.

Sonos guider deg gjennom en kjapp installasjons-veileder som også oppdaterte produktet (i god tid før butikk-lanseringen!), det tar et par minutter. Deretter blir man spurt om bassen skal kommunisere med Ray, og det vil vi jo. Og det er alt.

Man føler seg alltid i gode hender med et Sonos-produkt, bortsett fra når Ray nekter å godkjenne LG-fjernkontrollen. Nå kom jeg også på hvorfor jeg ga planka forholdsvis lav score.

Design

Det er alltid deilig med produkter som kun krever strøm, og Sub Mini er intet unntak – om man da ikke kobler til ruteren med Ethernet-kabel. Jeg tipper den kundemassen er ganske liten.

Alt tyder på at Sub Mini er solid konstruert.

Det er overraskende lett å fette til topplokket, men vel plassert: hvor mye flytter man eller tar man på den? Aldri, om man ikke flytter TV-en eller må ta omstart grunnet problemer. Nå pirker jeg fordi Sonos lærte meg at man skal være detalj-kresen, selv under opp-pakkingen.

Sub Mini er designet for å forsvinne. Selv høyttaler-elementene er vanskelige å se, og dette har en lyd-teknisk årsak vi kommer tilbake til. Man skal oppleve forbedret lyd, men utover det trenger man ikke se Sub Mini som også kommer i hvitt.

Sonos har valgt å ikke farge selve bassen, så helt perfekt vil den ikke blende inn mot en hvit vegg:

Lyd

Der jeg mente at Ray ga OK lyd til prisen, økte størrelsen på smilet mitt mye mer enn da jeg testet Ray alene.

Du verden for en forbedring! Man hører med en gang at Ray mangler masse bass. Man hører sågar at den mangler mer bass enn man trodde før man testet med noe attåt. Såpass moro var det å ikke bare se film, men også høre på musikk, at jeg ble sittende mye lenger enn hva jeg opprinnelig hadde planlagt.

For egen del var det et must å øke woofer-mengden i lyd-bildet med standard-oppsett. Den beste balansen fant jeg med +6 bass i Sonos-appen.

Man kan deaktivere sub-en i appen for å teste uten, og det er ulykksalig dårlig lyd fra Ray når man først har testet med ekstra bass. Det er sjokkere hvor mye bedre lyden er, og hvor ulykkelig man vil være om man ikke bruker de 5000 kronene etter først å ha betalt 3000. Hvor rart er det ikke at den billigste bass-kassen koster mer enn den billigste lydplanken?

Det finnes sikkert lydplanker til 8000 kroner med et bredere lydbilde enn Ray, men med Sub Mini vet jeg ikke om de rocker mer.

Begge wooferne er vendt innover for å skape en kraftdempende virkning som nøytraliserer forvrenging.

Sonos

Kan jeg har sitte og forklare deg at dette er: sant/ikke sant? Nei, jeg har ingen anselse om dette er en fordel på alle måter, eller om noe annet blir dårligere, som lydkvaliteten? Jeg har ikke kvalifikasjonene til å forklare deg det ene eller andre. Det eneste jeg kan fortelle deg er at jeg skrudde lyden på maks og ikke opplevd noen tegn til forvrenging.

Konklusjon

Det er litt rart å måtte betale mye mer for basskassen enn høyttaleren, men så fungerer også denne sammen med nesten samtlige Sonos-produkter som kjører S2-programvare.

Sonos selger ikke en billig lydplanke, de selger en billett inn i et mersalg-univers som gjør det vanskelig å stoppe. Kan du ikke bruke pengene, så aldri prøv med.

Musikk er moro når Ray ikke er alene. Alene er Ray litt kjedelig.
Man skal ha det ekstra trangt om man ikke finner plass til Sub Mini.
TEST: Sonos Sub Mini endrer alt
Vi konkluderer
Sonos Sub Mini er innbydende, med robust og presis bass, men det vil være vanskelig for Ray-eiere å svelge at den koster mer enn lydplanken.
Leservurdering36 Vurderinger
3.5
+
Et must for Sonos Ray
Gjør lyden mye bedre, spesielt i kombinasjon med Ray
God nøyaktighet
Kvalitet i alle ledd
Aldri harry lyd om man ikke ønsker det
Overraskende presis
-
Et must for Sonos Ray
5000 kroner
Trueplay er veldig iOS-versjon-følsom
9

Annonse