sonosraytest
Sonos Ray er veldig liten til lydplanke å være, og prisen er godkjent, men stereo-bildet er ditto svakt grunnet størrelsen. Mangelen på Dolby Atmos merkes. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Den burde ha kostet mer – Sonos Ray

Det var snakk om Ray fra Sonos lenge før den ble lansert og snart kommer Sub Mini.

Er en billig lydplanke en god ide?

Selskapet skulle lansere en billig lyd-planke het det, og noe overraskende var det: selskapet er ikke akkurat kjent for lave priser og ønsker å selge deg så mange høyttalere at om du blir hekta, blir du også langt fattigere enn dagen før.

Nå er Ray her til den forholdsvis lave summen pålydende 2990 kroner, og rent teknisk får man:

 • 2 x mellom-woofere
 • 2 x diskanthøyttalere
 • 4 x klasse D-digitalforsterkere
 • Bassreflekssystem
 • Kun optisk tilkobling
 • Wi-Fi 802.11b/g/n @ 2,4 Ghz
 • 10/100-port for direkte kabling til ruter
 • Stereo PCM
 • Dolby Digital 5.1 – DTS Digital Surround (Sonos: “dette er ikke en indikasjon av en lisensiert dekoder”)
 • Quad-Core 1,4GHz A-53
 • 1GB SDRAM – 4GB NV
 • AirPlay 2: iOS 11.4 og høyere
 • LED-lys i front
 • Svart eller hvit
 • 1,95 kg
 • Høyde: 71 mm
 • Bredde: 559 mm
 • Dybde: 95 mm

3000 eller 5000 kroner, det er spørsmålet:

(Hint: spar mer penger)

Les vår test av Sonos Beam 2 som vi premierte med 8,5 av 10 poeng.

Du kan også bla opp mye mer, for eksempel 10 000 kroner for Bowers & Wilkins Panorama 3 som vi har testet.

Design

Det er slående hvor liten den er: jeg ble overrasket da jeg pakket opp esken og så verdens korteste (?) lydplanke. Det er vanskelig å skrive noe om designet, da det er ment å forsvinne. Dessuten er det ikke gjort design-krumspring for å videreformidle lyden, noe andre produsenter har for seg. Hvor mye dette har å si er jeg usikker på, men et luksusprodukt fremstår det ikke som.

Det er ikke det at den er stygg, men det er også lett å legge merke til at produktet er billigere: det er ingen stilige detaljer eller noe som skinner. Det er intet panel å finne, kun tre knapper på toppen med kryptiske ikoner – alt er pakket inn i matt, svart og god gammeldags plast.

Annonse


På baksiden finner man optisk for lyd, og kabelen følger heldigvis med. Utover det trenger du kun å tenke på om du virkelig ønsker å strekke en Ethernet-kabel, og å plugge strømmen i.

Programvare

Jeg synes Sonos er best på programvare av de plankene og smart-høyttalerne jeg har testet. Det er liksom noe trygt med hvordan ting fungerer, en selvsikkerhet. Så har også Sonos drevet med høyttaler-systemer i mange år nå, mye lenger enn konkurrentene.

Det ble servert en fastvare til høyttaleren med en gang vi satte den opp. Oppdateringen tok kort tid.

Det største problemet jeg opplevde, og som jeg ergerlig nok ikke klarte å løse, var å få LG CX-fjernkontrollen til å endre volum. Uansett hvilke triks jeg prøvde, så fikk jeg det ikke til. Sonos sier man kan velge Philips fra listen (LG er ikke oppført), men det fungerte ikke det heller. Skrur jeg av TV-en skrus også Ray av, men det er også det eneste jeg fikk til.

Noe annet jeg heller ikke fikk til å fungere var Alexa og Google Assistant. Jeg installerte sistnevnte app som Sonos sier jeg må, men den sender meg i de fleste tilfeller tilbake til Google Home. Hvilken app skal brukes, og hvorfor dukker ikke Assistant opp i Sonos-appen? Fordi man må ha en separat smarthøyttaler. Det er vanskelig å skjønne at assistentene ikke er bygget inn og en irritasjon all den tid jeg ikke fikk fjernkontrollen til å fungere.

Ray dukker opp som en lagringsenhet på hjemmenettverket ditt, noe som er rimelig unikt. Det er støtte for media-servere generelt og UPnP-servere. Det er også mulig å angi en alarm som bestemmer valgt musikk på ønsket tidspunkt i et spesifikt rom eller en rom-gruppe.

Noe av det beste er tjeneste-støtten (så mange at man kan søke) og hvordan det bygges inn i appen:

Det er en god del innstillinger, men man roter seg aldri bort.

Lyden

Jeg har spart det verste til sist. Neida, det er ikke så dårlig lyd, det er bare det at savnet av skikkelig stereo-effekt er veldig innlysende.

Det er ikke slik at ting høres dårlig ut, og den spiller høyt nok, men fordi den er så kort kan man ikke Sonos lure fysikkens lover og sende lyd fra steder det ikke er høyttalere, uansett hvor mye man kan trikse og mikse med programvaren og få hjelp av ARM CPU-en.

Se mer på Ray som en flat tradisjonell høyttaler, enn en lydplanke.

Det er vanskelig å ikke slå seg fra tanken om at Dolby Atmos kunne ha vært en løsning for å separere lyden mer. Er lisensen for dyr?

Konklusjon

3000 kroner er lite for en lydplanke, men det er mye for svak lyd: heldigvis er den ikke det, men savnet av god stereo-effekt (TV-en gjør det bedre, men kun på dette området selvsagt) som HomePods i stereo (men det kan fort koste deg 10 000 kroner, og da er det mye annet man bør vurdere) leverer er det vanskelig å legge fra seg når man først har opplevd det.

Det er et vanskelig område Sonos beveger seg inn på. Fordi høyttalere må holde seg innenfor fysikken lover er størrelse viktig på alle måter, være det seg høyttalerne og boksen de plasseres i. Som nevnt kunne Atmos har hjulpet, men man må ha Beam 2 for det.

Her burde nok Sonos har økt lengden på Ray for å oppnå bedre stereo-effekt, og heller økt prisen med 500 kroner. Likevel har jeg en følelse av at de som handler en ikke vil klare å motstå fristelsen til å kjøpe flere Sonos-produkter. De fungerer tross alt godt sammen.

Kjøp Sonos Ray. Annonse.

TEST: Den burde ha kostet mer – Sonos Ray
Vi konkluderer
Sonos Ray er billig nok, og leverer godkjent lyd, men stereo-bildet burde vært bedre og grunnet størrelsen hadde Dolby Atmos vært smart.
Leservurdering127 Vurderinger
3.8
+
Godkjent lyd
Rimelig for lydplanke å være
Den beste app-opplevelsen
Støtter mange musikk strømme-tjenester
-
Svak stereo-effekt
Mangler Dolby Atmos
Stemme-styring krever ekstra smart-høyttaler
Ikke HDMI og eARC
7.5

Annonse