Som alt Sonos lager så er Beam (Gen 2) en lekker minimalistisk høyttaler. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Annonse


TEST: Sonos Beam 2 er superbra, men den er kanskje ikke verdt det

Lydkvaliteten i gode gamle Sonos Beam overrasket meg da jeg hørte den første gang.

At en så liten høyttaler kunne spille så høyt var imponerende. I motsetning til Sonos Arc er Beam en lydplanke som passer godt inn i de fleste TV-hjem og er, som man pleide å si: Mer konevennlig. (“High WAF wife acceptance factor”). For ikke å si billigere.

Men selv om den er vesentlig mindre enn storebroren Arc, spiller den altså imponerende bra og høyt. Med kraftig bass, og er jevnt god over alle volumnivåer.

Sonos Beam (Gen 2)s spesifikasjoner:

  • 1 diskanthøyttaler, fire elliptiske mellom-woofere
  • Tre passive radiatorer
  • 69x651x100mm
  • 2,8 kg
  • HDMI, eARC, Ethernet
  • Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby Digital Plus
  • Alexa, Google Assistant
  • 802.11b/g/n/ac, 2.4 and 5 GHz Wi-Fi, AirPlay 2
  • Trueplay (ikke tilgjengelig ennå)
  • Pris: 4998 kroner

Ikke et nytt produkt

Nye Beam har aldri vært ment å være noe mer enn en oppdatering. Visuelt er de to modellene forsvinnende like, bortsett fra at tøyinnfatningen er erstattet med plastikk. Ifølge Sonos er dette gjort for at den skal tåle mer og være lettere å rengjøre. Beam (Gen 2) skal holde seg bedre.

Annonse


Men selv om det nok er sant savner jeg duken. Den var penere.

Beam (Gen 2) er enkel og sette opp og passer godt inn på TV-bordet. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Det er altså ikke på utsiden endringene sitter, men på innsiden. Jeg fikk en svart utgave til test, som står godt i stil med min nye 55″ Philips 805 OLED. Lydplanken har en matt overflate med de karakteristiske Sonos-knappene på toppen.

eARC og Dolby Atmos

Årets store nyhet er HDMI eARC som i hovedsak gir større båndbredde og åpner for Dolby Atmos. Med eARC kan Beam levere opptil 32 kanaler lyd eller åtte kanaler med 23bit/192kHz ukomprimert lyd i hastigheter opptil 38Mbps.

Beam (Gen 2) har også 40 prosent raskere prosessor, men dessverre ennå ikke HDMI-gjennomløp (HDMI passthrough).

Enheten kommer med Ethernet-inngang og med i esken følger en overgang fra HDMI til optisk. Alle kabler matcher fargen på Beam. Enten sort eller hvit.

Fra venstre: Strøm, synkroniseringsknapp, Ethernet, HDMI. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Oppsettet av Beam gikk knirkefritt og opplevdes enda enklere enn med andre Sonos-produkter jeg har vært borti. Så snart høyttaleren er koblet mot TVen kan du bruke TVens fjernkontroll til å justere volum.

Årets Beam har NFC-chip på toppen som setter i gang prosessen når du holder telefonen borti med Sonos’ appen åpen. TVen gjenkjenner Beam som lydanlegg med det samme.

Hva er Dolby Atmos og hvorfor vil man ha det?

Atmos er Dolbys nyeste format. Tidligere formater var basert på kanaler: For eksempel to, fem eller syv kanaler. Dolby Atmos derimot, er objektbasert lyd med en virtuell vektorsfære der lyden kan komme fra hvor som helst.

Høyttalergrillen streker seg helt rundt høyttaleren. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Derfor er Atmos skalerbart. Man kan ha Atmos i stereo, surround, eller i en kino med 100 høyttalere.

Sonos Beam (2. gen) kommer med Dolby Atmos som betyr at den forstår Atmos-signaler. Med fem høyttalere hvorav de to ytterste er vinklet 45 grader oppover, klarer Beam å skape en viss følelse av surround. Høyttaleren lytter til klangen i rommet for å forstå hvor den bør sende lyden for at den skal sprette riktig inn i ørene på de som lytter.

Men selv om det låter bra kommer lyden rett forfra. Med andre ord er ikke Atmos-opplevelsen overveldende. I alle fall ikke i mitt oppsett. Man opplever en dybde i lydbildet og en slags følelse av at forskjellige lyder har en plass i rommet, men høyttaleren kan på ingen måte erstatte et surround-system.

Den stofflige fronten i originale Beam er erstattet med plastikkfront i likhet med Sonos ARC. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

For det trenger man et par ekstra Sonos høyttalere som enkelt kan konfigureres med Beam. Når det er sagt er høyttaleren skarp og klar i midten, mens atmosfærelyd beveger seg mer ut mot sidene. Det gjør at stemmer i film kommer tydelig og pent frem.

Lite vits i å gå for Sonos Arc

Jeg tester alltid nye lydprodukter med James Blakes versjon av Limit Your Love. Det har blitt en slags tradisjon. Både for å høre hvor skarp høyttalerne er og hvor mye bass systemet produserer. (Jeg tester selvfølgelig med alt fra Bach til The White Stripes også.) Og lyden i Beam er bedre enn hva jeg hadde forventet. Den spiller dessuten skikkelig høyt og med en tilstedeværende bass. Vokalen er skarp, veldreid og flott balansert. Jeg er rett og slett imponert.

Høyttaleren er liten, men låter stort, og jeg tenker at det i alle fall ikke er noen vits i å kjøpe Sonos Arc. Uten at jeg har satt de to ved siden av hverandre.

Ikke forvent bass som rister i tak, vegger og brystkasser, Beam måler tross alt kun 65 cm i bredden og 6,8 cm i høyden, men belag deg på en høyttaler som vil duge som enkeltstående musikkanlegg i en alminnelig stor stue, for den ikke altfor kresne Hi-Fi-nerden.

Beam (Gen 2) kan selvfølgelig ikke konkurrere med mine 25 år gamle Infinity Kappa 7.1, men så er den også fryktelig mye mindre. Størrelse tatt i betraktning låter den utrolig bra. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

40 prosent kjappere

Den nye prosessoren i kombinasjon med HDMI eArc gjør forsinkelsestiden fra lyden avspilles på for eksempel en spillkonsoll, til den spilles av på høyttaleren, bortimot ikke-eksisterende. Det kan være avgjørende i spill.

Beam støtter Alexa og Google Assistant og ved å tillate assistenter i Sonos app kan du styre planken med stemmen og be den spille musikk, minne deg på å gå ut med søppelet, eller skru av TVen. Den støtter også AirPlay2.

Sonos Beam koster 4998 kroner og er ikke spesielt billig. Heller ikke fryktelig dyr og det virker som at både lyden og funksjonaliteten forsvarer prisen. Med alt det nyeste av funksjoner oppleves den også forholdsvis fremtidssikker, selv om Sonos og andre integrerte forsterkere på ingen måte kan sammenlignes, hva angår levetid, med for eksempel en god gammeldags forsterker og et par gulvstående høyttalere.

Jo mer integrert teknikk, jo kortere levetid. Men vi lever nå, og Sonos Beam (Gen 2) er et godt kjøp.

TEST: Sonos Beam 2 er superbra, men den er kanskje ikke verdt det
Vi konkluderer
Det kan ikke gå galt med Sonos Beam (Gen 2). Dette er på alle måter en svært god lydplanke. Den spiller høyt, klart, er rask og støtter både Dolby Atmos, Dolby Digital og Dolby Digital Plus. Men ikke kjøp denne høyttaleren på grunn av Dolby Atmos alene. Og har du forrige Beam er nok ikke årets oppgradering verdt investeringen. Beam (1. gen) er fortsatt en god høyttaler.
Leservurdering40 Vurderinger
2.2
+
God lyd
eARC og Dolby Atmos
Enkel å sette opp
Ser pen ut
Kjappere
-
Litt for lite nytt
Ikke verd oppgraderingen fra originale Beam
8.5