bwpanorama3test
Bowers & Wilkins Panorama 3 er en kompakt og tung lydplanke som spiller veldig høyt.

Annonse


TEST: Bowers & Wilkins sin lydplanke spiller vanvittig høyt

Lydplanker har vært en greie i mange år, men personlig har jeg aldri vært en stor fan.

Introduksjon

Det er ikke fordi jeg har testet mange av dem, men fordi jeg har tenkt at stereo-effekten må da være mye bedre med et par ekte høyttalere (og de er jo ikke laget for musikk på samme måte), for ikke å snakke om mange surround-høyttalere. Dessuten er de ganske dyre – mange av dem koster 10 000 kroner. Som disse.

Men, mye har skjedd siden den gang og nå har jeg testet Bowers & Wilkins sin nyeste lydplanke Panorama 3 som nærmest forsvinner under TV-en med sin slanke profil og attpåtil har Dolby Atmos.

Men først, spesifikasjoner:

 • HDMI eARC
 • Discrete Dolby Atmos 3.1.2
 • Dolby True HD
 • Amazon Alexa
 • Spotify Connect
 • Bluetooth
 • Airplay 2
 • 400 w
 • 6,5kg
 • Høyde, bredde, dybde: 65mm, 1210mm, 140mm
 • Bluetooth 5
 • AirPlay 2
 • AptX Adaptive
 • AAC
 • SBC
 • 1 x HDMI eARC
 • 1 x Digital Audio In (Toslink)
 • 1 x RJ45 Ethernet

Høyttalere:

 • 3 x 19mm – Titanium dome tweeter
 • 6 x 50mm – Woven glass fi ber cone bass/midrange
 • 2 x 50mm – Woven glass fi ber cone atmosdrive unit
 • 2 x 100mm – Low profi le bass unit

I bruk

Som du ser er spesifikasjonslisten lang – her er det ikke mye, om noe, vi mangler.

Annonse


Oppsettet er som alltid slik for denne produsenten: du må innom Music-appen til Bowers & Wilkins for å registrere enheten til kontoen din. Deretter kan du koble den til (etter en oppdatering) og styre volumet fra mobilen.

Når alt er satt opp via eARC, kan du styre lyden med TV-ens fjernkontroll. Jeg hadde problemer i starten med at dette rett og slett ikke fungerte, men etter å ha definert høyttaleren som standard lyd-kilde på LG TV-en, da fungerte det. Det kan oppstå problemer med at koblingen brytes. Det er mulig det er noe med TV-en. Jeg er ikke helt sikker.

Det fine med HDMI ARC-koblingen er at man kan bruke den direkte mot TV-en og derfor alle enheter som er koblet til, som en Apple TV, men merk følgende: det er ikke mulig å definere andre høyttalere enn Apples egne som standard, så skrur man av Apples strømme-boks må man angi den som “midlertidig” lydkilde hver gang. I det minste på Apple TV 4K 1. generasjon. Her skal man tvinges til å bruke HomePod.

Design

Handler man en lydplanke er mye av poenget å spare plass, men forhåpentligvis også fylle rommet med mye lyd som også serverer et bredt lydbilde. Det siste kommer vi tilbake til, men B&W har virkelig “naila” designet: profilen er lav og designet gjør ingenting ut av seg, svart som det er. Jeg måtte dog flytte den litt nærmere meg slik at jeg kan skru av TV-en med fjernkontrollen.

Når man tar en nærmere titt kan man likevel se at det er gjort en rekke design-avgjørelser som trolig er viktig for at lyden er så god som mulig:

Lyd

Panorama 3 spiller utrolig høyt. Med femti prosent volum i appen er lyden for høy i de aller fleste sammenheng, og mer enn stor nok for en stor stue, spesielt om man sitter nærme.

Jeg var spesielt interessert i å finne ut av om dialogen var lett å høre, og jeg har ingenting å utsette på dette. Faktisk er dette noe Harman Kardon har ekstra fokus på i sin nye lydplanke, så dette er tydeligvis et problem som har plagd flere enn meg.

Det følger heldigvis med en EQ-funksjon, for bassen er i overkant “romlende” ved spilling av musikk over AirPlay. Man skal ikke behøve å foreta seg slike justeringer (jeg skrudde ned bassen en grad for en bedre opplevelse) på gode musikk-høyttalere, men så er dette altså en lydplanke som de aller fleste handler for å se på TV og film. Ikke kjøp den kun for musikk, og fordi den står lavt, i det minste om TV-bordet er lavt, vil ikke lydbildet treffe deg optimalt om du går rundt i rommet.

Som nærmest alle andre lyd-produkter til TV-en er også disse utstyrt med Dolby Atmos. Om man er usikker om hvilket format som spilles, avslører appen dette. Eller så er det jo vanlig at det i strømme-appen står hvilke formater som støttes.

Det er spesielt i by-scener der kameraet følger skuespilleren at man får et godt inntrykk av at det er Atmos er aktivt. Dette hører man ved at lyden får et langt bredere spekter, helt fra venstre til høyre og med lyd også fra senter i høyttaleren. Når det er rolige miljøer har det naturlig nok ikke så mye for seg. Jeg skulle ønske det var mulig å oppjustere Atmos-effekten.

Konklusjon

B&W har laget en kompakt og lav-profil lydplanke med nærmest alle funksjoner man kunne tenke seg. Skru opp lyden i filmer og man vil bli mest imponert over volumet og lydkvaliteten. Atmos-effekten avhenger veldig av man ser på, men når det klaffer så klaffer det veldig bra. Jeg skulle likevel ønske at effekten i flere tilfeller var enda mer tilstede.

Igjen må jeg gi produsenten minus for å ha en svak liste med støttede strømme-plattformer integrert, så jeg hadde ikke noe annet valg enn å “AirPlaye” musikken jeg testet med. Greit nok, men hvor mange bruker disse (Tidal er vel mest brukt i Norge, men Spotify og Apple Music er de mest brukte og de mangler)?

 • Deezer
 • TuneIn
 • Last.fm
 • Tidal
 • Qobuz
 • NTS
 • Soundcloud

Jeg er ikke super-fan at man må registrerer produktet til B&W-kontoen sin, og EQ-innstillingen burde ha vært plassert front og senter appen, ikke skjult under innstillingene.

Du kan kjøpe lydplanken kun hos HifiKlubben (annonselenke)

TEST: Bowers & Wilkins sin lydplanke spiller vanvittig høyt
Vi konkluderer
B&W Panorama 3 forsvinner nærmest under TV-en og spiller utrolig høyt, men Atmos-effekten kunne vært enda mer tilstede. Pluss for inkludert veggfeste.
Leservurdering94 Vurderinger
3.9
+
God lydkvalitet
Spiller veldig høyt
Et design man knapt legger merke til
Nesten alle funksjoner man ønsker seg
Veggfeste inkludert
-
Mangler som alltid fra B&W en robust liste med innebygde strømme-tjenester
Atmos-effekten kunne vært enda tydeligere
8.5

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse