googledømtiusa
Google lurte brukerne til å aktivere sporing konkluderer dommen i USA.

Annonse


“Dere lurte brukerne”

Google sier de skal betale en bot på 391,5 millioner dollar, men erkjenner ikke skyld i personvern-saken.

EU og USA kjemper mot Google

Google er dømt for å lure brukerne til å tro at steds-sporing var avslått når det var aktivert. Selv om brukerne “deaktiverte” funksjonen i grensesnittet, samlet Google inn dataene.

Vi har skrevet om saken flere ganger, men den gang fra et europeisk perspektiv – saken fra USA er lik:

“I ITavisens artikkel fra 13. mars 2019, – Brukerne blir manipulert til å godta at Google kan spore dem døgnet rundt, skrev vi om Forbrukerrådets kampanje for å avdekke problemer med personvernet i Android.”

– Brukerne blir manipulert til å godta at Google kan spore dem døgnet rundt, gjennom utspekulert design og misvisende informasjon, forklarte fagdirektør Gro Mette Moen i Forbrukerrådet den gang.

Annonse


Skulle saken vinne frem, kan Googles muligens vente seg store bøter. I fjor ble de bøtelagt av det franske datatilsynet. Størrelse? 508 millioner kroner.

ITavisen, 4. februar 2020

Dette uttalte de berørte statene den gang

“Google fikk feilaktig forbrukere til å tro at endring av konto- og enhetsinnstillinger ville tillate kundene å beskytte personvernet og kontrollere hvilke personlige data selskapet kunne få tilgang til.

Sannheten er at i motsetning til Googles utsagn så fortsetter de å systematisk overvåke kunder og tjene på kundedata. Googles dristige feilrepresentasjoner er et klart brudd på forbrukernes personvern. Jeg er stolt over å lede denne todelte gruppen av statsadvokater som vil holde Google ansvarlig for bedraget.

Gjennom dette søksmålet vil vi holde Google ansvarlig, og i prosessen informere forbrukere om hvordan deres personlige data – spesielt sensitive data om deres fysiske plassering – samles inn, lagres og tjener penger. Dette resultatet av vår kollektive handling er at forbrukere, ikke Google, vil bestemme hvordan dataene deres brukes eller ikke brukes.”

Dette sier de etter seieren:

“I årevis har Google prioritert profitt fremfor brukernes personvern. De har vært listige og villedende. Forbrukerne trodde de hadde slått av funksjonene for posisjonssporing på Google, men selskapet fortsatte å registrere bevegelsene deres i hemmelighet og brukte den informasjonen for annonsører.”

Google mener de ikke har brutt noen lover og at undersøkelsen er basert på gamle forskrifter selskapet skal ha endret for flere år siden.

Google publiserte i går et blogg-innlegg der de lenker til nødvendige kontroll-panelet og nye funksjoner som er introdusert.

Annonse