ingerliseblyverket
Direktør i Forbruker, Inger Lise Blyverket, er fornøyde med at Irland skal etterforske Google, men avventer hvor lang tid det vil ta.

Annonse


Etterforsker Google etter norsk funn

I ITavisens artikkel fra 13. mars 2019, – Brukerne blir manipulert til å godta at Google kan spore dem døgnet rundt, skrev vi om Forbrukerrådets kampanje for å avdekke problemer med personvernet i Android.

Vant frem med klage etter Android-avsløring

– Brukerne blir manipulert til å godta at Google kan spore dem døgnet rundt, gjennom utspekulert design og misvisende informasjon, forklarte fagdirektør Gro Mette Moen i Forbrukerrådet den gang.

Nå feirer Forbrukerrådet etter at irske myndigheter har startet etterforskning.

“Google har sitt europeiske hovedkvarter i Dublin, og det irske datatilsynet har derfor ansvaret for å behandle klagene som er sendt inn”, skriver Forbrukerrådet.

– Google har i årevis lurt brukere til å «akseptere» lokasjons-sporing som står på døgnet rundt. Dette har opplagt ikke vært basert på et fritt, spesifikt og informert samtykke, som kreves av personopplysningsloven, mener direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, og legger til:

Annonse


– Det er på høy tid at tilsynet nå følger opp. Vi forventer nå at det irske datatilsynet gjør undersøkelser basert på alle punktene i vår klage, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

Kan få hundrevis av millioner kroner i bøter

Nå melder Forbrrukerådet at nettopp denne kampanjen er en medvirkende årsak til at Irske myndigheter følger opp klagen, etter at de avdekket at Android bryter med EUs personvernlovgivningen ifølge undersøkelsene, ved ikke å spørre brukeren før han eller hun blir sporet, også innendørs, som påpekt av Blyverket:

– Når vi har med oss mobilen, sporer Google hvor vi går, hvilken etasje vi er i og hvordan vi beveger oss. Informasjonen om hvor vi befinner oss kan si mye om vår personlighet, seksuelle orientering og religiøse overbevisning, sier Inger Lise Blyverket.

Skulle saken vinne frem, kan Googles muligens vente seg store bøter. I fjor ble de bøtelagt av det franske datatilsynet. Størrelse? 508 millioner kroner.

Dette sier Google

“I løpet av det siste året har vi gjort en rekke produktendringer for å forbedre nivået på brukerens gjennomsiktighet og kontroll over posisjonsdata. Folk bør være klar over hvordan selskaper som Google bruker stedsdata for å tilby tjenester til dem. Vi vil samarbeide fullt med EU i sin utredning, og fortsette å samarbeide tett med lovmakere og forbrukerforeninger over hele Europa,” melder Google ovenfor ITavisen.

Kilder:
Forbrukerrådet
Google presse

Annonse