iphone-13
Du må jobbe over 7000 timer på minstelønn før du har råd til iPhone 13 i Venezuela. I Norge holder det med 64.

Annonse


Her kan det ta tre år før du har råd til iPhone – kun ett land slår Norge

En studie foretatt av el-utleiefirmaet Grover viser hvor mange timers arbeid ved minstelønn som må til før man har råd til iPhone 13 verden over. Studien viser et enormt gap mellom nummer 1 og nummer 50 på listen – nærmere tre års arbeid.

Venezuela på klart siste plass

Funnene er bare noen utvalgte punkter fra en større studie som omhandler prisen på elektronikk og deres tilgjengelighet rundt om i verden. Lokale priser er omgjort til euro, og lønnen er basert på minstelønn.

Av de 50 landene som er undersøkt i studien, faller Norge på 2. plass med krav til 64 arbeidstimer før man har råd til den nyeste iPhone-modellen. Derfra er det svært kort vei opp til Danmark som innehar førsteplass med 63 timer.

Venezuela ligger verst an blant de 50 landene, der må det jobbes 7062 timer på minstelønn for å få råd til iPhone 13. Det tilsvarer at man jobber fulltid i over tre år.

Annonse


– Må endre måten vi opererer på

Også flere asiatiske land må belage seg på å sanke en del arbeidstimer før de har råd til iPhone til tross for at telefonen produseres der. I Kina, Thailand og Vietnam må det jobbes henholdsvis 680, 760 og 917 timer.

Grover-topp Giacomo Vedove kommenterer at undersøkelsen viser hvordan teknologi og elektronikk ikke bare har blitt viktige aspekter ved innovasjon i forretningsverden, men også i livene våre på det personlige plan. Han forteller at det er vanskelig å se for seg et liv uten smarttelefon nå som det har blitt en stor del av livene våre.

“Undersøkelsen understreker også hvor mye pandemien har påvirket elektronikkindustrien hittil. Det er tydelig at vi må endre bruksmønsteret vårt på elektronikk og teknologi for å unngå fremtidige forsyningsproblemer slik vi ser i dag.”

Annonse