applemac
Aktiveringslåsen ble designet for å hindre andre fra å bruke enheten din hvis den noen gang skulle komme på avveie, men nå skaper den problemer ved Mac-videresalg.

Annonse


Du MÅ huske dette før du selger Apple-produktet ditt

Tusenvis av velfungerende iPhoner blir hver måned makulert i stedet for å flikkes opp og selges videre. Hvorfor? Aktiveringslås. Mac-er blir de neste ofrene.

Med utgivelsen av macOS Catalina tidligere i høst, kommer alle Mac-er som er utstyrt med Apples nye T2 sikkerhetsbrikke nå med aktiveringslås. Dette betyr at mange brukbare Mac-er vil bli sendt til makulering.

Tusenvis av iPhoner makuleres

– Vi mottar mellom fire og seks tusen låste iPhoner hver måned, sier Peter Schindler. Han er grunnlegger og eier av den Colorado-baserte bedriften The Wireless Alliance, som gjenvinner og reparerer elektronikk. Disse iPhonene, som lett kan pusses opp og settes tilbake i omløp, må bli til deler eller kasseres grunnet denne aktiveringslåsen.

Aktiveringslåsen ble designet for å hindre andre fra å bruke enheten din hvis den noen gang skulle komme på avveie. Den er innebygd i «Finn min»-tjenesten på Apple-enheter.

Annonse
Når du kvitter deg med en gammel telefon, må du tilbakestille enheten gjennom innstillingene for å fjerne alt på enheten. Dette fjerner også Finn min iPhone og aktiveringslåsen.

Miljømareritt

Hvis du skulle glemme å fjerne aktiveringslåsen – og selger enheten – vil enheten be om din Apple ID før kjøperen kan sette den opp som sin egen. Den vil med andre ord ikke ha mye funksjon, annet enn å fungere som deleenhet.

Dette er en strålende måte å hindre tyver fra å komme inn på din enhet, men det fører også til unødvendig kaos for de som gjenvinner enheter – som vasser i hauger med låste enheter som ikke kan brukes. Dette reduserer tilbudet av renoverte enheter, gjør dem dyrere og er et miljømareritt.

Kunnskapsmangel

Grunnen til at tusenvis av låste iPhoner ender opp hos teknologirenovatører er rett og slett kunnskapsmangel, ifølge Schindler

– Folk er ikke klar over at telefonen må tilbakestilles skikkelig for at den skal kunne brukes igjen. De tenker ikke over at Finn min iPhone er en permanent lås på telefonen. De tenker: «jaja, jeg har slått av telefonen. Da må vel Finn min iPhone være skrudd av også.

Mange er ikke klar over at Finn min iPhone er en aktiveringslås – og tror rett og slett at det kun er en lokaliseringsfunksjon.

Les hos Apple: “Hvis Macen din er mistet eller stjålet”

Ulovlig opplåsing

I likhet med iPhone har funksjonen «Finn min-»eksistert på Mac-er i flere år, men uten aktiveringslåsen. Det brukes i stedet et valgfritt fastvarepassord for å hindre uautoriserte brukere fra slette Mac-en.

John Bumstead, Macbook-renovatør og eier av RDKL, Inc., forteller at dette også byr på problemer, og at rundt 20 prosent av MacBook-ene han mottar er låst.

Denne låsen er imidlertid mulig å komme rundt, med hjelp av spesielle verktøy og metoder som Apple kan se på som brudd på DMCA.

Noen Macbook-renovatører – som ønsker å være anonyme – forteller at de bruker disse metodene for å låse opp lovlig mottatte Mac-er, for å videreselge dem.

Miljømarerittet ekspanderer

Den nye sikkerhetsbrikken gjør det imidlertid helt umulig å gjøre endringer på en Mac uten riktig Apple ID.

Forsøk på å fjerne låsen på en T2-aktivert Mac aktiverer en maskinvarelås som bare kan fjernes ved hjelp av Apple-autorisert reperasjonsprogramvare. Dette er strålende for sikkerheten, men begredelig for de som gjenvinner Mac-er.

Aktiveringslås på Mac er fortsatt ferskt, så det er ikke blitt et stort problem ennå. Men etter en stund vil tusenvis av brukbare Mac-er bli makulert grunnet aktiveringslåsen.

Kilde:
iFixit

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse