Kina kamera
Kina ruller nå et AI-baserte kameraer som skal kunne lese folks følelser.

Annonse


Kinas nyeste påfunn vekker oppsikt

Kina er verdens største overvåkningsmarked og det implementeres stadig vekk nye måter å følge med på hva innbyggerne foretar seg.

Nå ønsker Kina å forhindre kriminelle handlinger ved hjelp av kunstig intelligens og ansiktsgjenkjenning. Men det er ikke tradisjonell ansiktsgjenkjenning kinesiske myndigheter ønsker å benytte seg.

Vil ta kriminelle

Nå testes nemlig en ny teknologi som Kina hevder er i stand til å tolke den følelsesmessige tilstanden til mennesker. Det skriver Financial Times (bak betalingsmur)

– Ved å bruke videoopptak kan gjenkjenning av følelser raskt identifisere kriminelle mistenkte ved å analysere deres mentale tilstand. Dette kan forhindre ulovlige handlinger, inkludert terrorisme og smugling, sier politiekspert Li Xiaoyu til den amerikanske avisen.

Annonse


Tvilsom teknologi

Overfor Financial Times’ Kina-korrespondent, Sue-Lin Wong, skal internettselskapet Baidu og programvareselskapet Megvii ha fortalt at Kina bruker teknologien på offentlig steder, inkludert skoler, men at «det fortsatt ikke fungerer så bra».

Det er det nok mange grunner til, men det er uansett grunn til å stille spørsmålstegn ved hele konseptet. Mennesker uttrykker følelsene sine på ulikt vis, og det at kriminelle avslører sine hensikter gjennom ansiktsuttrykk – det vil nok for mange høres fjernt ut.

En studie fra i sommer konkluderer med at det nærmest er umulig å bruke ansiktsuttrykk for å stadfeste en en person sin emosjonelle tilstand, «uavhengig av kontekst, person eller kultur».

Brukes på det mest overvåkede stedet på planeten vår

Like fullt rulles systemet ut i Xinjiang-provinsen i Kina, et område som blant annet huser millioner av muslimer som blir holdt i interneringsleirer. Området er trolig verdens mest overvåkede sted på planeten vår.

Her benyttes både ansiktsgjenkjenning og DNA-tester over en lav sko, og politiet scanner innbyggernes telefoner for krypterte meldingsapper og videoer med politisk innhold. Og skal du fylle bensin på bilen må du se inn i et kamera og få ansiktet ditt registrert.

Nå er det altså nok en overvåkningsmetode å legge til på denne lista.

Kilde:
Axios